Primăria Deva – contract de miliarde pentru o firmă cu ZERO angajaţi...

Primăria Deva – contract de miliarde pentru o firmă cu ZERO angajaţi şi o ofertă nejustificată economic

DISTRIBUIȚI

Atribuirea contractului care vizează creşterea eficienţei energetice a blocului de locuinţe nr. 13 de pe str. Mihai Eminescu din Deva trenează de luni de zile. O posibilă (chiar veridică am putea spune) explicaţie ar putea fi aceea că, la procedură participând mai mulţi ofertanţi, inclusiv asocieri de firme, cea agreată de administraţia locală (şi care a mai pus mâna pe contracte la nivelul municipiului Deva) n-a putut fi încă declarată câştigătoare. Drept urmare, dacă încă nu a câştigat cine trebuie, cetăţenii din blocul 13 de pe Mihai Eminescu n-au decât să mai aştepte.

27 mai 2015
Primăria municipiului Deva lansează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), disponibil la adresa e-licitatie.ro, procedura de cerere de oferte (cu fază de licitație electronică) pentru atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe nr. 13, str. Mihai Eminescu din Municipiul Deva” . Contractul a fost estimat la valoarea de 639.285,64 lei plus TVA.

15 iunie 2015
La sediul Primăriei municipiului Deva are loc deschiderea ofertelor. Au depus oferte asocierea de firme  Rom Adria Prest Construct SRL Haţeg – VIVA Construct SRL Deva (cu subcontractant Optim SIG Instal SRL Deva), Max Asalt SRL Petrila (cu subcontractant Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA Cluj-Napoca şi terț susținător Samus Construcţii SRL Dej) şi Euro Divers Construct SRL Deva (cu subcontractant Instalaţii Gevis SRL Deva şi terț susținător Comsid Tehnosteel SRL Deva).

La deschiderea ofertelor,…
…clasamentul arăta astfel: Max Asalt SRL Petrila – 635.007,86 lei, Euro Divers Construct SRL Deva – 635.566,69 lei şi asocierea Rom Adria Prest Construct SRL Haţeg – VIVA Construct SRL Deva – 635.938,90 lei.

Pe cale de consecinţă,…
…în etapa de licitaţie electronică s-au calificat Max Asalt SRL Petrila şi Euro Divers Construct SRL Deva. Trebuie adăugat şi că, la data de 09.07.2015, prin Nota justificativă nr. 26.686, perioada de evaluare a ofertelor a fost prelungită până la data de 31.08.2015.

24 august 2015
Prin comunicarea cu numărul 2001 din aceeaşi dată, Euro Divers Construct SRL Deva (cu subcontractant Instalaţii Gevis SRL Deva şi terț susținător Comsid Tehnosteel SRL Deva) a fost declarată câştigătoare la preţul de 510.000 lei plus TVA. Şi, de aici, un întreg balamuc.

Cei ce participă…
…la proceduri de achiziţie publică sunt la curent cu faptul că oferta financiară trebuie să aibă la bază devizul ofertă al lucrării. Care, printre altele, trebuie musai să conţină extrasul privind manopera, cu preţul / oră pentru fiecare categorie de personal şi numărul de ore necesar realizării lucrării.

Este de necontestat faptul că, la momentul realizării devizului ofertă, este necesar să ai personalul angajat pentru ca, în baza grilei de salarizare a acestuia, să poți realiza oferta în mod corespunzător.

Lipsa contractelor de muncă şi implicit a angajaţilor conduce în mod evident la o ofertă nesusţinută economic, nereală, întrucât nu are la bază date concrete la momentul ofertării, ci date nereale, iar o asemenea ofertă conduce la încălcarea atât a scopului OUG 34/2006, cât şi a principiilor garantate de acelaşi act normativ.

De ce? Foarte simplu. Dacă acele costuri, cu forţa de muncă ce ar urma să fie angajată de către ofertantul câştigător, ar depăşi costurile asumate prin ofertă, lipsa fondurilor ar afecta în mod direct calitatea lucrărilor şi chiar lucrarea în sine. În cazul în care costurile cu forţa de muncă sunt mai mici decât cele asumate prin ofertă, se urmăreşte convertirea unor cheltuieli în profit, stare de fapt ce contravine flagrant prevederilor legale în materie. De altfel, profitul trebuie evidenţiat distinct în devizul de lucrări.

Conform art. 202 din OUG 34/2006 „În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv”.

De ce am făcut toate aceste precizări?
Pentru că, potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice, Euro Divers Construct SRL – societatea declarată câştigătoare de către Primăria municipiului Deva – este înregistrată cu “0” (ZERO) angajaţi. Pe cale de consecinţă, în sarcina autorității contractante (Primăria municipiului Deva) exista OBLIGAȚIA legală de a solicita ofertantului detalii/precizări pentru a verifica în ce măsură se justifică prețurile pentru manoperă, așa cum erau ele cuprinse în devizul ofertă și în extrasul aferent, de a verifica dacă societatea are personal angajat apt să efectueze lucrarea și dacă salariile aferente din contractele de muncă reflectă în mod corect manopera în devizul ofertă. Ceea ce, aţi intuit bine!, nu s-a întâmplat.

Pentru a vedea şi mai bine…
…cât de “atent” a fost selectată SC Euro Divers Construct SRL de către Primăria municipiului Deva, aflaţi că aceasta a avut cifră de afaceri “0” (ZERO) şi “0” (ZERO) angajaţi atât în 2013 cât şi în 2014. Primăria municipiului Deva a omis pur şi simplu să observe că firma declarată câştigătoare nu are personal angajat și, prin urmare, nu poate justifica (pentru că nu are cum) prețul practicat la manoperă.

Procedura de atribuire…
…a contractului privind „Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe nr. 13, str. Mihai Eminescu din Municipiul Deva” este momentan supendată întrucât, la data de 02.09.2015, împotriva rezultatului acesteia a fost transmisă o contestaţie pe adresa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). O situaţie similară s-a înregistrat, recent, şi în ceea ce priveşte contractul privind „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe 27, str. Minerului şi P3, Aleea Moţilor, din Municipiul Deva”. În acel caz însă, contestatarul – asocierea Rom Adria Prest Construct SRL Haţeg – VIVA Construct SRL Deva (cu subcontractant Optim SIG Instal SRL Deva) – a renunţat la contestaţia transmisă către CNSC.

Relaţii consolidate
O posibilă explicaţie a faptului că, în raport cu Euro Divers Construct SRL, angajaţii Primăriei municipiului Deva nu au fost prea zeloşi când a fost vorba de analiza ofertei, stă în relaţia pe care administraţia locală o are deja cu grupul de firme din care aceasta face parte.
Potrivit informaţiilor oficiale, Euro Divers Construct SRL este deţinută de Liviu Aron (25%) şi Areta Simona Aron (75%).
Liviu Aron mai este acţionar sau asociat la Crişan Build SRL (50%), Mega Trust Energy SRL (50%), Asal Transmixt SRL (40%), Vio & Zenu SRL (50%) şi Agromicia Veţel SA (0,03%).
Areta Simona Aron mai este asociată sau acţionară la Mega Trust Energy SRL (25%), Andreea Speed Taxi SRL (50%), Asal Transmixt SRL (40%), Deea Tax SRL (50%), Vio & Zenu SRL (50%), Martax SRL (50%), Euromarket Center SRL – în insolvenţă (100%), Rosicar Transmixt SRL (50%) şi Agromicia Veţel SA (0,03%).

În 29.07.2015, Primăria municipiului Deva a atribuit direct Mega Trust Energy SRL (parte a grupului de firme controlat de familia Aron) contractul de reamenajarea a unei parcări pe Aleea Romanilor, în valoare de 120.114 lei plus TVA. Pe acelaşi stil, la data de 24.06.2015, societăţii Mega Trust Energy SRL i s-a atribuit direct contractul de reamenajare a unei parcări pe Aleea Crinilor, în valoare de 77.421 de lei plus TVA.

Ce firme şi-au mai găsit loc de întors la Primăria municipiului Deva după ce au fost prinse cu ocaua mică pe la alte autorităţi contractante? Aflaţi, în curând, tot de pe hunedoaraplus.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii