Românii nu sunt bucuroşi de imigranţi

Românii nu sunt bucuroşi de imigranţi

DISTRIBUIȚI

 

Chiar dacă învăţăm la şcoală că românii au fost dintotdeauna primitori, criza refugiaţilor din Uniunea Europeană arată o altă faţă a noastră: aceea de popor prudent care nu este dispus să se încarce cu mai multe probleme decât are.

Un recent sondaj INSCOP,

realizat pentru „Adevărul”, oferă date despre cum percep românii actuala criză europeană a refugiaţilor ce vin în valuri dinspre Orientul Mijlociu, criză care deja nu mai este gestionată normal de Uniunea Europeană.

Războiul i-a alungat… dar nu numai

În primul rând, sondajul arată că românii ştiu bine şi sunt preocupaţi de tema refugiaţilor: 95,8 la sută dintre români au auzit de ea.

Întrebaţi despre motivele care au declanşat valurile de imigranţi, 41,7 la sută dintre români cred că refugiaţii/ imigranţii adunaţi la graniţele UE au plecat din ţările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu. 23,4 la sută cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3 la sută consideră că este vorba de imigranţi care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine, iar 5,9 la sută dintre români cred că imigranţii sunt în primul rând persoane care ar prefera să trăiască în UE.

Astfel, spun analiştii INSCOP, există deci o percepţie semnificativă a valului de imigranţi ca fiind constituit din refugiaţi de război, dar există şi un procent similar şi semnificativ de români care iau în considerare şi alte motivaţii – de la cele economice, până la unele eventual subversive.

Românii nu cred că e bună găzduirea

Doar 29,5 la sută dintre români cred, conform sondajului, în mare şi foarte mare măsură, că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru refugiaţii/ imigranţii din Orientul Mijlociu (37 la sută în mică şi foarte mică măsură, 22,5 la sută nici în mică nici în mare măsură).

Prin comparaţie, 23,9 la sută dintre români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de destinaţie pentru refugiaţi/ imigranţi (44,3 la sută în mică şi foarte mică măsură, 21,8 la sută nici în mică nici în mare măsură).

În contextul discuţiilor de la nivel european privind cotele de refugiaţi şi redistribuirea refugiaţilor între statele membre, 56,2 la sută dintre români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5 la sută cred că ar trebui să primească (8,3 la sută nonrăspunsuri). Chiar şi în segmentul celor care cred că România trebuie să primească refugiaţi, 82,1 la sută consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi, doar 14,6 la sută spun că ar trebui să primim numărul de refugiaţi cerut de UE.

Darie Cristea, director general Inscop, a sintetizat astfel situaţia: „Opinia publică din România are o poziţie conservatoare şi prudentă. Este o poziţie comună în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevărul este că europenii, deci inclusiv românii, nici nu au văzut coerenţa şi stăpânirea situaţiei pe care le aşteptau de la instituţiile europene”.

Ar mai trebui notat, din datele de sondaj, că 26,5 la sută dintre români ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România (65,3 la sută dezacord); 24,4 la sută ar fi de acord cu stabilirea acestora în localitatea lor (67,1 la sută dezacord).

Mihaela PETROŞAN

 

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 10-15 septembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1085 persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 85 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populaţiei din 2011.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii