Petroşani / Preţul energiei termice rămâne neschimbat

Petroşani / Preţul energiei termice rămâne neschimbat

DISTRIBUIȚI

În afara proiectului de hotărâre referitor la suspendarea alocației de hrană a polițiștilor locali, încă trei proiecte de hotărâre s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de îndată de marţi după-amiaza. Toate au devenit hotărâri de consiliu local în urma votului celor 15 consilieri prezenţi.

Pentru căldura din calorifere se plăteşte tot cât în 2017
Primul proiect a vizat „aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei în municipiul Petroşani”. Vestea bună pentru abonaţi este că anul acesta preţul facturilor va rămâne neschimbat. Mai exact, preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice va fi de 233,86 lei/Gcal (inclusiv TVA), faţă de 241,96 lei/Gcal cât era la 31 decembrie 2017. Această modificare vine în urma reglementărilor celor de la ANRE. Preţul local propus al energiei termice facturate populaţiei va rămâne ca şi anul trecut la valoarea de 157,27 lei/Gcal. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Scutiri de taxe şi impozite 
Proiectul de la punctul doi al ordinii de zi a făcut referire la aprobarea „procedurii de acordare a facilităţilor la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren şi a taxei de salubrizare”.
Chiar dacă proiectul nu s-a discutat în sală şi s-a aprobat în unanimitate, consemnăm câteva informaţii.
Conform proiectului adoptat, pensionarii, pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădire, conform HCL 325/2017, articolul 10, alineatul 7, trebuie ca din acest an să îndeplinească următoarele condiţii: să fie proprietari ai clădirii în cauză, să nu aibă alte venituri (salarii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din închirieri, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din dividende şi alte surse), clădirea în cauză să fie locuinţa de domiciliu iar aceştia să locuiască acolo efectiv, soţul sau soţia dacă există să fie de asemenea pensionar şi să nu obţină la rândul lor alte venituri şi să aibă peste 60 de ani.
Tot pentru pensionari, pentru a putea beneficia de reducerea de 50% de la plata impozitului pe teren, sunt același condiţii de mai sus.
Conform tot acestui proiect, pentru scutirea de la plata gunoiului, sau „taxa de salubritate” cum e ea denumită oficial, se vor depune următoarele documente: adeverinţă eliberată de DADP din cadrul primăriei, din care să rezulte că pe strada unde domiciliază contribuabilul respectiv nu se desfăşoară activitate de salubritate; în cazul în care numărul persoanelor este declarat mai mic într-o familie decât în anul precedent, acest lucru va trebui însoţit de documente justificative (certificat de deces, adeverinţa de la instituţia de învăţământ în cazul copiilor plecaţi etc.). Vor beneficia de scutiri de la plata taxei de salubritate vete­ranii de război, văduvele de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război, organizaţiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii minorilor cu handicap grav sau accentuat ori cu gradul I de invaliditate. Scutirea se va acorda prin prezentarea documentelor ca şi până anul acesta, nimic în plus.

Indemnizaţia de pericol pentru salvamontişti revizuită cu… unele excepţii
Proiectul de la punctul 4 de pe ordinea de zi a adus pentru salvamontişti, ca şi în cazul poliţiştilor locali, o „tăiere” radicală de indemnizaţie. Motivul – acelaşi: lipsa fondurilor suficiente de la bugetul local, „în condiţiile în care de anul acesta impozitul pe venit scade, conform deciziei guvernului, de la 16% la 10%”, „fiind un gol la bugetul local ce trebuie neapărat acoperit”, după cum a explicat în şedinţă primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Printr-o hotărâre adoptată în 2015, a fost aprobată atunci modificarea  cuantumului indemnizaţiei de hrană şi a indemnizaţiei de periculozitate pentru membrii Salvamont Petroşani. Acum, prin prezentul proiect, s-a stabilit ca „indemnizaţia de periculozitate să nu mai fie acordată permanent, ci decât pe perioada activităţii de salvare în munţi, aceasta constând în căutarea, acordarea primului-ajutor medi­cal şi transportului accidentatului”. Este vorba tot de cei 35 lei/zi ce s-au primit ca şi până acum lunar, fiind acoperite toate zilele calendarului. Aceşti bani se vor acorda de-acum doar celor ce vor participa la acţiunea de salvare şi în funcţie de durata acesteia (o zi, două, trei…). Membrii Salvamont ce se aflau „în curs de atestare”, primeau de asemenea  şi ei 20 lei/zi. Din această lună, până la noi ordine, nu vor mai primi nici ei această sumă. Suma va fi plătită doar atunci când vor fi cazuri de urgenţă pe munte şi doar celor ce vor participa la acţiunea de salvare. Păcat că a trebuit să se ajungă la această soluţie. Era un bun stimulent pentru tinerii ce vor să se apuce de această treabă… Proiectul a fost votat cu 11 voturi „pentru”, două „abţineri” şi două „împotrivă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii