Și la Petroșani, / Termoficarea se pare că va deveni o amintire 

Și la Petroșani, / Termoficarea se pare că va deveni o amintire 

DISTRIBUIȚI

Conferința de presă a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, desfășurată marți, 14 mai, în Sala Galbenă din primărie, a avut pe ordinea de zi două teme. La final, primarul Petroșaniului a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți și pe alte teme.

Vom începe cu subiectul al doilea, legat de sistemul de termoficare centralizată, știindu-se faptul că în iarna ce a trecut municipiul de la poalele Parângului a fost singura localitate din Valea Jiului care a mai avut funcțional acest sistem de încălzire. ZVJ a avertizat de nenumărate ori că viitorul acestui sistem de încălzire centralizat este incert. Până acum, cei interesați aveau tot timpul din lume să își instaleze centrale, însă aceasta reprezintă o altă discuție…
Cele două părți, Primăria municipiului Petroșani și Complexul Energetic Hunedoara, care are în subordine Termocentrala Paroșeni, nu au ajuns la un numitor comun.
„Al doilea subiect este legat de licitația pentru termoficare, sau mai bine zis de concesionarea serviciului de alimentare cu agent termic a municipiului Petroșani. Din păcate, spun din păcate pentru că veți vedea motivele, a fost la licitație un singur participant – e vorba de Complexul Energetic Hunedoara – care a depus o ofertă care a fost declarată inacceptabilă și neconformă (…). Practic, această concesiune a serviciului de termoficare nu se va realiza. Nu știu ce se va întâmpla pe viitor cu acest serviciu către populație. Am avut o discuție și cu domnul prefect și probabil că dacă nu săptămâna viitoare, atunci cealaltă vom avea o întâlnire unde vom discuta toate aspectele și probabil vom lua o decizie. Dacă mă întrebați de reluarea procedurii, aceasta se poate relua, nu e nici un fel de problemă, dar dacă Complexul Energetic Hunedoara va veni tot așa, atunci cu siguranță nu se va concretiza nimic (…). Eu am scris motivele și vi le-am dat în tabelul acela înainte de conferința de presă, unde am scris ce am cerut noi și ce au răspuns dumnealor. Răspunsul primit de la dumnealor se îndrepta clar spre o ofertă inacceptabilă. Deci, dacă vroiau să și câștige această licitație, răspunsul ar fi fost altul (…). Fiindcă m-ați întrebat, trebuie știut faptul că oamenii au plătit în această iarnă facturile în proporție de 90%-95%, vorbesc aici de persoanele fizice, au rămas acele pierderi tehnologice care sunt de aproape 40%. Subvenția acordată de primărie a fost de 5 miliarde lei vechi, adică 500.000 lei noi (…). Un proiect comun pe acel ADI Termoficare ar fi fost posibil, dar eu cred că nu-i realizabil. Teoretic, acel proiect s-ar putea face, dar practic eu zic că nu se poate (…). Aici sunt mai multe lucruri pe care dumnealor, cei de la CEH, le-au cerut și care nu erau conforme nici cu legea. Trebuia să depună o garanție de minim 10.000 lei și ei au spus că nu depun nimic! Deci asta este prevăzut în lege… minimum minimorum. Apoi, garanțiile bancare cerute de ei primăriei erau cam mari. Practic, nici nu puteam să le realizăm. Pe de altă parte nici nu era legal deoarece nu noi eram cei care furnizează agentul termic”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Dar să vedem, din materialul primit de la primar înainte de conferința de presă, ce dorea primăria și ce dorea CEH.
Primăria municipiului Petroșani a avut următoarele pretenții: nu a solicitat constituirea garanției de participare; cerința din documentația de atribuire a fost următoarea: „Participanții la procedura de atribuire trebuie să dețină infrastructura necesară pentru producerea și transportul energiei termice până la intrarea în fiecare punct termic”; durata contractului conform studiului de oportunitate să fie de 5 ani; cerința din documentația de atribuire a fost ca ajustarea și/ sau modificarea tarifelor din contract să se efectueze începând cu anul doi de derulare a contractului, în condițiile articolului 100-109 din Legea 100/2016, cu avizul Consiliului Local Petroșani; cerința din documentația de atribuire a fost de a se asigura pentru populație agent termic pentru încălzire și pentru apă caldă de consum.
De partea cealaltă, CEH a avut următoarele cerințe, justificate din punctul său de vedere:
1. A solicitat constituirea de către municipiul Petroșani a unei garanții bancare cu valoare inițială de 3.071.879,40 lei, la care se adaugă TVA, „PENTRU ASIGURAREA CANTITĂȚII DE ENERGIE SOLICITATE PRIN CONTRACT, DE 24.230 Gcal/an”;
2. A solicitat constituirea de către municipiul Petroșani a unei garanții bancare cu valoare de 4.355.342,50 lei, la care se adaugă TVA, „PENTRU FURNIZAREA AGENTULUI TERMIC”;
3. A solicitat preluarea de către autoritățile publice locale a magistralei de transport a agentului termic primar;
4. A cerut impunerea duratei de 10 ani pentru contractul de concesiune;
5. A refuzat ajustarea și/sau modificarea tarifelor începând cu anul doi de derulare a contractului și solicitarea de ajustare a prețului contractului în cazul în care costurile cresc cu mai mult de 2%!
6. În fine, a refuzat să furnizeze apă caldă de consum și la punctele termice unde există această posibilitate fără intervenții suplimentare.
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi merită felicitat pentru ideea conferinței de presă în care a prezentat această chestiune a termoficării. Care îi interesează pe tot mai puțini petroșeneni, dacă ar fi să ne luăm doar după numărul abonaților la termoficare. Căci, dacă sunt din ce în ce mai puțini abonați la serviciile termoficării, atunci e clar că afacerea nu se justifică economic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii