Senatorul Carmen Hărău a reușit să obțină pentru angajații din localitățile puternic...

Senatorul Carmen Hărău a reușit să obțină pentru angajații din localitățile puternic industrializate ale județului Hunedoara reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare

DISTRIBUIȚI

Senatorul Carmen Hărău insistă din martie 2017 asupra unei modificări legislative care să protejeze angajații din județul Hunedoara, iar aceștia să beneficieze, asemenea altor zone intens poluate, de reducerea vârstei de pensionare. Atunci a depus la Senat o propunere legislativă, foarte bine documentată, cu măsurători ale poluării aerului, care dovedeau că nivelul poluării este mai mare în localitățile industrile, în special în Valea Jiului, la Certej, Brad, etc, ceea ce crește gradul de îmbolnăvire al populației, și scade speranța de viață. Propunerea legislativă nu a fost scoasă la vot de președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, Adrian Solomon, acesta știind că va urma pe viitor o modificare a Legii Pensiilor. Astă vară opoziția, sindicatele, s-au trezit cu noul proiect de lege gata redactat. Era, evident, prea târziu pentru proiectul legislativ al senatorului.

Însă, senatorul din Hunedoara și-a jucat cartea până la final, cu perseverență, iar ieri, a obținut intruducerea în noul proiect de lege a unui amendament care rezolvă această inechitate a angajaților din județ, raportat la angajați din alte județe puternic industrializate care deja beneficiază de aceste prerogative.

 

”M-am încăpățânat și azi să rezolv mai vechea mea inițiativă legislativă, privind reducerea cu doi ani a vărstei de pensionare, pentru poluare remanentă, proiect trecut prin Senat de un an, și apoi blocat în Camera Deputaților. Am depus următorul amendament, la noul proiect al legii pensiilor:

SECȚIUNEA a 2-a, Pensia anticipată, art. 59, se introduc două noi alienate (4) și (5), cu următorul cuprins:

(4) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui și din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Deva, Brad, Orăștie, Șoimuș, Hațeg, Teliucu Inferior, Ghelari și Certej pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (3)

(5) Prevederile alin. (4) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

 

Ce s-a întâmplat?

Vestea bună: propunerea mea a fost luată în considerare, cu toate localitățile prevăzute în textul de mai sus, căci, de această dată, nemaifiind condiționată de buletine de analize, am completat și alte localități din județ, dovadă că nu aduce anul ce aduce o zi de marți, cu cele trei ceasuri rele cu tot!

 

Vestea proastă: aplicarea s-a amânat, până în 2021, 180 de zile după intrarea în vigoare a legii pensiilor, dovadă că PSD “dă” praf în ochi și, eventual, dă după ce nu va mai fi la putere…

Concluzie: am obținut o jumătate de victorie spre rezolvarea problemei, dovadă că perseverența este mama succesului!”,  a menționat senatorul Carmen Hărău, vădit mulțumit de această victorie.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii