O premieră pentru Petrila, Jieţ şi Valea Jiului: 19 lebede au...

O premieră pentru Petrila, Jieţ şi Valea Jiului: 19 lebede au poposit luni dimineaţa pe lacul de la Puţul Jieţ (Lacul Popii)!

DISTRIBUIȚI

Luni, dis-de-dimineaţă, jieţenii şi pescarii aflaţi cu treabă în zona „Lacului Popii” (cum îi spun pescarii), sau Lacul de la Puţul Jieţ (zona pompelor) au avut plăcerea şi surpriza să vadă pe luciul apei un cârd de lebede. Unii s-au frecat la ochi crezând că nu văd bine, deoarece acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în zona Jieţului şi prin Petrila în general, fie că vorbim de Lonea, sau Cimpa, ori de locurile pe unde trece Maleia sau neobositul pârâu de munte Jieţ.

Acest lucru l-a confirmat de altfel chiar preotul satului Jieţ, părintele Dimitrie Jura, om care a străbătut şi străbate zona în lung şi în lat zilnic şi care de altfel cunoaşte tot ce mişcă-n sat şi în împrejmuirile lui: „Este un fenomen foarte plăcut şi care nu s-a mai întâmplat niciodată pe la noi pe la Petrila şi Jieţ. Sunt nişte păsări foarte frumoase, graţioase de-a dreptul, iar faptul că poposesc aici la noi nu poate decât să ne bucure”.

Jieţeanul Gălăţan ce stă în apropiere de lac, imediat ce ne-a văzut cu maşina ZVJ-ului poposind în zonă, a venit să vadă despre ce-i vorba, fiind temător ca nu cumva cineva să le facă rău lebedelor. „De azi dimineaţă de când le-am văzut nu stau liniştit, mai ales că am auzit cum cineva îi spunea unui om dacă nu cumva ar putea să le prindă! De atunci cum vine cineva şi îl văd, ies din casă şi mă uit. Că dacă văd că vrea să le facă rău, atunci sunt la 112 imediat. Sunt foarte frumoase şi le-am numărat, sunt 19, şi mă bucur că au venit. De când mă ştiu n-am văzut lebede pe-aici pe la noi!”, ne-a spus jieţeanul.

Este minunată atitudinea acestui om şi ca el suntem convinşi că gândesc marea majoritate a jieţenilor, mari iubitori de natură, de animale şi păsări în mod special, pe care le au şi prin gospodării negreşit, e drept animale sau păsări domestice. Ar fi păcat ca nişte nesimţiţi, puşi doar pe căpătuială şi pe ordinării să se atingă şi cu un deget de aceste păsări nobile şi graţioase! După ce rromii (ţiganii) au făcut ce au făcut pe la lacurile de prin Viena, pline de lebede la începutul anilor `90, de ni s-a dus „buhul” prin toată lumea (deşi românii n-au avut nicio vină şi n-au nicio vină că vest-europenii nu pot distinge românii de etnia rromă!), ar fi culmea ca Valea Jiului să mai primească o pată neagră din partea unor nenorociţi. De aceea, facem apel administraţiei locale petrilene, prin poliţia locală, să aibe în vedere în patrulările lor şi zona aceasta. Acum nu ştim cât vor sta lebedele noastre pe la Jieţ, dacă toată vara sau sunt doar în trecere, dar cât vor sta este obligatoriu ca noi toţi, comunitatea locală petrileană să avem grijă de ele ca de un bun de nepreţuit! Aviz amatorilor!

Corneliu BRAN

(FOTO ZVJ.RO)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii