Primarul Dan Bobouţanu merge pe formula consacrată PSD: nu ne permitem, dar...

Primarul Dan Bobouţanu merge pe formula consacrată PSD: nu ne permitem, dar promitem şi apoi ne împrumutăm ca să o scoatem la capăt

DISTRIBUIȚI

Marți, 8 mai, primarul Dan Bobouţanu a adunat în faţa presei şefii din administraţia locală, ca să explice răspicat pentru ce vrea să crească gradul de îndatorare a municipiului. A susţinut, la sentiment, că doar nu vrea banii pentru el, ci pentru binele municipiului.

Nu ne gândeam niciodată că Bobouţanu vrea să împrumute bani şi să îndatoreze municipiul pentru următorii 20 de ani ca să îşi cumpere el bomboane, sau alte chestii. Dar buba este că împrumutul se face pentru că aşa decide dumnealui, şi consilierii dumnealui, iar banii îi plătesc hunedorenii, în timp ce el ar încasa altceva, capital electoral.

De ce nu e bună metoda PSD: nu ne permitem, dar promitem?

Marţi primarul Dan Bobouţanu a explicat câte lucruri extraordinare vrea dumnealui să realizeze pentru Hunedoara. A înşirat cele 21 de proiecte pe fonduri europene, atenţie, doar 8 accesate până acum, în desfăşurare, 13 care urmează să fie depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Deci 13 nu au încă finanţare, şi nu se ştie dacă primesc, pentru că funcţionarii Primăriei Hunedoara, deşi încasează la salariu cu 25 la sută mai mult decât restul, au cam dat-o în bară cu documentaţiile.

Cu toate că anvelopa bugetară nu permite, administraţia locală vrea multe, multe, foarte multe proiecte implementate. Exact ca orice român care vrea şi TV cu diagonală mare, maşină cu motor mare, casă cu piscină, are venit de funcţionar public, cu posibilitatea de a se împrumuta mai mult, pe 20-30 de ani, dar nu se gândeşte că în aceşti ani se poate îmbolnăvi, va trebui să ţină copiii la şcoală, să repare una–alta. Este exact formula guvernării actuale PSD, care a promis, trebuie să se ţină de promisiuni măcar parţial, dar nu are cu ce, aşadar se împrumută.

Primarul Dan Bobouţanu a fost tare mândru, şi aşa este firesc până la urmă, când i s-au aprobat la finanţare 35 de proiecte prin PNDL. Multe proiecte, importante fiecare pentru administraţia locală, care vor aduce, cum spuneam, capital electoral primarului PSD, dar care trebuie cofinanţate. Deşi, cum explica directorul economic Anişoara Popa, veniturile primăriei cresc anual cu aproximativ 15 la sută, implementarea investiţiilor costă mult. Atât de mult încât primăria nu şi le permite pe toate.

În total, administraţia locală are proiecte de implementat în valoare totală (bani europeni şi bani din bugetul local) de 74,400 milioane de euro, din care bugetul local trebuie să asigure 6,400 milioane de euro, deci 29 milioane de lei.

Loc ar mai fi de împrumut, dar cu acceptul ministerului

După ce aparatul legislativ local şi-a dat girul pentru accesarea împrumutului, cu reţineri din partea opoziţiei, acum Primăria municipiului Hunedoara va trebui să ia loc la coadă, şi să primească ori ba aprobarea guvernului pentru creşterea gradului de îndatorare. Dar, cel mai probabil, la fel cum au primit bani de investiţii vor primi şi acceptul creşterii gradului de îndatorare, pentru că datoria publică locală poate să mai crească.

Pe lângă toate aceste proiecte mici şi multe, să fie şi drumurile ca în palmă

Unul dintre cele mai importante obiective de investiții care vizează interesul public general este obiectivul de investiție „Reabilitarea sistemului rutier în municipiul Hunedoara”, a cărui realizare nu mai poate fi amânată, spunea primarul, arătând că şi fosta conducere a primăriei a luat împrumut pentru acelaşi tip de investiţii. Aşadar restul banilor, până la 80 de milioane de lei, cât se doreşte pentru împrumut, se vor băga în asfalt.

Ştiţi ce este minunat la investiţiile cu bani din bugetul local, fie ei şi împrumutaţi? Faptul că pot plăti clientela politică, firmele de casă. Aceste atribuiri de contracte nu sunt controlate cum sunt investiţiile pe fonduri europene, şi nu dau atâtea bătăi de cap cu documentaţia.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii