Șah / Noutăţi de la Mondiale

Șah / Noutăţi de la Mondiale

DISTRIBUIȚI

În perioada 3-16 noiembrie 2018, Santiago de Compostela (Spania) este gazda Campionatului Mondial de Şah Clasic pentru Copii de până la 8 ani, 10 ani şi 12 ani. La această importantă competiţie şahistă participă 827 de copii din 86 de ţări. 

Partidele se desfăşoară în impresionantul ansamblu arhitectural „Cidade da Cultura” aflat la marginea oraşului Santiago de Compostela.
Turneul se desfăşoară pe durata a 11 runde (una pe zi), sistem elveţian, 90 minute timp de gândire/jucător. Dacă se efectuează 40 de mutări în acest timp, jucătorii mai primesc câte 30 de minute şi încă 30 de secunde pentru fiecare mutare. Astfel o partidă de şah se poate întinde pe durata a circa 5 ore.
România este reprezentată la toate categoriile de concurs. La băieţi sub 12 ani avem 2 reprezentanţi, la băieţi de 10 ani avem 4 reprezentanţi, iar la celelalte categorii (fete de 8, 10 şi 12 ani/băieţi de 8 ani) avem câte un sportiv. Delegaţia României este condusă de dl. Corneliu Paşcalău, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah, şi însoţită de Alin Berescu, mare maestru, antrenorul delegaţiei.
La grupa de fete sub 12 ani, România este reprezentată de Oana-Magdalena Şchiopu, legitimată la CSM Mihai Viteazu Vulcan şi la CSŞ nr.1 Timişoara.
Oana a câştigat dreptul, onoarea şi responsabilitatea de a reprezenta România la această prestigioasă competiţie după ce a obţinut titlul de campioană naţională la şah clasic, categoria fete – 12 ani.
Această grupă este formată din 107 şahiste, Oana (cu 1526 puncte ELO) fiind favorita nr. 57. În prima rundă, sportiva noastră a pierdut la reprezentanta Uzbekistanului (1854 ELO – favorita nr. 4), dar în următoarele două runde desfăşurate până acum a obţinut două victorii, la reprezentantele statului Filipine (1342 ELO) şi Franţei (1740 ELO). În runda a 4, Oana va întâlni reprezentanta Serbiei.
Din cauza vremii nefavorabile, organizatorii au suspendat runda a 3-a, care nu s-a mai jucat în 6 noiembrie (conform programului), ci în 7 noiembrie, toate celelalte runde fiind reprogramate în acelaşi mod, urmând să se renunţe la ziua liberă din 10 noiembrie, pentru încadrarea în intervalul de timp alocat iniţial turneului.
După 3 runde, reprezentanţii României au obţinut următoarele rezultate:
Elena State-Ungureanu (Fete 8 ani – 1 punct)
Oana Magdalena Şchiopu (Fete 10 ani – 0,5 puncte)
Oana Magdalena Şchiopu (Fete 12 ani – 2 puncte)
Bogdan Andrei Ivăncescu (Băieţi 8 ani – 1,5 puncte)
Matei Valeriu Mogirzan (Băieţi 10 ani – 2 puncte)
David Radu (Băieţi 10 ani – 1,5 puncte)
Vladimir Alexandru Cnejev (Băieţi 10 ani – 1,5 puncte)
Vlad State-Ungureanu (Băieţi 10 ani – 1 punct)
Robert Ionuţ Creanga (Băieţi 12 ani – 2 puncte)
Iulian Mihai Anghel (Băieţi 12 ani – 2 puncte).
Pe lângă implicarea Federaţiei Române de Şah, a cluburilor CSM Mihai Viteazu şi CSŞ nr. 1 Timişoara, deplasarea Oanei şi a preşedintelui Secţiei de Şah, Dorel Şchiopu, la acest Campionat Mondial a fost posibilă şi cu sprijinul conducerii SC Baduc Bucureşti (furnizor general de materiale pentru construcţii şi instalaţii – fondat 1970) şi a Asociaţiei Rosa Multiflora (preşedinte Costel Avram).
Ioan Dorel ȘCHIOPU,
corespondență de la Santiago de Compostela – Spania

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii