Secția de Pediatrie a Spitalului de Urgență Deva, descrisă în amănunt...

Secția de Pediatrie a Spitalului de Urgență Deva, descrisă în amănunt pentru a scoate în evidență investițiile CJ Hunedoara

DISTRIBUIȚI

Medici dedicați, personal profesionist, pacienți atent îngrijiți, curățenie desăvârșită, igienizare după protocoale bine stabilite – așa se poate caracteriza astăzi Secția Pediatrie, una dintre cele mai importante secții ale spitalului devean.
Cu implicarea directă a Consiliului Județean Hunedoara și cu sprijin financiar consistent, secția s-a transformat în ultimii patru ani într-un loc mult mai primitor pentru micuții săi pacienți, dar și pentru tot personalul care lucrează aici.
Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Deva funcționează într-un spațiu generos. Toată activitatea secției este concentrată însă într-o clădire de patrimoniu și, din aceste motiv, există unele restricții legate de lucrările de modernizare care se pot realiza în interiorul și la exteriorul său. Astfel, în mare parte dintre saloanele și cabinetele de consultații nu s-a putut monta tarkett (covor pvc) și se păstrează mozaicul original. Per ansamblu, se păstrează tâmplăria din lemn a ușilor, iar ferestrele, deși înlocuite pentru o mai bună izolare și eficientizare energetică, au păstrat formatul original și au tocărie din lemn.
Dorința tuturor este însă aceea de a muta secția în corpul central al spitalului, pentru a ușura accesul dinspre Unitatea de Primiri Urgențe, pentru a facilita colaborarea cu celelalte specialități medicale axate pe patologia copilului, dar și pentru a asigura circuite mai bune între cabinetele de consultații și saloanele din cadrul secției. Secția nouă este aproape de finalizare, dar lucrările au fost stopate din lipsă de fonduri. Ministerul Sănătății nu a alocat niciun leu pentru continuarea investiției de la Spitalul Județean de Urgență Deva nici la rectificarea de la finele anului trecut, nici în acest an.
Cel mai mare câștig al secției este personalul medical și auxiliar care o deservește. Medicii pediatri sunt supra-specializați și pot acoperi o mare parte dintre problemele de sănătate cu care se confruntă micuții și tinerii pacienți. Echipa medicală a secției este ajutată de personal cu studii medii care lucrează cu responsabilitate. Exact acestea sunt cuvintele doamnelor doctor:”avem asistente medicale pe care ne putem baza. Este lucru mare ca un asistent să poată urmări și să poată reda corect toate observațiile necesare. Colegele noastre ne sunt de mare ajutor. Sunt de un profesionalism rar întâlnit”.
În prezent, Secția Pediatrie a SJU Deva se prezintă astfel:
Personal: 5 medici stabili, la care se adaugă 2 medici colaboratori, specializați pe neurologie pediatrică, 22 de asistente, 10 infirmiere, 3 asistente pe ambulator și un statistician. La nivelul secției există un compartiment de neurologie pediatrică bine pus la punct. Secția înglobează o policlinică, iar serviciul de urgență este în organizare. Există medici pregătiți pentru urgențe pediatrice, iar în cadrul secției există aparatura necesară pentru monitorizarea cazurilor de urgență. În prezent, urgențele pediatrice sunt primite și evaluate în cadrul UPU-SMURD.
Aparatură: gastroscop performant, EEG (electroencefalograf), EKG (aparat pentru monitorizarea activității cordului copilului), spirometru, ecograf, aparat de fizioterapie (asistă tusea pentru pacienții cu probleme neurologice), pulsoximetre pentru nou-născuți, aparat ACCUVEIN (afișează harta venelor copilului, de mare ajutor pentru tratamentul perfuzabil și pentru recoltarea rapidă a analizelor), echipament ASTRUP (pentru analize rapide, în 10 minute se pot stabili rezultatele la câteva analize de bază, de mare ajutor la internarea copilului), 2 monitoare pentru asistarea pacienților, saloane în care se asigură oxigenoterapia continuă, bucătărie dietetică unde se prepară hrana pentru sugarii până la 1 an.
În plus, pacienții de la pediatrie au acces la toate tipurile de investigații imagistice realizate de spital (CT, RMN, radiografii). În colaborare cu un medic neonatolog, se fac ecografii transfontanelare și ale cordului la sugarii sub 1 an.
În cadrul secției, pacienții sunt grupați în saloane după vârstă, dar și după tipul bolilor. Există saloane pentru sugari, preșcolari și copii mari. Un etaj este rezervat copiilor cu afecțiuni digestive, alte două etaje sunt dedicate îngrijirii copiilor cu afecțiuni respiratorii.
Pe parcursul anilor, la dotarea secției a contribuit și Asociația Medicilor Pediatri din Deva. Din banii direcționați către asociație din impozitul pe venit, s-a cumpărat mobilier nou și aparatură pentru consultații.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii