Marius Surgent, deputat ALDE: „Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România”

Marius Surgent, deputat ALDE: „Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România”

DISTRIBUIȚI

În 26 mai românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Prezentarea listelor cu candidații la alegerile europarlamentare a dat startul precampaniei electorale, dezbaterile din spațiul public fiind în mare parte axate pe această temă. Despre alegerile europarlamentare, relația dintre Parlamentul European și Parlamentul României  am discutat cu deputatul Marius Surgent, reprezentant ALDE în Parlamentul României.

REPORTER: Domnule deputat  în aproximativ o lună va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Cât de importante sunt aceste alegeri și dacă s-a schimbat în ultimii ani atitudinea românilor față de acest scrutin electoral ?

MARIUS SURGENT: Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România, deciziile care se iau în Parlamentul European având influență la nivelul fiecărui stat membru. A trecut mai bine de un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană și cred că începem să conștientizăm ca societate cât de important este să avem o bună reprezentare în Parlamentul European. Spun asta pentru că  din discuțiile pe care le am cu hunedorenii observ că suntem din ce în ce mai bine conectați ca societate cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană și implicit în Parlamentul European.

REPORTER: În sondajele de opine privind alegerile europarlamentare, ALDE este pe un trend ascendent fiind cotat ca intenție de vot la un scor situat între 13 și 15 la sută. Va fi ALDE surpriza  la aceste alegeri europarlamentare ?
MARIUS SURGENT: Urmărim și noi aceste sondaje de opinie și ne onorează faptul că din ce în ce mai mulți români ne creditează cu încrederea lor. Am susținut  încă de la început și nu a fost un slogan, faptul că adevărații liberali se regăsesc în ALDE. Acest lucru s-a văzut atât prin deciziile pe care le-am luat în în guvern prin reprezentații noștrii cât și prin proiectele de lege pe care le-am susținut în parlament. Dăm foarte multă greutate și importanță acestor alegeri pentru că ele sunt un test important pentru partid înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an şi pentru alegerile de anul viitor.  Dacă ALDE va avea un scor bun la aceste alegeri europarlamentare asta rămâne să o stabilească românii prin decizia pe care o vor lua atunci când se vor prezenta la urne.

REPORTER: Cât de importantă este relația parlamentului cu Parlamentul European ?
MARIUS SURGENT: În ceea ce privește relația dintre cele două instituții există diverse instrumente de cooperare între Parlamentul European și parlamentele naționale. Rolul acestora este de a garanta un control democratic eficace al legislației europene la toate nivelurile. În general, se consideră că relațiile solide cu parlamentele naționale au rolul de a contribui la consolidarea legitimității Parlamentului European și la apropierea Europei de cetățeni. Așa cum am mai spus rolul Parlamentului European este extrem de important pentru că deciziile care se iau la acest nivel ne influențează. Tocmai de aceea unul din mesajele noastre este acela că trebuie să avem în Parlamentul European reprezentanți care să susțină și să promoveze valorile și proiectele naționale. Pentru că din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu țin de naţionalism sau patriotism exacerbat, așa cum le place unora să insinueze.  Aceste lucruri țin de interesul României. De aceea, așa cum fiecare stat membru al Uniunii Eurpene încearcă prin reprezentanții săi în diverse foruri europene să își impună punctul de vedere în diverse chestiuni ce țin de interese economice sau sociale, aceste lucruri trebuie să le facă și reprezentații noștrii în Uniunea Europeană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii