Petroșani / 30-40 de abandonuri școlare/ an

Petroșani / 30-40 de abandonuri școlare/ an

DISTRIBUIȚI

Cazurile de abandon școlar nu sunt deloc puține. Ele sunt întâlnite, în general, la copiii din familiile dezorganizate. 

Uneori se soluționează, alteori nu…
La Petroșani există circa 30-40 de cazuri pe an, dintre care și vreo câteva care au tangență cu elevi proveniți, culmea, din familii onorabile, dar unde copiii au scăpat definitiv din frâiele părinților. Este vorba în mod special de tinere de 15-16 ani, care fug de-acasă în „căutarea marii iubiri” și care ulterior, și nu de puține ori, rămân și fără școală și fără iubit, dar cu prunci, la o vârstă când încă abia ar trebui să-și înceapă tinerețea!
Toate astea și altele le-am aflat de la Cristina Mraz (directorul Direcției de Asistență Socială Petroșani). Multe le mai știm și noi, toți, că sunt drame de lângă noi pe care le vedem și le auzim din păcate destul de des.
„Majoritatea cazurilor de abandon școlar ne sunt sesizate de către școli. Cei îndreptățiți de-acolo fac asta, după ce fac toate demersurile necesare către familia în cauză, prin consilierii școlari. În momentul în care chiar nu reușesc să îndrepte lucrurile, apelează la noi, la asistență socială. Obligativitatea noastră este de a merge acasă la familia elevului, având obligația să efectuăm o consiliere cu părinții și copilul lor. Trebuie să vedem starea socială a familiei. Unde constatăm că sunt probleme, în sensul că familia are venituri mici și poate de aceea sunt probleme cu lipsa elevului de la școală, intervenim pe parte socială, în funcție de caz și după cum ne permite legislația în vigoare. Cert este că mereu încercăm să venim cu soluții, uneori ne reușește și rezolvăm cazul, alteori nu. În aceste cazuri există de multe ori nu aspectul social al problemei, ci cu totul altele, mai cu seamă că vorbim de multe ori de vârste critice adolescentine unde starea socială a familiei nu contează și nu este un factor determinant”, spune  Mraz.

Abandonuri școlare puține la copiii cu părinții la muncă în străinătate
Din păcate, cele mai multe cazuri de abandon școlar provin din familii care sunt formate din părinți care, la rândul lor, nu au prea frecventat nici ei școala. Cel puțin așa susține Mraz că spun statisticile și datele pe care le au cei de la DAS Petroșani: „Este parcă ceva genetic și în astfel de cazuri e greu să-i facem, în primul rând, pe părinți să înțeleagă că prin abandonul școlar copilul lor își distruge practic viața. Cum să-l faci să înțeleagă dacă dumnealui a fugit de la școală în anii când trebuia să învețe carte? Interesant este faptul că, de exemplu, din rândul familiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, există foarte rar cazuri de abandon școlar. Oricum mult mai rar decât cazurile cu părinți neșcolarizați. Da. Este interesant și poate puțin de crezut. Dar așa ne spun statisticile cazurilor, cel puțin la Petroșani. Părinții lasă copiii în grija bunicilor, sau rudelor apropiate, trimit bani lunar, ca aceștia să poată face față și să se ocupe cât mai bine de copii, iar aceștia merg la școală. Mulți dintre ei chiar învață foarte bine și sunt poate mult mai ambițioși la învățătură decât cei cu familie normală. Asta am constatat noi din datele pe care le avem. Bine, ca peste tot, mai sunt și puține excepții. Există cazuri, rare, când un copil sau altul suferă foarte tare de dorul părinților, iar aceștia trebuie, la un moment dat, fie să se reîntoarcă acasă, fie să-l ia cu ei acolo unde s-au stabilit cu munca. Există și cazuri când doar unul din părinți pleacă la muncă afară din țară. Aici nu există aproape deloc probleme cu abandonul școlar sau cu traume psihice lăsate copiilor din cauza despărțirii, acestuia fiindu-i mai ușor să treacă peste acest moment delicat din viața lui”, susține directorul DAS Petroșani.

Libertate, dar cu măsură…
Lunar, la Petroșani, vin de la școli înspre DAS Petroșani cam 5-6 cazuri de abandon școlar. În general, vin cazuri de elevi din anii terminali ai școlii gimnaziale, clasele VII-VIII, sau din liceu, cazurile elevelor de 15,16, 17 ani fiind cele mai frecvente în ultimii ani.
„De obicei, abandonul școlar de care vorbim înseamnă fie că elevul sau eleva nu și-a încheiat trimestrul din punct de vedere al mediilor, fie că a lipsit enorm, nemotivat, de la școală, uneori cu săptămânile, având foarte multe absențe de la cursuri. La liceu sunt mai puține cazuri decât la școala gimnazială, dar acolo când există, există, generând uneori și adevărate drame la tinerele domnișoare care cad în capcanele tinereții, uitând să mai treacă pe la școală sau chiar și pe acasă. Este trist ce spun, dar e o realitate și părinții ar trebui să fie mult mai atenți cu anturajul copiilor lor, cu ceea ce fac în timpul liber, că de-aici începe totul uneori. Asta nu înseamnă să nu le oferi copiilor o anumită libertate, care să-i facă să capete încredere în ei și să-i întărească, dar o libertate controlată și cu multă prudență până la majorat. Iar aici ar fi multe de vorbit, dar mă opresc deocamdată. Revenind puțin la familiile cu venituri reduse, din cauza abandonului școlar al tinerilor proveniți din astfel de familii, familia respectivă pierde nu doar copilul din vedere, educația lui, ci și alocația de stat. Un venit care pentru familia respectivă înseamnă poate enorm, știu eu, poate banii familiei de pâine zilnic, sau o altă cheltuială necesară casei și întreținerii copiilor. Este trist, dar se întâmplă și e mare păcat…”, a concluzionat Mraz.
Credem că ce a spus Mraz este suficient pentru ca fiecare să înțeleagă că a avea copii presupune și o mare responsabilitate. În privința abandonului școlar vina nu este în totalitate a elevului, ci ea trebuie să și-o asume și familia care a greșit probabil în procesul de educație dat copilului. Cei „șapte ani de acasă”, cum se spune în popor, modelează copilul pentru întreaga viață, comportamentul său și gândirea din viitor fiind strâns legată de educația primită de acesta în familie în primii ani de viață.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii