Marea Neagră l-a purtat pe Avram Iancu pe la Jurilovca, cea mai...

Marea Neagră l-a purtat pe Avram Iancu pe la Jurilovca, cea mai mare comunitate de pescari din Deltă

DISTRIBUIȚI

În data de 2 septembrie Avram Iancu a pornit în călătoria sa de la Sulina până în Turcia, la Istambul. Bibliotecarul nu face doar o parcurgere înot prin Marea Neagră, adică nu trece ca rața prin apă, ci se oprește din localitate în localitate, iar de prin locurile pe care le vizitează culege povești ale oamenilor cu care se întâlnește, ale comunităților, pe care le împărtășește pe blogul Povestea Locurilor.

În momentul de față Avram Iancu se îndreaptă spre Năvodari. Dar în data de 10 septembrie se afla la Gura Portiței, după ce trecuse de Jurilovca, o localitate despre care care el și Daniel Roșca au multe de povestit.

”Jurilovca – cea mai mare comunitate de pescari din Deltă

Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în secolul al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică fabulos. Lipovenii sunt ruși din punct de vedere etnic, iar din punct de vedere confesional ortodocși de rit vechi.

Gura Portiţei – destinaţia finală

Pe o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa este Gura Portiţei unde poţi înota în mare, iar la numai 50 de metri poţi pescui în Lacul Razelm. Te poţi simţi ca într-o p⊕veste când înoţi printre licurici marini iar dacă ai noroc poţi admira delfinii care înoată pe lângă ţărm…

Astăzi Avram a trecut “pe lângă” cetatea Argamum – Jurilovca însă nu am insistat să își oprească sesiunea de înot pentru o fotografie. Te invităm însă pe tine cititorule să o descoperi – a fost documentată pentru prima oară de către Vasile Pârvan în anul 1916”.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii