Pașii de colaborare cu un fotograf – ce trebuie să știi despre...

Pașii de colaborare cu un fotograf – ce trebuie să știi despre fotograful de nuntă

DISTRIBUIȚI

Este deja un lucru binecunoscut faptul că alegerea fotografului de nuntă are loc cu mult timp înainte. Toată lumea îți spune că selecția acestuia este printre primele lucruri stabilite pentru marele eveniment. Însă ce nu ți se spune este partea legată de detalii, despre cum colaborezi cu fotograful ales, cât de mult contează partea de comunicare și nu numai. Până la urmă, ceea ce contează este o notă personală și o viziune unică pe care fotograful o creează pentru fiecare album de nuntă în parte.

Nu există un manual de instrucțiuni, nu există reguli stricte și cu toate acestea sunt detalii ce ar trebui luate în vizor. Intenția va fi de ambele părți să existe o colaborare mulțumitoare, cu un rezultat pe măsură. Iată și câteva dintre acele aspecte ce pot să facă diferența:

Timpul potrivit pentru contract

Există o practică în rândul celor care își doresc un anume fotograf, cotat ca fiind foarte bun pe nișa de profil. Este vorba de semnarea unui contract încă din primele luni de organizare, chiar dacă asta înseamnă o perioadă cu un an sau chiar doi înainte. De vreme ce se stabilește o dată, este destul de ușor să se aleagă colaboratorii.

Un fotograf poate fi contactat pentru a semna un contract practic oricând, însă rezultatul este mai sigur că este vorba de cel puțin jumătate de an înainte. Ideal ar fi să aibă loc această întrevedere în perioada mai rece a anului, când evenimentele sunt mai rare și deci programul unui fotograf este mai lejer.

Veni, vidi, vici

Deși pentru unii merge mai bine tactica de văzut, plăcut, luat, în alegerea unui fotograf se impune mai degrabă o atentă analiză de detalii. Așadar, de preferat să se analizeze munca, albumele de prezentare ale fotografului în cauză. Poți căuta profilul online, recomandările pe care le are și chiar poți cere suplimentar materiale realizate de acesta.

În fond, este ca la artă – îți place sau ba și de gusturi nu se discută. Doar că, dincolo de capacitatea în sine a unui fotograf, ține cont de cum poate acesta să transpună viziunea ta și dorințele tale într-un stil aparte. Cu alte cuvinte, fotograful nu lucrează mecanic, deci ar trebui să fie și spontan, să te inspire.

Unul sau doi

Preocupați că nunta va însemna o înșiruire atât de mare de momente, mulți se tem că nu mirele și mireasa vor fi mereu în prim plan. Pentru a se asigura că așa va fi, aleg să aibă un număr mai mare de fotografi. Poți alege spre exemplu pe cei de la Jadoris, o echipă formată din doi fotografi, un el și o ea cu pasiune și dedicare. Ține cont că cei doi se cunosc și se completează, deci nu e ca și când vor colabora pentru prima dată împreună și nu este riscul de a întâmpina dificultăți sau stângăcii.

Contează însă nu numai numărul lor, ci capacitatea, abilitățile artistice, dotările acestora. Cum o persoană fără experiență degeaba ar avea un aparat profesional și invers, va conta ca pe măsura în care fotograful se recomandă ca fiind profesionist, să dispună și de echipamente cu care își poată desfășura munca ca atare.

Detalii

Nu în cele din urmă vor conta detaliile. Întreabă despre perioada de prezență a fotografului la evenimentul în cauză. Nu uita să discuți despre ședința foto care de regulă nu prea se încadrează ca timp în ziua nunții și se desfășoară aparte, într-o altă zi. Discută despre cât de prelucrate sunt fotografiile și ce tematică îți dorești, despre care este timpul de livrare a materialelor, respectiv a fotografiilor și albumului de nuntă. Asta pentru că este inutil să stresezi cu cererea ta și chiar agasant să insiști când este prea devreme să poată fi prelucrate toate fotografiile.

Cât despre câte vor exista, e drept că se spune că nu cantitatea contează. Însă spre exemplu cei de la Jadoris menționează că pun la dispoziție în jur de 1000 de cadre.

Ține cont de faptul că fiecare nuntă este diferită și că în mare parte o colaborare cu un fotograf este o poveste distinctă de la caz la caz. Însă acolo unde există comunicare lucrurile se vor lămuri mai bine.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii