Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Se caută soluţii pentru a se putea furniza agent termic...

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Se caută soluţii pentru a se putea furniza agent termic în sistem centralizat și în această iarnă”

DISTRIBUIȚI

În ultimii ani, pe la sfârșitul verii, autoritățile locale și județene și responsabilii complexului energetic își aduc aminte că vine iarna și de fiecare dată se întreabă: „Ce facem iarna aceasta cu agentul termic de la Paroșeni, îl mai furnizăm sau nu către cele două localități rămase cu sistem termic centralizat sau nu?”.

La fel s-a întâmplat și anul acesta, după-o primăvară și o vară când nu s-a întâmplat nimic pe această linie, la finele verii, săptămâna trecută mai exact, mai marii de la județ, prefectul și președintele consiliului județean au organizat la Primăria municipiului Petroșani o întâlnire pe această temă cu primarii din cele două localități rămase încă la sistemul termic centralizat, Vulcan și Petroșani, precum și cu cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Din ce am aflat ieri de la conferința de presă susținută de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, se pare că se fac eforturi mari pentru ca și iarna aceasta să se furnizeze agent termic de la Paroșeni către cele două municipii și, implicit, către cei vreo 850 de abonați activi, deci, care mai folosesc agent termic pentru încălzirea centralizată (incluzându-se aici și agenții economici, nu doar populația). Chiar dacă primarul Petroșaniului nu ne-a zis nimic, bănuiala noastră este că aceste eforturi sunt justificate, dacă ținem cont că vorbim în 2019 de alegeri prezidențiale, iar în 2020 de alegeri locale și parlamentare, ceea ce înseamnă după politicieni ceva de genul: nu le dăm căldură, nu ne votează, așa că măcar un an mai trebuie rezolvat cumva.
Apoi, un al doilea motiv justificat ține de Paroșeni. Mai există angajați, trebuie să rămână obiectul muncii, iar pe de altă parte, cu bune, cu rele, sistemul centralizat aduce și ceva venituri, că altfel ce s-ar face cu termocentrala aia în care s-au băgat bani grei, recent, pentru desulfurare și îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de UE, dar și cu minele care încă, cel puțin la modul teoretic, dacă nu și practic, trebuie să asigure rezerva de cărbune pentru termocentrală. Și uite așa, toate se leagă… Păcat, totuși, că încă nimeni nu ia în calcul modernizarea și reabilitarea sistemului, printr-un proiect integrat european, prin ADI, prin care să reintre în scenă toate localitățile Văii. Este adevărat că nu sunt destui abonați, care să justifice efortul economic și administrativ al termoficării centralizate. Pentru câțiva oameni nu se merită atâta efort și atâta cheltuială. Cei câțiva care depind de încălzirea centralizată până acum au avut tot timpul din lume să își achiziționeze centrale de apartament…
Dar să vedem ce a menționat primarul Petroșaniului în legătură cu acest subiect și ce răspunsuri a dat întrebărilor jurnaliștilor prezenți:
„Săptămâna trecută am avut o întâlnire la Primăria municipiului Petroșani cu domnul prefect și cu domnul președinte al consiliului județean, Mircea Bobora, legat de problema aceasta a asigurării agentului termic în sistem centralizat la Petroșani și la Vulcan. Au mai fost prezenți și domnul primar Ile și cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Ideea este că se caută soluții pentru a se putea furniza agent termic în sistem centralizat și în această iarnă care vine. Domnul prefect se va ocupa în continuare de această problemă, dar și de a pune la masa discuțiilor toți actorii implicați în această problemă. Partea cea mai spinoasă este aceea că S.C. Termoficare S.A. Petroșani este în procedură de faliment și atunci aceasta nu va mai putea asigura distribuirea agentului termic, dar vom căuta alte soluții. Eu am fost puțin îngrijorat de situația aceasta, în sensul în care suntem deja în septembrie și peste o lună temperaturile, noaptea, pot fi sub zero grade, ceea ce va duce la un disconfort termic foarte neplăcut pentru cei care nu au alt sistem termic de încălzire. Și atunci am solicitat ca soluția să vină cât mai repede, astfel încât să asigurăm și în această iarnă agentul termic în sistem centralizat. La Petroșani au mai rămas branșate la acest sistem în jur de 1.500 de apartamente, din care în iarna trecută s-a furnizat și s-a facturat,  energie termică la aproximativ 700 de apartamente, plus la 150 de agenți economici. Deci, cam aici ar fi dimensiunea a ceea ce înseamnă încălzire prin sistemul termic centralizat în municipiul Petroșani (…). Cred că singura soluție viabilă este ca noi, administrațiile locale, să hotărâm dacă vrem să continuăm cu acest sistem. Dacă da, atunci înseamnă că trebuie făcute investiții, nu numai în Vulcan și Petroșani, ci în toate localitățile, pe de-o parte, iar pe de altă parte, soluția pe care noi am avansat-o, de vreo patru-cinci ani de zile, a fost aceea ca această distribuire de agent termic să fie preluată de complexul energetic, așa cum este la Deva. Lucru care nu s-a vrut acum doi ani de zile. Fiindcă m-ați întrebat, populația și-a plătit facturile iarna trecută la acest serviciu de termoficare centralizată, la Petroșani în proporție de peste 85%! Doar că există acele datorii istorice, legate nu neapărat de neplata facturilor, ci de pierderile din sistem foarte mari. Din câte am înțeles, Paroșeniul are capacitate să producă agent termic, chiar dacă nu produce energie electrică. Deci, din acest punct de vedere, nu ar fi probleme, după cum ni s-a spus de către conducerea complexului energetic”.
Din păcate, nimic nou sub soare… Aceleași discuții ca anul trecut, când, în cele din urmă, s-a găsit o soluție de o iarnă… Chiar nu se poate discuta de un proiect real, bine făcut și susținut, care să rezolve pe zeci de ani această problemă, în condițiile în care Valea are cea mai modernă termocentrală din țară și stă pe munți de cărbune?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii