Mulţumiri, OMV Petrom! / La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – laborator nou...

Mulţumiri, OMV Petrom! / La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – laborator nou de mediu

Timp de citire: 4 minute
Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani are un nou laborator. „Laboratorul de mediu”, căci aşa se intitulează acesta, a apărut pe harta liceului în urma unui proiect depus în competiţia naţională susţinută de OMV Petrom „Ţara lui Andrei – o ţară mai bună în fiecare zi”, asta după ce peste 170 de proiecte au fost depuse! Este cu atât mai merituos rolul colectivului care s-a ocupat de proiect, o mână de profesori din cadrul liceului. De acum înainte 60 de tineri din anul I şi II de la şcoala postliceală, care se pregătesc în ramura „tehnician laborant în protecţia mediului”, vor putea face practica şi laboratoarele într-un mediu normal de lucru şi studiu. Trebuie remarcat totodată şi aportul de netăgăduit şi esenţial al OMV Petrom care finanţează acest proiect aflat în derulare pe perioada unui an de zile, din câte ni s-a spus până în martie anul viitor.
În prezenţa a zeci de cadre didactice şi elevi,
precum şi a invitaţilor, respectiv doamnele Emilia Dunca, conf.univ.dr.ing. în cadrul Departamentului de Management, Ingineria Mediului şi Geologie a Facultăţii de Mine de la Universitatea din Petroşani, Angelica Călămar, dr. ing. şi cercetător ştiinţific gr. II, şef Laborator Protecţia Mediului în cadrul INSEMEX Petroşani, Daniela Onofre, şef serviciu PMPE Mediu – Managementul Calităţii din cadrul CEH şi membru al Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani şi Liliana Hâş, re­prezen­tant CEH directorul liceului, s-a făcut joi, începând cu orele 15:00, inaugurarea noului laborator de mediu. Doamna director Camelia Paraschiv a făcut, la început, o scurtă prezentare, susţinută apoi cu date şi informaţii şi de şeful de proiect, doamna profesor Carmen Damian. Invitaţii şi preşedintele Asociaţiei „Edu Pro” din cadrul liceului au luat apoi cuvântul, fiecare susţinând importanţa acestui proiect şi rolul păstrării mediului înconjurător la o calitate superioară, astfel încât noi toţi, omenirea, să nu avem de suferit. De aceea, e nevoie de tineri bine pregătiţi care să activeze în cadrul protecţiei calităţii mediului, iar acest laborator şi cadrele care se vor ocupa de elevii din şcoala postliceală vor face posibil acest fapt. Interesant este faptul că una dintre vorbitoare, doamna Angelica Călămar, reprezentantul INSEMEX Petroşani, a predat acum ceva vreme la acest liceu, dumneaei susţinând în cuvântul său că, cu atât mai mult, pe viitor va susţine şi va ajuta pe oricine din liceu care va apela la această instituţie în cadrul procesului educaţional.
După discursurile de rigoare şi după o scurtă pauză, a urmat o lecţie practică deschisă, care s-a derulat cu câteva experimente pregătite de elevii prezenţi, sub îndrumarea profesorilor coordonatori de specialitate, acestea fiind urmărite atent de cei prezenţi.
Două impresii luate la cald
Am luat impresii de la două persoane care s-au ocupat îndeaproape de acţiunea de joi de la liceu, dar şi de proiectul în sine.
„Acest laborator a fost conceput pentru a se putea desfăşura activităţile practice, laboratoarele, pentru acei elevi înscrişi la şcoala postliceală tehnician laborant în protecţia calităţii mediului, în vederea pregătirii lor pentru viitor în acest domeniu. E normal să nu aibă parte doar de noţiuni teoretice, trebuie ca ei să-şi poată însuşi şi acele abilităţi practice de care au nevoie în această meserie. Pentru noi, dar în mod special pentru elevi, este foarte important acest laborator, realizat cu finanţarea din partea OMV, pot să spun că 99% la sută este meritul acestei firme, asociaţia noastră venind doar cu 30 de milioane lei vechi. Proiectul a fost de 6.500 de euro şi a fost scris de doamna profesoară de geografie Carmen Damian, care, de altfel, a fost şi şefa de proiect. În cadrul competiţiei de idei Ţara lui Andrei a concurat cu alte 176 de proiecte şi s-a situat pe locul 9, obţinând 71 de puncte şi 345 de voturi, ceea ce nu-i deloc puţin. Colectivul care a lucrat la el merită a fi aici subliniat, este vorba, pe lângă doamna Damian aminitită mai înainte, doamna preşedinte al Asociaţiei Edu Pro, Gheorghiţa Obogeanu, doamna director adjunct Mihaela Mariţa, precum şi doamna profesor Alina Şarpe şi domnul profesor Daniel Kiminich. Felicitări tuturor din partea noastră! Mulţumim OMV că ne-a dat această posibilitate de a obţine o sumă de bani substanţială, astfel încât acest laborator în care ne aflăm să devină din vis realitate, dotat cu tot ce trebuie pentru a se putea face practica în el”, a declarat doamna profesor Camelia Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani.
De la persoana care s-a ocupat cu scrierea proiectului şi care de altfel a şi condus, împreună cu directorul liceului, acţiunea de joi din noul laborator, doamna Carmen Marian, am luat de asemenea câteva impresii legate de tot ce ţine de acest proiect: „Suntem extrem de încântaţi de implementarea acestui proiect. Vreau să vă spun că o săptămână n-am mai putut de fericire când am aflat că proiectul va primi finanţare. Ne bucurăm că avem un laborator în cadrul liceului atât de necesar pentru aceşti tineri din cadrul şcolii postliceale, 60 de elevi fiind angrenaţi în acest sens, din anul I şi din anul II. Mulţumim şi pe această cale OMV Petrom”.
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – laborator nou de mediu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii