Pe timpul lui Ceaușescu ţineai loc la rând la lapte, azi ţii...

Pe timpul lui Ceaușescu ţineai loc la rând la lapte, azi ţii locul ocupat la biletele de tratament

DISTRIBUIȚI

Casa Județeană de Pensii Hunedoara acordă în fiecare an câteva mii de bilete de tratament gratuite sau cu coplată pentru pensionari. Pentru a beneficia de un bilet de tratament, un pensionar trebuie să depună la Casa Județeană de Pensii o cerere pentru repartizarea unui astfel  de bilet. 

Fiecare pensionar care depune cerere este repartizat pentru un bilet  în funcție de disponibilitate, în una dintre stațiunile selecționate, într-o perioadă selecționată, într-o serie anume.
Unii dintre pensionari stau cu sufletul la gură și urmăresc lista fiecărei serii cu repartițiile, și speră să se regăsească pe aceste liste, alții se regăsesc pe liste succesive, în mai multe serii, lucru nefiresc, din moment ce un pensionar poate beneficia doar de un bilet pe perioada unui an.
Urmărind listele de repartizări, pe fiecare serie, atât anul trecut, cât și anul acesta, am observat că sunt unii pensionari care apar pe mai multe liste, unii chiar de câte 7-8 ori. Nu poți să nu te întrebi: oare aceștia beneficiază de câte 7-8 bilete, în timp ce unii merg la tratament doar o dată? Cel puțin exact așa pare.
Am cerut Casei Județene de Pensii Hunedoara să explice aceste situații, și o explicație există.
„Pentru a beneficia de bilete de tratament solicitanții formulează o cerere către instituția noastră în cuprinsul căreia, printre altele, menționează perioada în care doresc să beneficieze de un astfel de bilet. De cele mai multe ori, persoanele interesate precizează în cuprinsul cererii o perioadă mai mare (exemplu: 01.01.2018- 30.11. 2018), astfel că, după alocarea biletului, solicitantului îi este comunicată alocarea, de cele mai multe ori refuzându-se oferta, aceasta fiind explicația pentru care unii solicitanți sunt repartizați în mai multe serii”, se arată în explicația CJP Hunedoara.
Nici acest lucru nu ar fi normal, pentru că  asta ar însemna că unele locuri rămân ocupate, în fiecare serie și se irosesc. Dar Casa repartizează biletele refuzate pe liste suplimentare către alți beneficiari.
Pensionarii care refuză biletul sunt apoi repartizați în alte serii, iar unii refuză, după cum se vede, și de câte 4, 5, 7 ori. Este firesc să refuze de câte ori au dumnealor chef? Asta este discutabil… Însă este totuși corect ca fiecare pensionar să beneficieze de un bilet, iar alocarea lor se face în funcție de un punctaj. Astfel, cei care au mai beneficiat de bilete în anii precedenți au un punctaj mai mic. Se ține cont de venitul lunar, afecțiuni etc.
Sunt și pensionari care rămân pe dinafară, cei care nu întrunesc un punctaj bun, ori refuză oferta Casei.  Anul trecut s-au acordat 4.255 bilete, iar anul acesta, până în luna octombrie, 3.545.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii