Primăria Petroșani poate să schimbe o poreclă în renume: „Locomotiva cu căcat” în...

Primăria Petroșani poate să schimbe o poreclă în renume: „Locomotiva cu căcat” în „Locomotiva cu turiști”

DISTRIBUIȚI

Pe coperta unei cărți celebre „Aer cu diamante”, adevărat manifest al generației `80, poeții Ion Stratan, Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Florin Iaru sunt călare pe o locomotivă de epocă. Deși există o locomotivă în Petroșani, poeții din Valea Jiului nu ar putea să facă un „remake” al acestei coperte. Sau, mai bine zis, ar putea dar doar cu masca pe muian. De ce? Citiți mai jos…

Și în acest an, locomotiva de lângă pasarela care duce la gara Petroșani își păstrează denumirea populară care a consacrat-o:
„Locomotiva cu căcat”. Sâmbătă m-am convins cu ochii și nasul meu… În jurul locomotivei dormeau o grămadă de pet-uri, hârtii igienice colorate maro și miros îngrozitor de pișat (sau urină, dacă vă sună mai bine, că mirosul oricum e același). Mi-am făcut curaj și am urcat în cabină. Aici era să vomit instantaneu. Căcat la stânga, căcat la dreapta, căcat în față. Căcat moale, căcat tare, căcat vechi, căcat proaspăt. Nu-i recomand lui Vișan de la Primăria Petroșani să inhaleze aerul din locomotivă după aerul respirat la una din celebrele sale partide de vânătoare. Nu de alta, dar ar putea să facă icter la vederea acestor „minunății” ale nesimțirii civice.
Pentru instalarea acestei locomotive, municipalitatea a cheltuit bani grei. Doar o lipsă de gândire și un vid cerebral al unor angajați ai primăriei au făcut ca această locomotivă să fie instalată, de fapt aruncată, într-un loc relativ izolat, care a transformat-o volens-nolens într-un W.C.
Trebuie spus că ideea unei locomotive în centrul orașului nu este rea pentru turism. Cu siguranță, rarii și costelivii turiști care se nimeresc prin Petroșani s-ar cățăra până în cabină și s-ar fotografia în bătrâna locomotivă cu aburi. Ba chiar și locuitorii urbei s-ar imortaliza într-un astfel de cadru romantic. Cu o singură condiție: să nu fie plină de căcat. Sau, dacă vi se pare că sună mai frumos așa, cu fecale. Cu căcat sau cu fecale, mirosul, oricum, e același.
Când am propus să fie mutată în centrul Petroșaniului, mi s-a răspuns că acolo nu se poate din cauză că au fost băgați bani europeni în proiectul de modernizare. Mai precis, nu s-a putut modifica nimic vreme de 5 ani. Căci cei 5 ani au expirat în toamna anului trecut. Acum locomotiva poate fi mutată. Unde? Peste drum, la o aruncătură de… macara. Lângă fântâna arteziană din Petroșani Nord. Aici, cu siguranță, nu o să se mai cace nimeni în ea. Căci există și monitorizare video. Și dacă nu mă înșel, Petroșaniul are și poliție locală și chiar și angajați care se ocupă cu turismul (directorul chioșcului de turism, pensionar de la mină, are și un salariu atractiv, că doar nu era să fie angajat un tânăr pe atâta purcoi de bani – n.r.). Credem că la nevoie aceștia ar putea face de gardă la locomotivă. Astfel, încetul cu încetul, locomotiva își va schimba porecla în renume. Din „Locomotiva cu căcat” în „Locomotiva cu turiști”.

P.S. Un alt efect al mutării locomotivei ține și de sănătatea publică. Ar dispărea un focar de infecție din centrul Petroșaniului. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii