Reprezentanţii de la vârful Universităţii din Petroșani au fost prezenţi săptămâna trecută...

Reprezentanţii de la vârful Universităţii din Petroșani au fost prezenţi săptămâna trecută la „Silk Road Education Cooperation Forum and Exposition” din China!

DISTRIBUIȚI

• Universitatea din Petroşani a inaugurat cu această ocazie și Centrul Internaţional Chino-Român de Prevenire a Dezastrelor Miniere!

Relațiile internaționale stabilite cu instituții academice și asociații educaționale din întreaga lume reprezintă una din activitățile care conferă nu doar un plus de imagine pentru cartea de vizită a Universității din Petroşani, ci și certe oportunități de colaborare în domeniul academic și de cercetare, care pot asigura o perspectivă de dezvoltare suplimentară. Activitatea Universităţii din Petroşani continuă să evolueze prin identificarea de soluții, schimburi informaționale, susținere, dialog, colaborări și parteneriate cu numeroşi parteneri și instituții în diferite domenii. 

Aspecte de interes comun româno-chineze
Cel mai nou demers în această direcție este vizita pe care o delegaţie a Universităţii din Petroşani, formată din prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale şi conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrăşcoiu, preşedinte al Senatului, a efectuat-o în perioada 10-15 mai 2019 la Xi’an University of Science and Technology (XUST) din provincia Shaanxi, China.
Consacrată amplificării, dezvoltării şi concretizării relaţiilor de colaborare internaţională, vizita a debutat la Yanta Campus printr-un seminar bilateral, în prezenţa vice-preşedintelui XUST, Zhang Weihu, şi a decanilor colegiilor (facultăţilor) de Ştiinţa şi Ingineria Securităţii, Inginerie Minieră şi Energie, Inginerie Civilă şi Arhitectură, Inginerie Mecanică, Geologie şi Mediu. Pe parcursul discuţiilor s-au evidenţiat numeroase aspecte de interes comun care constituie premise deosebit de favorabile pentru dezvoltarea relaţiilor în domeniul educaţional şi al cercetării ştiinţifice.

Forumul de cooperare academică și o expoziție educațională
Unul dintre obiectivele majore ale vizitei a vizat participarea la forumul de cooperare academică şi expoziţia educaţională asociată, intitulat “Silk Road Education Cooperation and Expo: New Era-New Vision”, desfăşurat în 11 mai 2019 la Hilton Hotel din Xi’an, eveniment de maximă importanţă din perspectiva posibilităţilor de internaţionalizare, dacă menţionăm doar faptul că participarea a inclus pe lângă Universitatea din Petroşani (singura participantă din România!) şi universităţi din China, Rusia, Kazahstan, Malaezia, Germania, Uzbekistan, Azerbaidjan, Belarus, Danemarca, Franţa, Filipine, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Noua Zeelandă, Thailanda, Italia, Israel şi Marea Britanie.

Rectorul Radu Sorin a inaugurat alături de președintele XUST Centrul Internațional Chino-Român
Momentul central al zilei a fost reprezentat de inaugurarea de către rectorul UP, prof.univ.dr.ing. Sorin-Mihai Radu, şi preşedintele XUST a Centrului Internaţional Chino-Român de Prevenire a Dezastrelor Miniere, o entitate bilaterală de cercetare având ca iniţiatori Universitatea din Petroşani şi XUST, care îşi propune ca în baza expertizei deţinute să dezvolte studii în domeniul minimizării riscurilor generate de exploatarea în subteran a cărbunilor.

Semnarea Memorandumului de Cooperare între UP și XUST
A urmat momentul festiv al ceremonei de semnare a Memorandumului de Cooperare dintre Universitatea din Petroşani şi XUST, care stabileşte cadrul general, obiectivele, domeniile comune de interes, activităţile-suport,  modul de derulare a mobilităţilor cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor precum şi liniile directoare administrative care vor ghida acţiunile comune viitoare.
S-a convenit ca în baza acordului interuniversitar semnat cu partenerul chinez să se iniţieze acordul „ERASMUS PLUS” privind mobilităţile studenţilor şi cadrelor didactice şi s-a stabilit principiul reciprocităţii privind publicarea rezultatelor cercetării în revistele editate de cele două instituţii de învăţământ superior.

Alte întâlniri importante româno-chineze
Pe parcursul vizitei s-au desfăşurat numeroase alte întâlniri cu membrii ai comunităţii academice din Xi’an University of Scienceand Technology, s-au vizitat laboratoare didactice şi platforme de cercetare, Centrul Co-operativ de Inovare pentru Securitate şi Ecominerit de Cărbune, Centrul Naţional de Instruire Practică în Minerit Carbonifer şi Ingineria Securităţii, Centrul de Educaţie prin Experimente de Simulare Virtuală al Provinciei Shaanxi, Muzeul de Geologie al XUST.
În urma acestei vizite s-au conturat câteva direcții clare de colaborare între cele două instituții educaționale. Este vorba despre demararea unor programe de schimburi de experiență academică între studenți și profesori din Petroșani și Xi’an, prin intermediul programului european Erasmus+. S-a analizat şi posibilitatea colaborării în ceea ce privește derularea unor programe de studiu în pregătirea în ciclul de master și școala doctorală a unor studenți din China la Petroșani, dar și alte elemente comune prin care se va putea colabora în domeniul cercetării. S-a manifestat un interes deosebit în demararea cât mai rapidă a unor stagii ale masteranzilor şi doctoranzilor chinezi la Petroşani.

Chinezii de la Xi’an University of Science and Technology vin în septembrie la Petroșani!
Următoarea etapă de concretizare a direcţiilor de cooperare interinstituţionale convenite cu acest prilej se va derula în luna septembrie a acestui an, când o delegaţie a Xi’an University of Science and Technology, formată din Lai Xingping – vice-preşedintele XUST, Shang Changun – directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale, Wang Anyi – decanul Facultăţii de Comunicaţii şi Informaţii,  Lin Haifei – prodecanul Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Securităţii, Zhao Bingchao – prodecanul Facultăţii de Inginerie Electrică, Dai Kaiwen – director al Departamentului de Ştiinţă şi Cercetare, Zhu Bin – director adjunct al Departamentului de Relaţii Internaţionale, va vizita Universitatea din Petroşani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii