Pentru zeci de familii din Petroșani și Petrila, / Moș Nicolae a...

Pentru zeci de familii din Petroșani și Petrila, / Moș Nicolae a fost Costel Avram, directorul general Apa Serv

DISTRIBUIȚI

Două investiţii de introducere a apei curente, realizate de Apa Serv şi primăriile din Petroşani şi Petrila, bucură acum de sărbători toată suflarea din peste 70 de gospodării momârlăneşti!

12 gospodării de pe strada Coasta, situate deasupra Cartierului 
Aeroport din municipiul Petroşani, beneficiază de foarte scurtă vreme de o reţea de apă potabilă anexată la reţeaua principală a operatorului de apă regional SC Apa Serv Valea Jiului SA. Și 64 de gospodării din Birăoni-Petrila beneficiază tot din luna noiembrie 2017 de o reţea de apă curentă anexată reţelei de la Staţia de Tratare a Apei de la Jieţ, administrată de acelaşi operator de apă. Ambele cazuri de faţă au prins viaţă după implicarea operatorului SC Apa Serv Valea Jiului SA. Proiecte pentru care s-a zbătut conducerea societăţii de apă şi canalizare din Valea Jiului, şi în primul rând directorul gene­ral Costel Avram, cu sprijin acordat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi de primarul Vasile Jurca.
Marţi, 5 decembrie, în Ajunul Sfântului Nicolae, Făcătorul de Minuni, ambele zone au fost vizitate de directorul gene­ral Costel Avram, însoţit de o parte din conducerea societăţii şi de lucrători ai societăţii, alături de fiecare primar din localitatea respectivă. La faţa locului a fost și ZVJ.

„Moş Nicolae vi-a adus apa şi pe Coasta!”
Prima oprire a delegaţiei Apa Serv conduse de directorul general Costel Avram a fost pe strada Coasta din Petroşani. După un drum destul de mocirlos (aici va fi de făcut, desigur, o altă lucrare de către primărie, după cum a menţionat şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi prezent la întâlnire), maşinile au ajuns în vârful dealului, pe un platou unde se afla un pâlc de case. Din cele 12 gospodării exista la locul de întâlnire câte un reprezentant-doi. Așa se face că directorul general al Apa Serv şi primarul municipiului au avut cu cine să stea de vorbă şi să se intereseze exact dacă mai sunt sau nu probleme cu apa.
„Aici în această zonă, din Coasta, nu era apă. A tot venit la mine reprezentantul oamenilor de-aici, fostul meu coleg Blaj, să-mi spună şi să ne roage să-i avem în vedere. Sincer, n-am avut bani pentru o investiţie aici. Până la urmă, am avut o discuţie şi cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, spunându-i dacă cumva primăria poate să ne ajute cu un caterpilar, şi atunci poate facem ceva. Am găsit şi o soluţie de bani de la firmă, am luat din alte părţi, unde nu se mai puteau cheltui banii şi am zis: hai să facem această lucrare. Am rămas surprins când mi s-a spus de domnul Blaj că are şi animale, şi trebuie să care 400 de litri pe zi de departe, dar că problema mare e că acum nu prea mai are de unde să care această apă deoarece a scăzut şi nu prea mai este. Practic, atunci am hotărât că e momentul să-i ajutăm pe aceşti oameni şi să aducem apă şi aici”, şi-a început discursul Costel Avram, destoinicul director general al Apa Serv. După care a continuat: „Sprijin a fost la această lucrare şi din partea primăriei, dar şi oameni de-aici s-au mobilizat şi ne-au ajutat în sensul că conducta a trebuit să treacă şi pe alte proprietăţi de teren şi am primit acordul, astfel s-a putut săpa foarte bine şi fără probleme (…) Dacă nu era un parteneriat între noi, Apa Serv şi Primăria Petroşani, aceşti oameni astăzi nu aveau apă. Eu îi mulţumesc public domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi pentru faptul că imediat ne-a dat tot ajutorul şi împreună am făcut ca aceşti oameni de sărbători să beneficieze de reţeaua de apă. Vedeţi, chiar Moş Nicolae le-a adus apă la robinete într-o zonă în care oamenii nu credeau niciodată că vor putea beneficia de apă de la Apa Serv… Deci, cea mai bună apă: Apa Serv! (…). Am făcut un calcul cu cei de la Direcţia Tehnică, să vedem cum putem face să mergem cât mai bine şi cât mai repede spre case, dar să fie şi totul în regulă din punct de vedere tehnic. Oamenii au apă, au presiune foarte bună, sunt aici lângă noi şi pot să vă confirme”, a mai spus directorul general Costel Avram. La un moment dat a fost întrerupt chiar de oamenii de care vorbea: „Așa este, avem acum apă!”.
„Aţi crezut că o să aveţi deja apă de sărbători?”, i-a întrebat imediat Costel Avram. „Nu, n-am crezut. Noi speram să avem apă în primăvară, dar uite că e gata şi avem de-acum! Am trăit cu speranţa…”, a spus bucuros unul dintre localnici, de-acum beneficiar de servicii Apa Serv, aprobat de toţi localnicii prezenţi.

Momârlanul Blaj nu va mai fi nevoit să care apă de la câţiva kilometri!
„De-aici de unde suntem avem o distanţă cam de 400 de metri de Cartierul Aeroport şi suntem şi sus pe deal, iar cu apa a fost foarte deficitar mai ales când sunt perioade de secetă. S-a ajuns că nu aveam nici picătură de apă, iar nevoile la o gospodărie cum e la noi, cu animale şi tot ce avem, sunt de 400-500 l de apă pe zi. Avem nişte izvoare captate, dar care în ultimii ani nu au mai făcut faţă, iar în toamna aceasta deloc! Practic, prima măsură luată a fost să nu ne mai ţinem vitele acasă. Acum s-a rezolvat şi am ajuns şi noi cum s-ar zice la civilizaţie”, ne-a declarat momârlanul Petru Blaj.

Explicaţii tehnice…
Inginerul Florin Donisă ne-a dat apoi şi câteva explicaţii tehnice, dând de înţeles că această reţea de 1 km se va putea extinde anul viitor cu încă aproximativ 300 de metri, astfel încât alte 15 familii să poată beneficia de o reţea de apă curentă: „S-a găsit posibilitatea alimentării zonei de pe Coasta, zona de sus cum îi spunem noi, unde din punct de vedere tehnologic nu aveam până acum nicio soluţie, deoarece suntem în zona de deasupra Aeroportului şi nu pot fi alimentaţi gravitaţional. Am reuşit ca din reţeaua blocurilor turn din Petroşani Nord să realizăm o reţea de peste un kilometru, astfel încât să putem anexa la reţeaua de apă aceste gospodării. Avem în continuare şi posibilitatea să mai extindem această reţea de apă cu câteva sute de metri şi pentru un alt grup de case, pentru încă 15 familii, dar asta altădată, la anul posibil, deoarece anul acesta nu mai e timp, ţinând cont că a venit şi vremea rece peste noi (…). La ora aceasta tot acest grup de gospodării are apometru, are contractele făcute, iar apa potabilă vine în casele dumnealor. Cum am mai spus, s-a folosit peste un kilometru de conductă, lucrarea a fost finalizată într-un timp record, am avut sprijinul şi al primăriei cu utilaje de specialitate mobilizate aici”.

Un primar mulţumit de eficienţa colaborării cu cei de la Apa Serv
La finalul întâlnirii, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi (însoţit la întâlnirea de pe strada Coasta şi de directorul executiv din primărie, Daniel Vişan) a menţionat următoarele: „E o facilitate să ai apă dar şi ceva normal în secolul XXI, deşi mai sunt gospodării izolate, datorită specificului local, care nu au alimentare cu apă curentă. Astăzi, împreună cu cei de la Apa Serv, cu care am lucrat foarte bine şi cu care conlucrăm foarte bine în continuare, am reuşit să tragem această conductă şi să alimentăm cu apă curentă cele 12 gospodării, urmând apoi extinderea reţelei, astfel încât circa 30 de gospodării din această zonă să beneficieze de apă curentă. Vom încerca şi pe viitor ca şi în alte zone izolate să facem în aşa fel încât oamenii să aibă cel puţin apă, dacă nu este încă posibilă canalizarea. Mai sunt zone unde trebuie dusă reţeaua de apă, dar dacă vă aduceţi aminte anul trecut am reuşit tot cu sprijinul Apa Serv să ducem apa la locuinţele din zona galbenă, unde se alimentau cu apă de la mină (aceasta închizându-se, n-au mai avut alimentare cu apă)”.

Petroşaniul are peste 90% acoperire cu apă curentă!
De la Costel Avram am mai aflat că Petroşaniul este acoperit de reţele de apă curentă ale Apa Serv în proporţie de 90%. Şi când te gândeşti că în ţara asta există localităţi mari unde procentul este încă şi de 75%, ba chiar mai puţin, asta înseamnă că măcar la acest capitol în Valea Jiului este acum foarte bine. Bravo, Costel Avram! Bravo, Apa Serv!

Apa Serv a găsit alţi posibili 64 de beneficiari în Birăoni!
Următoarea destinaţie a delegaţiei Apa Serv a fost în Birăoni-Petrila. Aici delegaţia a fost aşteptată de doar doi localnici, dar şi de primarul localității. De la cei doi cetăţeni am aflat că acum au apă curentă şi sunt foarte mulţumiţi de asta, iar „canalizare avem de mai multă vreme”, oamenii menţionând şi faptul că presiunea apei e bună şi nu sunt probleme cu această utilitate.
După ce s-au schimbat câteva vorbe între cei prezenţi, Costel Avram a explicat presei: „Preţul apei nu se poate mări şi nici nu-l vom mări, numai că parteneriatele cu administraţiile publice va duce ca preţul apei să rămână aceleaşi, iar populaţia să nu suporte măririle de taxe. De aceea, noi trebuie să găsim noi beneficiari, iar după cum aţi putut vedea la Petroşani am găsit 12, vor mai fi alţi 15 în zona aceea, deci 27, iar aici, în această zonă petrileană avem după această lucrare alţi 64 de beneficiari. Aici oamenii aveau apă, dar nu era apă potabilă, fiindcă era apă de la Voievodu. După discuţiile cu primăria şi cu primarul, ne-au pus la dispoziţie un caterpilar şi inclusiv ţeava, iar noi am ajutat cu alte caterpilare şi oameni, plus consultanţă de specialitate, astfel încât am putut finaliza şi această lucrare. Din 64 de gospodării, deja 38 au contracte şi apometre şi apă curentă în casă, celelalte urmând de-acum să-şi facă contract”, a declarat Costel Avram.

Petrila are acoperire de apă potabilă în proporţie de peste 95%!
De la primarul Petrilei am aflat: „Aceste familii din zona Birăoni-Cimpa aveau apă de la Mina Lonea de la Staţia de captare Voievodu. În acest an, prin hotărârea de consiliu local am aprobat aproximativ 30.000 lei pentru reparaţii la coloanele de apă şi în parteneriat cu cei de la Apa Serv am reuşit să montăm aproximativ 1 km de conductă de apă potabilă, de care vor beneficia aproximativ 60 de gospodării din această zonă. Am luat această măsură deoarece în primul rând apa de la Voievodu figurează ca şi apă industrială, iar în al doilea rând deoarece Mina Lonea a intrat pe un program de închidere, deci se va sista şi apa. Eu, în calitate de primar, am obligaţia să găsesc soluţii pentru utilităţi la cei din această zonă, cetăţeni care erau dependenţi de apa de la Voievodu, ceea ce am şi făcut. La Cimpa mai avem câteva străduţe care nu sunt alimentate încă de la Apa Serv cu apă curentă şi sper ca anul viitor, împreună cu cei de la Apa Serv, să găsim soluţii şi să facem totul ca aceşti oameni să poată primi şi ei apă potabilă din reţeaua operatorului regional de apă şi canalizare. În afară de Cimpa, mai avem câteva zone mici care nu beneficiază de apă curentă. Mă gândesc astfel la cele 7-8 gospodării din zona fostei Mine 1, care nu au apă curentă, la fel şi alte câteva gospodării din zona podului Răscolean, peste Jiu (tot în Birăoni) – dar acolo avem de făcut doar branşamentul, Apa Serv a schimbat acum vreo 4-5 ani toată reţeaua cu ţeavă nouă şi va fi uşor de făcut acea lucrare, plus alte câteva zone. În proporţie de peste 95% Petrila este acoperită de reţeaua de apă potabilă, ceea ce e un procent chiar mai bun decât cel al municipiului Petroşani! Măcar la asta, ca să glumim puţin, am luat faţa Petroşaniului…”.
După declaraţiile de mai sus, inginerul Florin Donisă a dat pe scurt şi câteva explicaţii tehnice: „O zonă importantă din Cimpa, respectiv strada Birăoni, a putut fi alimentată cu apă în urma lucrărilor ce au avut loc, respectiv reabilitarea reţelei de apă pe o distanţă de peste 1,5 km, ceea ce a făcut ca în momentul de faţă peste 60 de familii să poată beneficia de apă potabilă din reţeaua Apa Serv. Chiar acum un cetăţean ne-a spus că se bucură în primul rând că reţeaua de apă este acum potabilă, iar în al doilea rând că apa din casă este la parametrii de presiune şi debit corespunzători”.

Un birăuan mulţumit
„Beam apă industrială până acum. E adevărat, n-am avut probleme de sănătate din cauza asta, dar acum ştim sigur că bem apă potabilă. Apa e foarte bună, avem presiune, debit bun, avem canalizare de vreo câţiva ani care merge şi ea bine, totul s-a normalizat ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat şi unul dintre cei doi localnici prezenţi, petrileanul Lucian Neacşu.

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii