Sarmizegetusa Regia se redeschide pentru public în 19 februarie

Sarmizegetusa Regia se redeschide pentru public în 19 februarie

DISTRIBUIȚI

În situl Sarmizegetusa Regia,  începând cu data de 22 ianuarie,  s-au tăiat și s-au scos din incinta sitului 80 de arbori marcați (din care 20 doborâți deja la pământ de o furtună, în vara anului trecut), perioadă în care site-ul a fost închis.

Consiliul Județean Hunedoara a făcut toate demersurile necesare pentru obținerea aprobărilor pentru tăiere, la fel și Romsilva care deține amenajamentul silvic. Începând de luni, 19 februarie Sarmizegetusa Regia se redeschide.

”Pentru că au fost persoane alarmate de tăierea arborilor putrezi, administratorii informează că s-au tăiat doar arborii care trebuiau tăiați, au rămas neatinși peste 2500 fire cu vârsta de aproximativ 200 de ani. Întreaga operațiune de tăiere și scoatere a arborilor din sit s-a desfășurat sub stricta supraveghere a arheologilor autorizați. În urma acestei operațiuni nu au fost doborâți arbori pe zidurile monumentului. Într-un singur caz, în urma tăierii unui arbore, pe zidul acoperit de zăpadă au ajuns resturi de crengi putrede, fără a afecta blocurile de piatră. De asemenea, TAF-ul cu ajutorul căruia au fost scoase trunchiurile a fost autorizat pentru astfel de lucrări. În cadrul operațiunii, crengile unuia dintre arborii tractați au ajuns lângă plinta templului mic de calcar, fără a aduce stricăciuni monumentului. De altfel, plinta este o replică montată în anii 80, nefiind vorba de o piesa originală. În niciun caz, TAF-ul nu a trecut cu roata peste plintă, așa cum s-a insinuat.

Protejarea naturii este importantă pentru noi, dar prioritatea în cazul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia o reprezintă siguranța oamenilor (vizitatori, personal administrativ, arheologi), și păstrarea intactă a edificiilor și zidurilor care compun monumentul”, au transmis administratorii.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii