Și anul acesta la „Casa Ianza” / „Îngeri, copii şi oameni mari”

Și anul acesta la „Casa Ianza” / „Îngeri, copii şi oameni mari”

DISTRIBUIȚI

Parafrazându-l pe Nichita Stănescu, putem spune că oamenii sunt „îngeri cu aripile crescute pe dinlăuntru”.
Uneori însă este bine să şi le întindă şi să cuprindă cu ele cât de mult le stă în putinţă. Şi pentru că oamenii trăiesc printre oameni, deci îngerii pot fi chiar sunt pretutindeni în jurul nostru încercând să ne protejeze şi să ne ajute zi şi noapte, înseamnă că toţi am simţit măcar o dată prezenţa şi sprijinul acestor fiinţe minunate. Pentru toate acestea, dar şi pentru multe altele, inclusiv cu un motiv anume, acela „să trăim frumos”, de curând, într-o minunată seară de noiembrie s-au reunit la Petroşani „Îngeri, copii şi oameni mari…”, precum numele expoziţiei ce i-a avut în prim-plan pe copiii din Colonia Petroşani, pe elevii mai mari sau mai mici de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” şi de la Liceul de Informatică din municipiu, precum şi pe elevii din Aninoasa şi Iscroni. Unde? În aceeaşi locaţie deosebită, plină de emoţii bune şi de energii pozitive, practic „casa domnului Cristian Sergiu Ianza”, cum spun azi petroşenenii, nimeni altul decât o gazdă cu inima şi uşile casei întotdeauna deschise pentru artiştii mai mari sau mai mici din toată Valea Jiului.
Evenimentul, aflat la a patra ediţie în „Casa Ianza”, ne face de fiecare dată să înţelegem că legătura între îngeri şi oameni este una dată de Dumnezeu, cum de altfel spunea Luciano de Crescenzo, care mergea cu idea chiar mai departe: „Noi, oamenii, suntem îngeri cu o singură aripă … nu putem zbura decât îmbrăţişaţi!”.
Acestea fiind spuse trec mai departe şi informez că la acţiune au participat câteva zeci de persoane, cu mic, cu mare, veterani sau nou veniţi, într-o atmosferă cum numai copii ştiu s-o facă. Ajutaţi de bunul Dumnezeu şi de îngeri ne-am reunit întru bucurie şi frumuseţe şi de această dată, iar micii şi artişti şi-au manifestat creativitatea, în multe domenii, alături şi de maturii care au expus, oameni cu experienţă mai mare sau mai mică în ale expoziţiilor şi vernisajelor.
Ca în fiecare an, veteranii manifestării, copiii de la Centrul Comunitar „Speranţă pentru Colonie” – coordonat de doamna Adina Udrea, au participat cu desene şi îngeri confecţionaţi din diverse materiale, lucrări realizate la cluburile de desen şi pictură din oraş de micuţele mâini îndemânatice şi talentate sprijinite creierul creator primit din născare. Ei au prezentat şi un scurt program artistic viu, animat şi însufleţit cu cântece, rugăciuni şi poezii.
Trebuie remarcat faptul că aceşti tineri minunaţi şi foarte talentaţi au fost însoţiţi de doamna educatoare Rozalia Kelemen şi de doamnele care activează la Centru ca voluntare: Paula Biro, Anuţa Ampoiţan şi Raluca Dreghici. Prezent a fost la acţiune şi un îngeraş mic, drăgălaş şi puţin obosit, Ilinca Ambrus, de doi ani şi un pic, ca vârstă, o minune de copil!
Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” a avut şi ea o participare plină de prospeţime, prin copiii clasei a III-a C, clasa doamnei învăţătoare Claudia Şponor. Lucrările lor ne-au reamintit că puritatea îngerilor se regăseşte cel mai bine în puritatea sufletului copiilor, care le sunt întotdeauna cei mai buni prieteni.
Adonia Antonescu, o fetiţă de doar 9 ani, un copil al urbei noastre cu privirea plină de inocenţa vârstei şi frumuseţea oamenilor care o privesc şi o admiră, a venit la această întâlnire pregătită să-şi aducă aportul cu ceea ce ştie ea să facă mai bine: să cânte şi să ne încânte! Face „canto” de la vârsta de 5 ani şi jumătate şi e îndrumată şi „crescută” de domnul profesor Eugen Muntean, şlefuitorul de „diamante” muzicale, pe care, în taină, îl iubeşte nespus. Pentru ca îngerii să-şi poată înfăptui misiunea minunată pe care o au, Adonia s-a gândit să-i ajute interpretând două piese cu simbolistică pentru această zi: „Copil şi înger”, muzică şi text Georgia Dascălu şi „Trăiesc”, muzica Marius Ţeicu şi textul de Eugen Rotaru.
Foarte mulţi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Sf. Varvara” Aninoasa şi cei de la structura acesteia, Şcoala Gimnazială Iscroni, coordonaţi de doamna profesoară Antigona Anişoara Trîncă, au răspuns şi ei prezent la acţiunea dedicată „îngerilor” de la Petroşani. Aceştia au folosit tehnici şi materiale diferite (hârtie colorată, carton, acrilice, guaşe, acuarele, cărbune, pastel). În lucrările lor copiii au văzut îngerii asemenea florilor – plini de parfum asemeni stelelor care le zâmbesc, asemeni soarelui şi lunii care ne veghează de sus, au văzut o lume mai bună, mai frumoasă, mai plină de viaţă şi au prezentat două lumi: lumea materială şi lumea spirituală. Ei au văzut lumea îngerilor ca un ansamblu unitar şi armonios al întregii creaţii, ceea ce denotă că copiii noştri îl simt pe Creator, de Dumnezeul Atotputernic fără de care nimic n-ar mai fi aşa cum ştim.
Tot la această activitate au fost expuse într-un număr mare şi lucrări ale elevilor Şcolii Gimnaziale Nr. 7 din Petroşani, coordonaţi de aceeaşi doamnă profesoară de educaţie plastică, Antigona Anişoara Trîncă, precum şi de doamna profesoară de fizică, Cristina Moţa-Szöllösi. La astfel de subiecte copiii sunt întotdeauna receptivi şi deschişi, nuanţele şi tonurile de albastru, galben şi griurile colorate fiind cele care au dominat cromatic. În general desenul dezvoltă creativitatea, imaginaţia şi încurajează copiii să se exprime liber, astfel ei pot gusta din bucuria creaţiei, impunându-şi propria lor viziune despre lumea înconjurătoare. În special, tema abordată dezvoltă sensibilitatea creatoare şi deschide mintea şi sufletul pentru a înţelege că lumea este înconjurată de îngeri.
Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” a adus evenimentului o infuzie de talent adolescentin prin Andreea Adelina Cârlan, clasa a IX-a D – grafică,  Alexia Vereş, clasa a X-a B,  Carina Hazaparu, clasa a X-a C, Emilia Simulescu, clasa a XI-a B, Adrian Cebuc, clasa a XI-a C – desen şi grafică, Adelina Cercel, clasa a XI-a C – quilling, Alexandra Corlan, clasa a XII-a C – scenetă, coordonați fiind toţi de doamna profesoară Roxana Filip. Exponatele se regăsesc în prezent în holul liceului de informatică,  pentru diseminare, fiind de altfel şi pretextul pentru mai multe viitoare lucrări.
Mulţumim pe această cale tuturor doamnelor care s-au ocupat cu dăruire de copii şi tineri, pentru un rezultat final atât de frumos, precum şi domnului Ianza pentru găzduire, răbdare şi înţelegere. Mulţumim şi bunului Dumnezeu că ne-a ajutat şi de această dată să fim împreună şi să ne bucurăm de frumos şi unii de alţii.
Adriana BOCIAT

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii