Muntean, directorul de la Termoficare S.A. Petroşani, către cei 2.600 de abonaţi:...

Muntean, directorul de la Termoficare S.A. Petroşani, către cei 2.600 de abonaţi: / „Noi suntem pregătiţi 100% pentru a asigura oricând căldură în locuinţele oamenilor…”

DISTRIBUIȚI

La Petroşani, peste 2.600 de familii sunt abonate la sistemul public de termoficare. Multe şi-au reziliat contractul în ultimii ani, apelând la alte surse de căldură, cum ar fi centralele termice sau electrice, dar odată cu scumpirea gazului – care va continua după cum suntem anunţaţi – mulţi abonaţi au revenit la sistemul de termoficare, prin acest mod numărul abonaţilor rămânând constant, după cu ne infor­mează directorul S.C. Termoficare S.A. Ovidiu Muntean.
Direct de la sursă
Aşa cum procedăm în fiecare început de toamnă, ne-am interesat pentru dumneavoastră, direct de la sursă, dacă în acest moment reţeaua de termoficare de la Petroşani este funcţională şi, eventual, dacă în această vară s-au mai efectuat lucrări de reabilitare sau de reparaţii în zonele unde iernile trecute au mai existat probleme.
„Totul depinde de Paroşeni, ştiţi ce probleme sunt şi să sperăm că se rezolvă… Dar să se ştie, dacă vor livra agent termic, noi suntem pregătiţi 100% pentru a asigura oricând căldură în locuinţele oamenilor. În momentul de faţă, toată reţeaua de termoficare pe sistem public din Petroşani e funcţională. Practic, oricând va fi nevoie să se apeleze la sistemul centralizat de încălzire, acesta va fi funcţional. În această vară nu am avut lucrări mari, ca în anii anteriori, pentru că în ultimii ani am mai pus la punct reţeaua de conducte şi centralele termice. Anul acesta am schimbat unele schimbătoare de căldură şi alte mici reparaţii, lucrări care trebuiau făcute şi pe care le aveam în plan”, ne-a lămurit Ovidiu Muntean.
Branşarea individuală – „cea mai bună soluţie”
Din discuţiile purtate cu directorul de la Termoficare S.A. Petroşani, a reieşit şi faptul că cei care au centrale termice de apartament, pe gaz, să-şi facă un abonament şi la sistemul de termoficare cu agent termic de la Paroşeni, dar cu branşament individual. Prin acest mod, fiecare familie, deşi va avea, într-adevăr, două facturi de plată, va plăti mai puţin în total, în condiţiile în care gazul se va tot scumpi.
Referitor la branşamentul individual, directorul Ovidiu Muntean recomandă ca abonaţii, indiferent dacă au sau nu alte surse de căldură, să treacă pe acest sistem, iar cel mai bine ar fi, pentru că scad cheltuielile cu branşarea, ca la o scară de bloc, de exemplu, să se branşeze individual cât mai mulţi vecini de scară.
„Eu aşa recomand: să se unească mai mulţi pe o scară şi să-şi facă branşamente individuale. Cei care au centrală pe gaz vor putea rămâne cu ea, pentru că se instalează nişte filtre ca să nu se afecteze centrala pe gaz, iar caloriferele instalate deja la cei care au sistem de încălzire pe gaz, pot fi folosite şi la sistemul de încălzire centralizat. Se va putea folosi şi centrala pe gaz şi sistemul nostru de termoficare. Dacă îşi vor instala şi un gigacalorimetru, care costă momentan circa 500 de lei, familia va avea siguranţa că va plăti doar ceea ce consumă şi nimic mai mult. Pe casa scării, manopera nu-i va costa pe cetăţeni, doar ce lucrări se execută în apartament. Toată operaţiunea ar costa circa 1.500 – 1.600 lei, pentru cei de la etajele inferioare (cu plata materialelor de care au nevoie cu tot) şi cu câteva sute de lei în plus peste această sumă pentru cei care stau la etajele superioare ale blocurilor. Dar, repet, dacă sunt mai mulţi pe o scară care solicită acest lucru în acelaşi timp, acest preţ poate scădea automat cu câteva sute de lei.
„Când afară e mai cald, folosesc doar sistemul de încălzire centralizat, pentru că e mai ieftin. Fireşte, am montat şi gigacalorimetru, care m-a costat acum trei ani vreo 800 lei. Când afară e mai frig sau când sunt avarii la termoficare, dau drumul puţin şi la centrala pe gaz, dar doar de vreo câteva ori. Asta mă face să plătesc la un apartament de trei camere, în medie, cam 70-80 lei, cu apă caldă cu tot, la centrala pe gaz şi cam 160-170 lei la reţeaua centralizată. Deci, vreo 240-250 lei pe ambele facturi (o medie lunară). Dar înainte plăteam la centrala pe gaz, în medie pe iarnă, cam cu 20-25%, poate uneori chiar şi 30% mai mult, în condiţiile în care azi ar fi mai mult, deoarece gazul se tot scumpeşte în fiecare an până în 2018”, ne-a declarat petroşeneanul Eftimiu Buzaş.
Cele spuse de domnul Buzaş sunt confirmate oarecum şi de preşedintele de asociaţie de pe strada Aleea Trandafiri­lor, domnul Cruceru. Care ne spune că, în medie, pentru un apartament cu trei camere, cu gicalorimetru montat, se consumă cam o gigacalorie, preţul fiind undeva spre 180 lei. Fireşte, vorbim de branşamentul individual. Că dacă se plăteşte în pauşal, atunci e o mare problemă! „Într-adevăr, am avut cazuri când cineva plătea şi 1.200 lei pe lună! De aceea şi eu recomand branşările individuale”, ne-a spus preşedintele de asociaţie de proprietari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii