Prin grija primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și cu finanțarea CNI, / Mini bază sportivă...

Prin grija primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și cu finanțarea CNI, / Mini bază sportivă la Petroșani

Timp de citire: 5 minute

După vestea bună primită la ședința de consiliu local privind noua denumire a Stadionului „Jiul” după numele fostului mare fotbalist petroșenean Petre Libardi, la finalul ședinței, la punctul „diverse”, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a transmis consilierilor o veste trăsnet tot în materie de sport: după cinematograf și bazin de înot, CNI intenționează să construiască la Petroșani o bază sportivă în aer liber de toată frumusețea. Și asta fără fonduri locale, fără bătăi de cap din partea autorităților, fără grija proiectului sau cine știe mai ce. Singura obligație din partea municipalității este asigurarea a 13.000 mp de teren liber de sarcini.

500 locuri, nocturnă, teren sintetic, vestiare, locuri de parcare ș.a.
Este vorba de construirea unei arene de fotbal cu capacitatea de 500 de locuri cu gazon sintetic, plus vestiare, sală de forță, saună și alte cele și de edificarea unui teren, unde se vor putea desfășura meciuri de volei, handbal și baschet în aer liber.
„Am primit o adresă astăzi de la CNI, prin care suntem anunțați că am fost incluși în Programul de construire de baze sportive din UMU, un program național. Prin Hotărârea de Guvern 1093 din 2013, privind declararea de interes public și de interes național a Campionatului European de Fotbal 2020, precum și angajării României la candidatura în organizarea unor meciuri în cadrul acestei competiții europene, una din condițiile asumate de către Guvernul României, prin dosarul de candidatură depus la sediul UEFA în 2014, a fost construirea și modernizarea a unui număr de 400 de terenuri de fotbal. Prin adresa 1.475 din 10 aprilie 2019, Federația Română de Fotbal a transmis către CNI S.A. un număr de 175 de amplasamente selectate în vederea construirii de baze sportive tip 1. Pentru realizarea acestora este nevoie de o suprafață liberă de teren de aproximativ 13.202 mp, dimensiunile minime ale arenei fiind de 164 m lungime, lățimea de 80,5 m, conform schiței transmise, dimensiuni omologate de UEFA și FRF ale terenului fiind de 105 m x 68 m. Stadionul va avea nocturnă și o capacitate a tribunelor de 500 de locuri. De asemenea, se va construi alăturat un teren de minifotbal, handbal, baschet sau tenis, tușat, cu dimensiunile de 40m x 20m. În paralel, se va construi o clădire ce va deservi vestiarele, care vor fi echipate cu tot ce trebuie și partea de administrație, alături de o parcare pentru autovehicule și autocare. În cazul în care nu deținem o suprafață de teren care să respecte dimensiunile și suprafețele cerute, se arată în adresa primită, suntem rugați să comunicăm în scris. Dacă deținem această suprafață de teren, va trebui să facem o cerere tip pe care o găsim pe site-ul CNI și un extras de carte funciară actualizat la zi pentru terenul propus, până la data de 3 iulie 2019”, i-a înștiințat pe consilieri primarul Petroșaniului.
„Acum, ideea este că eu am verificat deja cu domnul director Preda, cu domnul Vișan și cu doamna Diana dacă avem teren liber la aceste dimensiuni. Ne-am uitat pe calculator la datele și schița de la baza sportivă, ideea este că acolo la baza sportivă cu teren liber sunt dimensiunile cerute. Dar, am tot sucit și calculat, și cumva ne-am încadra la terenul de zgură, prin spate, fără să afectăm terenul 2, dar nu și 3. Întrebarea mea este dacă ați fi de acord să dezafectăm terenul 3 și terenul de zgură și atunci am avea teren, urmând să facem repede documentația și s-o aprobăm prin consiliul local, ca să putem trimite până la 1 iulie tot ce trebuie și ce ne cer dumnealor. Ce înseamnă asta? Înseamnă că CNI pe banii lor, așa cum au făcut și bazinul și cinematograful, vor face toată investiția, iar noi vom asigura apoi doar utilitățile. Iar noi, pe toată perioada lucrărilor, va trebui să cedăm terenul CNI, asta este regula. Avantajul este că vom avea un teren sintetic modern, unde nu va mai fi noroi și disconfort, că vom avea încă un set de vestiare noi (noi avem vestiare, dar așa e proiectul și nu se poate modifica), plus 500 de locuri și nocturnă. Eu zic că pentru copii, în mod special, este un proiect foarte necesar”, a finalizat interpelarea primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Nu toți consilierii par a fi de acord cu proiectul
Consilierii au ascultat atent cele menționate de primar, în proporție de 90% ei fiind de acord cu proiectul și cu ceea ce a spus primarul. „Să menținem mai bine ce avem. Vedeți, domnule primar, că la actualul stadion e cam multă mizerie. Trebuie avută mai mare grijă”, a menționat consilierul ALDE Dorina Niță, dând de înțeles oarecum că acest proiect propus, în opinia sa, nu ar fi relevant din moment ce Petroșaniul are o bază sportivă, care în opinia fostului viceprimar se degradează încet, dar sigur de la an la an.

Colonia – o soluție?
A luat apoi cuvântul consilierul PSD Viorel Pascu, menționând că proiectul n-ar trebui implementat la baza sportivă existentă, ci în Colonie: „Astfel, s-ar pune în valoare și acest cartier al Petroșaniului”.
Imediat au venit câteva contre din partea consilierilor liberali, care i-au transmis lui Pascu că o asemenea idee nu e binevenită deoarece „în scurt timp totul ar fi vandalizat”. Trist, dar adevărat…

De ce n-ar putea beneficia stațiunea Parâng de o astfel de bază sportivă?
Cum timp nu prea mai este, unde se va face această investiție se va face. Bine este să se facă, ținând cont că de la bugetul local nu se cheltuiesc bani, iar de o minibază sportivă este nevoie întotdeauna. Dacă ne întrebați, poate că aceasta ar fi șansa stațiunii Parâng să aibă o bază sportivă adevărată de vară, unde ar putea veni în cantonament echipe din cadrul sporturilor de echipă din diviziile A și B românești. I-am spus treaba asta după ședință și consilieului PNL Valeriu Butulescu. Care, din start, ne-a zis: „Nu se poate, că nu e loc, iar stațiunea e pentru altceva, pentru schi iarna, relaxare și trasee turistice vara”. Un răspuns tipic românesc acest „nu se poate”, când discutăm de orice proiect! Așa e în România, din start cu „nu se poate” la orice proiect sau propunere  și de asta probabil suntem ca țară unde suntem… Nu vrem să-l supărăm pe Butulescu, dar nu vedem de ce în stațiune nu ar fi loc – dacă s-ar vrea – și de o astfel de bază sportivă? Cei din Straja nu știu cum să facă treaba asta și de ani de zile tot gândesc o asemenea idee care necesită bani mulți (și pe care până la urmă o vor pune în aplicare la baza stațiunii, în zona „Agrement”, probabil prin parteneriat public și privat), iar în Parâng, în condițiile în care investiția n-ar costa nimic, unii spun din start că „nu se poate”. Păcat…
Dar, cum spuneam, să se facă baza sportivă oriunde. Să sperăm să nu se împotmolească birocratic cei din primărie, cum se mai întâmplă destul de des prin România.  După cum l-am văzut de hotărât pe primar, după modul cum s-a adresat consilierilor, știm că Tiberiu Iacob-Ridzi n-o să lase totuși vrabia din mână (investiția gratuită) pe cioara de pe gard (îndoiala românească și birocrația stufoasă). Edilul petroșenean știe foarte bine că orice investiție gratuită, de zeci de miliarde lei vechi, e binevenită pentru un mic oraș de munte, monoindustrial, cu posibilități bugetare mult reduse față de alte municipalități din țară și de aceea trebuie mișcat foarte rapid.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii