Pe scurt despre / Facerea unei cărţi

Pe scurt despre / Facerea unei cărţi

DISTRIBUIȚI

Foarte instructiv a fost tête-à-tête-ul pe care l-am avut, vineri după-amiază, cu prietenul şi colegul de redacţie Marian Boboc. Întâlnirea a avut loc, ca şi data trecută, la Restaurantul Ţugu „Căprioara” din Petrila, iar cel care ne-a „monitori­zat” atent, servindu-ne cu profesionalism şi operativitate, a fost tot domnul chelner Nelu Haţegan.

Nu am fost
prezent la lansarea oficială a celei mai noi cărţi scrie de Marian, „Presa Văii Jiului de la A la Z. 1887-1942”, aşa că autorul ei nu a uitat, ca să-mi aducă un exemplar. Pe care mi l-a dăruit cu dedicaţie şi autograf. După care, la un pahar, Marian mi-a povestit cum a documentat şi cum a scris cartea asta. E de necrezut câte zile de muncă le sacrifică prietenul meu atunci când se apucă de o carte. Zeci şi zeci de ore petrecute-n biblioteci şi arhive. De la opt dimineaţa la opt seara. Apoi, tot ceea ce îi urmează documentării. Nu mai zic de sacrificiul financiar. I-am spus în faţă cât de mult îl admir şi îl respect pentru asta, pentru că eu, recunosc, nu m-aş putea apuca de aşa ceva.

La Marian Boboc    
orice carte e bine gândită înainte a apărea. Chiar şi coperţile. Cea în posesia căreia am intrat şi eu vineri are pe coperta întâi o poză veche. În ea apare…
Bogdan, fost primar al comunei Vulcan, împreună cu soţia sa. Amândoi stau pe scaune, iar domnul citeşte într-o gazetă. O revistă, mi-a precizat Marian. În spatele lor sunt, în picioare, cei doi fii ai lor. Cel din dreapta este tatăl inginerului Bujor Bogdan. Pe coperta din spate sunt fotografiile a şaisprezece bărbaţi. Pe cel din dreapta jos îl veţi recunoaşte precis, fiindcă ne este contemporan. E chiar autorul cărţii. Ceilalţi sunt oameni care, într-un fel sau altul, au legătură cu publicaţiile care au apărut în Valea Jiului în intervalul de timp menţionat. În câteva cuvinte, Marian mi-a povestit despre fiecare. Eu n-o s-o fac pentru cititorii acestui articol. În mod intenţionat, deoarece aş vrea ca doritorii să afle ei înşişi asta parcurgând cele 549 de pagini ale cărţii. Eu unul am început deja s-o fac.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii