Parâng / Nedeia Troiţei

Parâng / Nedeia Troiţei

DISTRIBUIȚI

2.000 de iubitori ai muntelui, ai tradiţiilor religioase şi populare s-au aflat marţi, 15 august, la cota 1.700 din Masivul Parâng-Petroşani pentru a participa la Nedeia Troiţe, sau Nedeia din Parâng, organizată an de an într-o zi în care toţi creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului.

Devenită tradiţională, nedeia din Parâng de Sfântă Maria reuneşte an de an de toate, începând cu slujba de pomenire a rudelor momârlanilor din zonă trecuţi la cele sfinte şi resfinţirea troiţei, continuând cu servirea bucatelor tradiţionale şi un spectacol de cântece populare şi terminând cu jocul popular şi voia bună, aşa cum numai momârlanii ştiu să petreacă.
Ca şi în anii trecuţi, Primăria municipiului Petroşani şi Consiliul Local Petroşani au dat liber la distracţie de Sfântă Maria Mare, lăsând urcarea şi coborârea cu telescaunul gratuit, dar şi alocând o sumă de bani pentru achiziţionarea şi pregătirea celor 700 de porţii de mâncare, tradiţionala tocăniţă de oaie şi mămăliguţă. Pe lângă acestea, au fost create condiţii de către cei din mediul privat pentru ca fiecare să-şi poată cumpăra câte o bere rece, un suc sau o apă minerală, dar şi tradiţionalii mici cu muştar nelipsiţi de la serbările câmpeneşti ale românilor.
Slujba oficiată de preotul Gabriel Bulf din Petroşani a început imediat ce acele ceasornicelor au ajuns la orele 13:00, această oră a coincis şi cu sosirea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, însoţit de deputatul liberal Lucian Heiuş (totodată şi preşedintele PNL Hunedoara), de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian David, de consilierul judeţean Dana Damian şi de consilierii locali Petru Drăgoescu, Claudiu Cornea şi Mihai Barbu. Tot alături de primar, s-au aflat şi directorul executiv din primărie, Daniel Vişan, precum şi o serie de funcţionari. După slujba de la troiţă, de pe locul fostei „Căsuţe din Poveşti”, cum ştie toată lumea, preotul a trecut la sfinţirea bucatelor, sute de oameni aşteptând cu nesaţ clipa aceasta, ştiindu-se faptul că apoi începe servirea lor.
Ca şi invitaţi ai primarului şi ai comunităţii momârlanilor din zonă, organizatorii de drept al acestui eveniment, i-am putea aminti aici şi pe fostul primar petrilean Ilie Păducel, însoţit de consilierul local petrilean Ghiţă Boantă, doi momârlani ai Văii Jiului de altfel. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că am văzut în Parâng marţi şi o serie de reprezentanţi ai comunităţilor momârlăneşti din Câmpu lui Neag-Uricani, Lupeni, Vulcan, Petrila, Baru.
Vremea a ţinut cu oamenii, până pe la orele 13:30 un soare arzător încălzind atmosfera. Apoi, un nor negru, venit tiptil de peste munte de la vecinii din Gorj a pus stăpânire pe o parte din cer, acoperind la un moment dat şi soarele. Dar asta nu i-a speriat pe petrecăreţi, care au continuat masa cu plăcere, sub acordurile muzicii de petrecere cântate de patru instrumentişti şi un solist, „amanetaţi” pentru această petrecere. Undeva după orele 15:00, cerul a început să transmită oamenilor şi semnale sonore, dar nici atunci tunetele nu i-au prea speriat pe oameni. Cert este că toată după-amiaza lumea prezentă s-a simţit foarte bine, într-un decor natural de excepţie, „ca-n poveşti” cum spunea o doamnă sosită tocmai de la Timişoara.

Declarația primarului
„Mă simt foarte bine aici şi când văd că e foarte multă lume înseamnă că se simt foarte bine şi participanţii. Astăzi de Sfântă Maria, Născătoarea de Dumnezeu, le transmit tuturor petroşenenilor şi tuturor românilor să le dea Dumnezeu multă sănătate şi să fie mai bine pentru fiecare! Să încercăm să ne bucurăm mai mult şi de lucrurile mici, de zi cu zi, de prieteni, de familii în mod special, de părinţi şi de bunici. Vedeţi, astăzi suntem prezenţi în Parâng de la cei mai mici până la cei mai în vârstă, unde pe lângă tradiţia acestei nedei prăznuim şi o sărbătoare creştinească foarte mare şi foarte importantă pentru toţi creştinii. Cu atât mai mult, această mare sărbătoare dă şi o altă amplitudine acestei nedei”, a declarat, pentru ZVJ, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii