Primăriile conduse de PNL și-o cam iau în plex la repartizarea CJH...

Primăriile conduse de PNL și-o cam iau în plex la repartizarea CJH a sumelor pentru programele de dezvoltare locală

DISTRIBUIȚI

Luni, 3 februarie 2020, de la ora 13.00, va avea loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Hunedoara iar pe ordinea de zi se află și proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.316,00 mii lei reprezentând Fond la dispoziția Consiliului județean pe anul 2020 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare și estimări pentru anii 2021-2023 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Banii pentru investiții nu se pot împărți exact, ca o plăcintă, ei se împart, într-adevăr, după nevoi, dar tocmai acest lucru este derutant când privim listele cu repartizarea sumelor, se pare că primăriile PNL par să o ducă grozav toate, pentru că mai toate au primit fonduri insuficiente.

Dacă este coincidență este a naibi de iritantă, pentru administrațiile locale conduse de primari PNL au fost vădit dezavantajate. Acești bani vin de la Guvern, din impozitul pe venit, cota de 6% care revine Consiliilor Județene și este redistribuită ulterior în teritoriu. Un exemplu elocvent este Primăria Municipiului Deva, care, dacă proiectul este votat luni în ședința de consiliul județean, va primi 0 lei.

Dacă privim așa situația, primarul  Municipiului Petroșani se poate considera norocos, pentru ca a  UAT Petroșani a primit  300.000 lei. Însă suma este de 4 ori mai mică decât suma primită de Primăria Lupeni, de exemplu. Dezavantajul în primă fază este al primarului care are mai puțini bani de manevrat, mai puține investiții de făcut, deci electoral va fi faultat. Însă, în fond, vorbim de un dezavantaj pe care în au oamenii din comunitate.

În Valea Jiului celelalte atribuiri sunt consistente comparativ cu celelalte UAT-uri din județ, anume: UAT Lupeni a primit 1.200.000 lei, UAT Vulcan a primit 1.400.000 lei, UAT Aninoasa  va avea 1.000.000 lei, UAT Petrila 1.200.000 lei, iar cea mai mare sumă atribuită în Valea Jiului revine UAT Uricani, anume 1.800.000 lei. Este fantastic că primăriile din orașele cu probleme ale Văii Jiului sunt susținute de CJ Hunedoara, și, de exemplu, Uricaniul, sau Aninoasa au nevoie de acești bani, însă diferențele între sumele atribuite sunt scandaloase.

Și în județ discrepanța este evidentă. Hațegul, condus de penelistul Marcel Goia a primit 200.000 lei, comparativ cu Geoagiul, de exemplu, trecut pe lista de încasări cu 800.000 de lei.

UAT Băcia primește, de exemplu, 500.000  lei, iar UAT Băița 600.000 lei, primării PSD, în timp ce UAT Baru, o primărie PNL  va încasa doar 80.000 lei, iar Bănița, tot primărie câștigată de PNL, primește 250.000 lei.

Un al doilea  Proiect de hotărâre pe ordinea de zi va fi cel privind aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile județene și comunale alocate județului Hunedoara pe anul 2020 și estimările pentru anii 2021 – 2023.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii