Primarii PSD din Vale / (Ne)mulţumiţi de alocările bugetare ale CJH

Primarii PSD din Vale / (Ne)mulţumiţi de alocările bugetare ale CJH

DISTRIBUIȚI

Fiindcă consideră că le-a venit rândul după victoria consistentă în alegeri la consiliul judeţean şi la parlamentare, primarii PSD din localităţile Văii Jiului se aşteptau probabil ca anul acesta să primească mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH). Numai că, surpriză, aceşti bani n-au venit chiar cu „găleata”, mai degrabă au ajuns cu „ulciorul”, iar în unele cazuri cu „cana”. Am stat de vorbă pe această temă cu patru din cei cinci primari PSD şi am ajuns la concluzia că aproape niciunul nu e prea mulţumit de ce sume au fost alocate şi care vor fi cuprinse în bugetele locale ce vor fi aprobate în a doua jumătate a acestei luni.
Dănuţ Buhăescu 
Luând-o de la vest spre este, am început cu primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu. Acesta a fost cel mai ferm dintre cei patru primari, menţionând faptul că suma alocată e aproape ridicolă faţă de aşteptările sale: „Eu recunosc că suma e puţin mai mare decât anul trecut, dar e foarte puţin faţă de aşteptările pe care le aveam. Şi aici nu e vorba de mine, e vorba de oraşul nostru, de cetăţenii noştri, de proiectele pe care dorim să le implementăm. Dar cu ce să implementăm proiecte dacă n-avem bani de cofinanţare? Cum să facem dacă bugetul Uricaniului e cum e, în condiţiile în care se închide şi mina? La Uricani – şi le-am spus şi celor de la consiliul judeţean, e vorba de câteva proiecte europene unde trebuie mulţi bani pentru cofinanţare. Tot vorbim de atragerea de fonduri europene… dar atunci haide să fim şi ajutaţi. Cum să faci altfel? Nouă pentru doi ani de cofinanţare ne trebuie cel puţin 3 milioane de lei. Or, am primit 550.000 lei. Deci o treime din ce ne-ar trebui. E foarte puţin. Sperăm, că speranţa moare ultima, să mai primim o parte, ideal ar fi toată suma, la rectificarea din iulie. Altfel ne va fi greu. Vedeţi dumneavoastră, Uricaniul mereu a fost sărit din schemă de cei de la consiliu judeţean… În 2016 am primit 300.000 lei, fiind cea mai mare sumă primită până atunci după foarte mulţi ani de zile! Că dacă vă spun că în 2015 am primit 100.000 lei, iar în 2014 nici măcar un bănuţ, poate unii nu cred, dar aşa este situaţia! De aceea, acum credeam că dacă am câştigat alegerile şi noi, cei din Vale, am avut o parte însemnată de votanţi PSD în cadrul judeţului, mai vin bani mai mulţi de la consiliul judeţean şi pe la noi. Noi înţelegem că judeţul Hunedoara nu înseamnă doar Valea Jiului, dar ani şi ani, zeci de ani cei mai mulţi bani au fost alocaţi în nordul judeţului… acum să se mai facă un echilibru, să mai aloce şi în sud unde totuşi locuieşte o treime de cetăţeni din judeţ. Dar să sperăm, cum spuneam, că la rectificarea din vară vom avea şi noi la Uricani un ajutor mai mare din partea dumnealor”.
Iacob Mesaroş
Mai scurt la vorbă, pentru că încă nu cunoaşte prea bine „ce şi cum”, primarul interimar al municipiului Lupeni, Iacob Mesaroş a subliniat: „Am primit din cotele defalcate pe TVA suma de 650.000 lei. Cu ce vom mai primi şi de la finanţe, consider că ne vom descurca, chiar dacă poate aveam speranţe la mai mulţi bani. Noi avem şi un excedent de 2,2 milioane lei rămas pe partea de lucrări la infrastructură. Cu aceşti bani vom finaliza ce am început şi a rămas din toamnă plus ce ne-am propus pentru 2017. Vreau să mai spun că pe data de 16 martie, la primărie, aşa cum spune legea, vom dezbate public proiectul, oricine putând participa”.
Nicolae Dunca
Primarul aninosean Nicolae Dunca spera să primească 800.000 lei, atât i-ar fi ajuns Aninoasei să facă ce şi-a propus. A primit 450.000 lei, dar oricum „mai bine decât anul trecut, cu 350.000 lei, ceea ce înseamnă, totuşi, un pas înainte”.
„Poate mai primim la rectificarea din iulie câteva sute de mii, astfel încât să avem bani de cofinanţare de proiecte ce ne-am propus şi ce mai trebuie de plătit din acest fond special. Veniturile proprii la bugetul local sunt de 6-7 miliarde lei. Pe banii ăştia ne bazăm, iar cei mai mulţi bani se cheltuiesc pe salarii, pe iluminatul public şi pe alte utilităţi. De investiţii avem cei 500.000 lei, excedentul de anul trecut. Vom continua refacerea şi modernizarea aleilor şi trotuarelor şi vom plăti lucrarea de branşament a gazului metan la blocurile noastre. O cotă de cofinanţare de 2% va fi alocată în decurs de 3 ani pentru proiectul Îmbunătăţirea situaţiei persoanelor defavorizate derulat şi finanţat prin POCU. Cam aşa va arăta în mare bugetul local după ce îl vom aproba. Oricum, cred că faţă de situaţia când primăria era în insolvenţă, sau, înainte de asta când se cheltuia aiurea pe tot felul, cred că avem azi un echilibru. Chiar dacă banii sunt la limită, încercăm să ne descurcăm cum putem mai bine, astfel încât să ne respectăm promisiunile făcute cetăţenilor care ne-au acordat încrederea lor”, a subliniat primarul Aninoasei.
Vasile Jurca
La fel de scurt în declaraţii ca primarul Lupeniului a fost şi Vasile Jurca – primarul Petrilei. „Prea multe n-am ce să spun acum. Am primit suma de 500.000 din cotele defalcate pe TVA, şi cu aceşti bani, alături de cei de la bugetul local proveniţi din taxe şi impozite, mergem înainte şi încercăm să ne descurcăm. Banii de la consiliul local au o destinaţie specială, arierate, facturi etc., astfel că nu-i putem folosi în alte scopuri. Dar, chiar şi aşa, normal că o sumă mai mare era binevenită, dar asta este, trebuie să ne mulţumim cu ce am primit şi să sperăm că la rectificarea din iulie vor fi alocate pentru Petrila şi alte fonduri. Să nu uităm că mai avem şi un excedent bugetar de anul trecut, de care am tot spus în ultima vreme ca să înţeleagă cetăţenii noştri, un fond serios de bani pe care-i vom folosi în construirea halei industriale, o investiţie care sunt sigur că va aduce pentru Petrila mai multe locuri de muncă şi investitori serioşi”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii