Pe Platoul Soarelui / Prima baterie de tunuri a început „bombardamentul”

Pe Platoul Soarelui / Prima baterie de tunuri a început „bombardamentul”

DISTRIBUIȚI

A venit iarna peste ţară. Cu „ciclon” sau fără, după cum tot ne anunţă meteorologii de vreo câteva zile, a nins puţintel şi peste întreaga Vale. Am aflat care este situaţia în cele două staţiuni din Valea Jiului, Parâng şi Straja-Vâlcan.

În Parâng 
Ţinând cont că mai e puţin şi începe sezonul de schi, am dorit să aflăm de la interlocutorii noştri care e lungimea stratului de zăpadă depus şi dacă mai ninge după noaptea de duminică spre luni, cum s-a întâmplat în ambele staţiuni. Fireşte că totodată ne-am interesat şi dacă au început să funcţioneze tunurile de zăpadă.
„În Parâng a nins, dar nu chiar aşa de mult, stratul de zăpadă măsoară deocamdată doar 15 cm, sau puţin peste acest nivel, iar azi (luni, 19 noiembrie – nota red.) mai fulguieşte, dar destul de slab, pe fondul unei vizibilităţi reduse aş putea spune că fulguieşte viscolit. Sperăm ca în zilele următoare să mai ningă, să se depună un strat mai consistent de zăpadă, iar temperaturile nocturne să fie cu minus, astfel încât să se poată da drumul şi la tunurile de zăpadă. Vom vedea ce va fi, oricum sezonul adevărat de schi începe în luna decembrie, deci ar mai fi ceva timp…”, ne-a declarat Remus Popescu, şeful Salvamont Petroşani.

În Straja
veştile sunt ceva mai optimiste şi le-am primit de la George Resiga, şeful Salvamont Lupeni, echipă care în fiecare week-end asigură „permanenţa”, astfel încât să nu existe incidente nedorite.
„A nins foarte tare la un moment dat, apoi mai încet, dar cert este că după noaptea de duminică spre luni avem un strat de circa 15-20 cm pe pârtii şi undeva mai mult în unele locuri de pe culmi,  unde zăpada viscolită se aşează încet, dar sigur. Momentan, pe pârtia de pe Platoul Soarelui s-a dat drumul la cele patru tunuri de zăpadă de către administratorul de-acolo. Acolo e o zonă mai ferită şi faptul că e mai sus face ca noaptea cel puţin temperatura aerului să fie mai mică cu câteva grade ca în partea de jos. În zilele următoare, dacă temperaturile nocturne vor fi cum a fost noaptea trecută, undeva la –4 grade Celsius, atunci se va da drumul şi la cele 10 tunuri de zăpadă ale primăriei, această decizie urmând să-i aparţină administratorului zonei schiabile, Andrei Ostroschi. Nu trebuie uitat nici de tunurile de zăpadă de pe pârtiile Comexim R Lupeni, care are 3 tunuri din anii trecuţi plus alte cinci noi ce vor intra în folosinţă anul acesta. Da, iată că staţiunea Straja beneficiază de peste 20 de tunuri de zăpadă, ceea ce o situează printre staţiunile cu cele mai bune pârtii din ţară legat de zăpadă, instalaţii şi condiţiile de schi, dar şi de lungimea lor şi de complexitatea lor, fiecare schior, experimentat sau nu, putând să găsească în Straja un traseu, sau o pârtie convenabilă”.

Când se va schia?
Tot de la George Resiga am mai aflat că „s-ar putea să se schieze puţin în weekend-ul ce urmează pe Platoul Soarelui”, dar „asta depinde, cum v-am zis, de temperaturile aerului din zilele următoare. Cu siguranţă, joi vom şti clar, deoarece administratorul pârtiei are obligaţia să anunţe cu 48 de ore înainte primăria”, susţine şeful salvamontiştilor.
Că o fi sâmbăta asta, cea viitoare ori următoarea, peste două săptămâni, ceea ce este cert este că sezonul de schi se apropie cu paşi foarte repezi, vorba aceea, „mult a fost, puţin a mai rămas” fiind foarte adevărată în cazul pasionaţilor de schi şi de sporturi de iarnă. Să sperăm cu toţii că va fi un nou sezon de schi bun, iar turiştii vor umple din nou cele două staţiuni. Spunem asta deoarece pe toată lumea din Vale ar trebui să intereseze un turism local dezvoltat, atât iarna, cât şi vara, în condiţiile în care din minerit speranţele sunt din ce în ce mai slabe, iar alte activităţi economice mai de amploare, care să aducă venituri la bugetele locale, se pot număra pe degetele de la mâini în fiecare localitate din cele şase ale noastre. Un turism adevărat, în care cabanierii să nu mai lucreze la negru sau… gri, și să întoarcă, prin impozite și taxe, banii publici foarte-foarte mulți investiți în Parâng și Straja.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii