Senatorul PSD Cristian Resmeriţă, despre minele Lupeni și Lonea: „Toată responsabilitatea în...

Senatorul PSD Cristian Resmeriţă, despre minele Lupeni și Lonea: „Toată responsabilitatea în momentul de faţă nu se mai află nici la directorul general al CEH, nici la Consiliul de Administraţie, nici la politic – toată lumea şi-a făcut datoria, astfel că acum responsabilitatea se află la Ministerul Energiei!

DISTRIBUIȚI

Aflat la un eveniment de suflet în cadrul comunităţii lupenene de unde face parte, senatorul Văii Jiului, Cristian Resmeriţă, a ţinut ca prin intermediul presei locale, să transmită, vineri, 9 noiembrie, două chestiuni „importante” legate de activitatea minieră din Valea Jiului.

Despre minele Lonea și Lupeni
Prima declarație a vizat minele Lupeni şi Lonea. Senatorul a precizat faptul că activitatea celor două exploatări miniere, după 30 decembrie 2018, stă în responsabilitatea Ministerului Energiei şi a nimănui altcuiva.
„Subiectul Complexul Energetic Hunedoara ştiu că interesează întotdeauna pe foarte multă lume. Ce vreau eu să vă spun în momentul de faţă este că la ora la care vorbim sunt toate premizele ca activitatea la Exploatarea Minieră Lupeni şi la Exploatarea Minieră Lonea să continue! Deci, reamintesc încă o dată că producţie de cărbune la minele Lupeni şi Lonea trebuie să se dea în continuare, inclusiv după 1 ianuarie 2019. Toate studiile care s-au făcut în momentul de faţă, acceptate sau nu de către Comunitatea Europeană, arată că atât EM Lupeni, cât şi EM Lonea, dacă s-ar închide şi s-ar opri cumva producţia de la 31 decembrie 2018, acest fapt ar reprezenta un mare pericol pentru comunităţi. Vreau să vă spun dumneavoastră şi celor din Valea Jiului că toate aceste documente şi studii sunt la Ministerul Energiei, precum şi la domnul secretar de stat, Vişan Doru, care este chiar de aici din Lupeni şi care a condus atâta timp Termocentrala Paroşeni. Toată responsabilitatea în momentul de faţă, să ştiţi, nu se mai află nici la directorul general al CEH, nici la Consiliul de Administraţie al acestui complex energetic, nici la politic – toată lumea şi-a făcut datoria, astfel că acum responsabilitatea se află la Ministerul Energiei! A venit timpul ca şi ministrul secretar de stat Vişan, precum şi domnul ministru de resort să-şi facă datoria. Deci, încă o dată, repet: toate condiţiile sunt îndeplinite ca aceste două mine să dea producţie în continuare, deci şi după 1 ianuarie 2019. Eu cred că domnul Vişan Doru, membru al comunităţii din Lupeni – ne aflăm azi chiar la Lupeni – trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să aibă curajul de a spune lucrurilor pe nume”.

O întrebare pentru Jujan
A doua problemă ridicată de senatorul social-democrat hunedorean, a vizat cele 60 de milioane de euro pe care Comisia Europeană i le impută acum României, via CEH.
„Este o discuţie foarte interesantă. Am văzut şi Comunicatul din partea Comisiei Europene şi cred că în primul rând trebuie văzut foarte clar ce s-a făcut cu aceşti bani. Pentru că o parte din cele 60 de mili­oane de euro au fost cheltuite pentru a face desulfurarea, spre exemplu, la Paroşeni, ceea ce cred că este un lucru benefic şi absolut normal, apoi vorbim de certificatele verzi, de alte vreo 20 de milioane de euro acordate CEH de către fostul prim-ministru, domnul Victor Ponta, ca şi împrumut la vremea respectivă, pentru şase luni de zile. Acei bani acordaţi de prim-ministrul Ponta nu mai trebuiau daţi înapoi dacă se făcea un plan eficient de reorganizare. Ei bine, acest plan eficient de reorganizare nu a fost făcut şi atunci ne vedem puşi în posibilitatea să returnăm acum acei bani! Sunt şi eu curios, domnul Constantin Jujan, care era director general la CEH la vremea respectivă – şi nu mai ţin minte acum cine era preşedinte al CA – ce au făcut? Au dormit… au permis ca acei bani să plece în nu ştiu ce direcţii necunoscute? Probabil voi face o întrebare în acest sens…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii