Numărul autobuzelor școlare este mai mult decât suficient în județul Hunedoara. Copiii...

Numărul autobuzelor școlare este mai mult decât suficient în județul Hunedoara. Copiii au cu ce să ajungă la școală, dar nu toți aleg să și rămână în școală

DISTRIBUIȚI

Numărul elevilor care ajung în situație de abandon școlar este mare, iar măsurile pentru a scădea procentul acestei statistici nefavorabile nu par a fi suficiente, ori bine manageriate. Asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la școală este o componentă a programului de diminuare a abandonului școlar. În acest sens administrațiile locale au primit autobuze școlare, pe care trebuie să le întrețină, pentru care șă asigure șoferi și combustibil. Au fost situații în care microbuzele au rămas în parcarea instituțiilor publice din cauza lipsei șoferilor profesioniști, din cauza lipsei banilor pentru combustibil sau pentru asigurarea obligatorie ori RAR-ul automobilului. Dar microbuze sunt mai mult decât suficiente în județ, informează Ministerul Educației Naționale.

Urmărind de mai bine de doi ani problema abandonului școlar, și știind că în unele cazuri elevii din județ trebuie să parcurgă chiar mai bine de 10 kilometri să ajungă la școală, senatorul Carmen Hărău a vrut să cunoască pe larg situația transportului elevilor în județ. Un senator își obține informațiile așa cum și le obține orice cetățean, înaintând o cerere către minister, și solicitând următoarele informații:

Care este numărul necesar de microbuze care ar trebui asigurat la nivelul judeţului Hunedoara, pentru a asigura transportul tuturor copiilor cu vârsta şcolară? Care era numărul efectiv de microbuze funcţionale care existau, la data de 1 aprilie 2019, la nivelul Judeţului Hunedoara? Câte microbuze şcolare intenţionaţi să achiziţionaţi la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale şi să transmiteţi spre utilizare în anul 2019 pentru localităţile din Judeţul Hunedoara? Ce soluţii anticipaţi la nivelul Ministerului pentru lipsa şoferilor atestaţi, pentru deficitul financiar pentru plata acestora şi pentru acoperirea cheltuielilor legate de carburanţi?

Ministerul Educației Naționale  a solicitat inspectoratelor şcolare o situaţie privind necesarul de microbuze şcolare la nivelul fiecărui judeţ, fundamentată pe următoarele criterii: reducerea învăţământului cu predare în regim simultan; reducerea numărului de clase care funcţionează sub efectivul minim; transportul elevilor cu dizabilităţi. De asemenea, au fost luate în calcul şi solicitările referitoare la gradul de uzură a microbuzelor existente sau numărul mare de elevi transportaţi cu microbuzele şcolare.

Numărul necesar de microbuze care ar trebui asigurat la nivelul judeţului Hunedoara, pentru a asigura transportul copiilor de vârstă şcolară, în condiţii de siguranţă, este de 68. Aceste microbuze sunt, atât pentru completarea necesarului existent, cât şi pentru înlocuirea microbuzelor vechi care nu mai prezintă siguranţă în exploatare şi ale căror reparaţii sunt foarte frecvente şi costisitoare.

La data de 1 aprilie 2019, la nivelul judeţului Hunedoara, există 112 microbuze funcţionale. Şoferii care deservesc aceste microbuze sunt atestaţi pentru efectuarea de transport persoane, iar prin preocuparea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, aceştia sunt instruiţi periodic de către personalul abilitat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Repartizarea noului parc auto de microbuze se va definitiva de către MDRAP, cu consultarea MEN.

Este evident, transportul elevilor de la și la școală nu este o problemă. Așadar, trebuie depiestat de ce copiii refuză să mai urce în microbuzul care îi duce la școală. Organizațiile nonguvernamentale au deja aceste răspunsuri. Copiii care abandonează școala provin din familii marginalizate, monoparentale, sau cu părinți plecați la muncă în străinătate. Nu au bani să stea la școală, și sunt obligați să muncească pentru a-și ajuta familia. Nu doar transportul spre școală este pentru ei o problemă ci banii de haine, hrana, rechizitele, inclusiv stabilitatea în sânul familiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii