Senatorul Haralambie Vochiţoiu: „Să îi acordăm domnului Constantin Dobre, şi prin el...

Senatorul Haralambie Vochiţoiu: „Să îi acordăm domnului Constantin Dobre, şi prin el tuturor celor peste 40.000 de oameni ce au avut curajul să aprindă o lumânare în bezna totalitară, toată gratitudinea noastră şi, la distanţa de 39 ani, aplauze!”

Timp de citire: 2 minute
• Discurs rostit ieri în Parlamentul României
Stimaţi colegi deputaţi, Doamnelor şi Domnilor,
Am ajuns din fericire, după mai bine de 2 ani de la iniţiere, în faţa votului final pe acest proiect de lege care are în vedere două mari obiective:
1. Să acorde minime reparaţii morale şi materiale unor persoane persecutate din motive politice în legătură cu Revolta Muncitorească anticomunistă din Valea Jiului, judeţul Hunedoara, din 1-4 August 1977.
2. Să repună România pe harta istorică europeană. Aici vreau să vă prezint câteva explicaţii Mişcarea Muncitorească antitotalitară de la Lupeni – Valea Jiului a avut loc cu trei ani înainte de apariţia mişcării sindicale Solidaritatea din Polonia, care este consemnată de istorici ca fiind prima fisură în Blocul Comunist. Eu cred că prin amplitudinea, ecourile naţionale şi internaţionale Lupeni 77 poate fi catalogată ca un reper istoric în lunga noapte totalitară.
Stimaţi colegi, la Revolta de la Lupeni 77 au participat direct peste 40.000 de mineri de toate etniile: români, maghiari, nemţi, evrei etc. precum şi alte categorii socio-profesionale. Practic toată populaţia Văii Jiului s-a solidarizat cu minerii aducându-le chiar mâncare şi apă în zilele acelea.
Pentru cei ce nu ştiu, trebuie amintit că lideri locali şi naţionali ai PCR au fost sechestraţi la Lupeni până la venirea lui Nicolae Ceauşescu, în 3 august 1977. Confruntarea directă a lui Ceauşescu cu comunitatea din Valea Jiului a dus la prima înfrângere publică a acestuia . A fost “prima spaimă” a lui Nicolae Ceauşescu – declara cel care i-a fost aproape în acele vremuri, Ilie Verdeţ. Timp de aproape o lună de zile între 2 şi 29 august 1977 comuniştii au pierdut controlul asupra zonei Valea Jiului.
Mişcarea antitotalitară din august 1977 a fost consemnată şi onorată cu scrieri şi atitudini pozitive în presa internaţională a vremii. În întreaga Europă liberă şi Statele Unite ale Americii, prin New York Times s-a scris şi s-a vorbit despre curajul, eroismul şi sacrificiul minerilor din Valea Jiului şi a românilor în general. Amnesty International, cea mai mare organizaţie internaţională pentru apărarea drepturilor omului a inserat în rapoartele sale luări de poziţii concrete pentru apărarea drepturilor cetăţenilor prigoniţi din cauza participării la această revoltă. Un număr de oameni au fost arestaţi, anchetaţi, sechestraţi, condamnaţi şi strămutaţi din Valea Jiului.
Conducătorul acestei revolte, Constantin Dobre, a fost minerul, de la acea dată, care a avut curajul să se ia de piept cu Ceauşescu însuşi. De fapt Constantin Dobre se lua de piept cu un întreg sistem monolit ce controla la acel moment aproape jumătate din mapamond. Îl puteţi vedea în fotografie alături de Nicolae Ceauşescu. Dar… îl puteţi vedea şi în balcon, alături de noi astăzi. Să îi acordăm domnului Constantin Dobre, şi prin el tuturor celor peste 40.000 de oameni ce au avut curajul să aprindă o lumânare în bezna totalitară, toată gratitudinea noastră şi la distanţa de 39 ani, aplauze.
Toate naţiunile civilizate îşi cinstesc eroii. De azi prin votul dumneavoastră va face şi România un pas mare spre viitor. Haideţi să le arătăm celor ce ne-au acuzat pe nedrept că nu am avut rezistenţă anticomunistă, că am fost printre primii în lagărul comunist care am zguduit din temelii acest sistem ce părea de neclintit. Vă mulţumesc în nume personal, în numele ortacilor din Valea Jiului şi al tuturor locuitorilor din Judeţul Hunedoara, acest leagăn al poporului român, pentru votul favorabil de astăzi.
Senator Haralambie VOCHIŢOIU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii