Pentru a evita o eventuală criză a alimentării cu apă, / Apa...

Pentru a evita o eventuală criză a alimentării cu apă, / Apa Serv pompează bani la Valea de Peşti

DISTRIBUIȚI

Deşi colegul Corneliu Bran a oferit cititorilor ZVJ un reportaj documentat chiar pe teren, revenim asupra acestui subiect: golirea barajului de la Valea de Peşti. Lucrările de reparaţii la Barajul de la Valea de Brazi sunt extrem de importante. Dacă aceste lucrări nu erau demarate, în momentul de faţă jumătate din populaţia Văii Jiului rămânea fără apă. Cele mai afectate ar fi fost Vulcanul, Lupeniul şi Uricaniul. Nu vrem să facem scenarii sumbre despre cum ar arăta jumătate din locuinţele Văii Jiului cu restricţii la apă în fiecare zi. În scenariul actual, cel fericit, barajul intră în reparaţii. A început golirea lui, iar până în martie se doreşte finalizarea lucrărilor, mult mai devreme de data limită, luna iunie 2016. Cum se va ajunge la această performanţă?
Soluţiile directorului general Avram
Costel Avram (directorul general Apa Serv Valea Jiului), prefectul Sorin Vasilescu şi Sorin Corici (şeful Sistemului Hidrotehnic Petroşani) au inspectat situaţia în teren la baraj, dar şi la construcţia unei staţii de pompare. Barajul Valea de Peşti este golit treptat. După ce va rămâne fără apă, vestul Valea Jiului va depinde pentru alimentare de două surse: Lazăr şi Buta. În mod normal, cele două surse ar trebui să fie de ajuns, dar asta ar însemna condiţii meteo favorabile, precipitaţii în limita normalului. Dar în cazul în care vom avea o toamnă sau o iarnă secetoasă, lucrurile pot lua o turnură urâtă. Pentru că nu vrea să ajungă într-o asemenea situaţie, Costel Avram a decis să pună la punct un plan de rezervă: o staţie de pompare care să acopere necesarul de apă. Deja lucrările pentru realizarea acestei staţii de pompare au demarat. Acest proiect a fost inspectat marţi, 15 septembrie, de prefectul Sorin Vasilescu şi de directorul Corici. Dacă lucrările se vor finaliza „conform planului”, staţia de pompare va fi funcţională la începutul lunii viitoare.
„Vrem să golim barajul cât mai repede, să înceapă lucrările de reparaţii. Proiectul de realizare a lucrărilor ar trebui să fie finalizat în iunie anul viitor. Noi dorim ca în 15 martie deja să se finalizeze lucrările şi să punem barajul în funcţiune mai repede. Momentul ar fi prielnic, pentru că barajul va prelua volumul de apă din topirea zăpezilor, se va umple mai repede. Pentru a evita o criză de alimentare cu  apă am investit în staţia de pompare, o investiţie menită să protejeze toţi clienţii noştri”, ne-a explicat directorul general Costel Avram.
De unde vin banii pentru staţia de pompare
Toate costurile vor fi suportate de SC Apa Serv Valea Jiului. Societatea locală de apă şi canal are în momentul de faţă 30 de oameni care lucrează la foc continuu pentru a preda lucrarea la sfârşitul lui septembrie. Costul lucrării este de 150.000 de lei. Acestor costuri li se vor adăuga şi costurile de funcţionare, estimate la 35.000 de lei/ lună doar pentru curent. În plus, Apa Serv are o pierdere lunară din cauza faptului că nu mai produce curent pe care să-l vândă în sistem, în valoare de 45.000 lei.
S-a propus o soluţie alternativă de către primarul Dănuţ Buhăescu, preluarea apei  de la o sursă din Câmpu lui Neag. Din păcate, apa de aici nu este potabilă şi, deci, nu se poate trata. De aceea, staţia de pompare a fost, este şi va fi soluţia ideală de tranziţie.
Sonia LIBERESCU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii