Malurile pâraielor afectate de inundații la Petrila vor fi refăcute

Malurile pâraielor afectate de inundații la Petrila vor fi refăcute

DISTRIBUIȚI

Anul trecut, în perioada inundațiilor, la Petrila o serie de pâraie au fost afectate de volumul mare al apelor, alături de câteva drumuri. Apele au ieșit din matcă și au inundat gospodăriile în unele locuri. În vederea reabilitării obiectivelor infrastructurale distruse de viituri la Petrila s-a intervenit în două etape, una vizând drumurile, alta malurile pâraielor.

În scrisoarea anuală, primarul Vasile Jurca menționa că anul acesta se vor demara lucrările pentru refacerea podețelor și a zidurilor de sprijin, și că licitațiile au fost finalizate. Însă doar o parte a licitațiilor se finalizaseră. Săptămâna trecut Primăria Petrila a reușit să scoată la licitație abia realizarea proiectării pentru investițiile de consolidare la pâraiele Ludului,Copăcioasa, Coldești, Moșici, Cetății, Voislova și torent Boantei.

Serviciile de proiectare scoase la licitație vizează întocmirea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție, a documentației necesare pentru obținerea avizelor acordurilor și autorizațiilor aferente obiectivelor de investiții, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru refacerea infrastructurii locale afectate, ca urmare a calamităților naturale produse de inundații în anul 2016. Proiectarea este împărțită pe 6 loturi, așa cum va fi, cu siguranță, și execuția lucrărilor.

Lotul 1 cuprinde refacerea protecției malului rupt al pârâului Moșici, pe o lungime de 0,214 km, care afectează structura rutieră a unui drum de interes local. Malul este erodat și prezintă urme de eroziune atât în albia minoră, cât și în albia majoră. În unui pereu pe fundul albiei minore, va produce în timp un grad tot mai ridicat de eroziune, care în timp va afecta proprietățile învecinate. Lotul 2 este reprezentat de refacerea protecției malului din beton al pârâului Coldești, care în ansamblu are cam aceleași probleme. Lotul 3 vizează refacerea protecție malului din beton – canalului Ludului, pe o lungime de 0,27 km.

În primul rând, în cazul albiilor de pârâu, se vor realiza lucrările de apărare de maluri și amenajarea a albiei. Protejarea malurilor se va realiza cu ajutorul zidurilor de sprijin. Zidurile de sprijin realizate vor avea înălțimea cuprinsă între 1,00–1,80 m și se vor executa din beton de ciment. Fundația zidurilor de sprijin se va realiza la o adâncime medie de aproximativ 1,00 m față de nivelul actual al terenului. Fundația propriu-zisă va avea înălțimea de 1,00 m și se va executa din beton de ciment C16/20, corespunzător clasei de expunere X0. Pentru realizarea fundației se vor executa săpături mecanice cu excavator, iar săpătura se va sprijini pentru a preveni surparea cu dulapi din lemn.

Lotul 4 îl reprezintă refacerea unui drum local, format din 3 străzi. Lungimea străzilor studiate este de 1.058 m.l. Astfel, strada Molidviș are lungimea de 551 m, strada Voislova are 243 m, iar strada Mesteacănului are 264 m. În prezent străzile se prezintă în condiții precare, cu structura rutieră puternic afectată de inundațiile din anul 2016. În profil longitudinal, străzile nu respectă cerințele minime de calitate, iar în profil transversal, nu au o pantă constantă, care să permită apelor pluviale să se descarce de pe traseul drumurilor. Șanțurile și rigolele lipsesc, iar podețele fie lipsesc, fie sunt colmatate și nefuncționale. Astfel, apa stagnează pe corpul drumurilor contribuind la degradarea acestora și incomodând traficul rutier. Drum rupt de interes local pe o lungime de 1,7 km.

Lotul 5 în reprezintă refacere a 3 străzi degradate, în lungime de 3 km, în intravilanul localității Tirici, traseul străzii desfășurându-de pe malul drept al râului Jiul de Est, iar sectorul al doilea al străzii fiind pe malul stâng al pârâului Copăcioasa. Lungimea străzii studiate este de 906 m.l. sectorul 1 și 276 m.l. sectorul 2 al străzii. În total se vor amenaja 1.182 m.l.

În lotul 6 se regăsește refacere podului distrus de pe pârâul Coldești. Suprafața totală pe care se va amenaja va fi de aproximativ 800 mp, suprafață pe care se vor realiza lucrări de consolidare maluri, protejarea circulației rutiere pe zona unde pârâul Coldești se desfășoară lângă un drum de interes local, dar zona în care se va realiza un podeț dalat cu L=3,40 m.

Valoarea estimată a investițiilor este de 6.530.716,28 lei, dintre care serviciile de proiectare 74.400 lei fără TVA, și asistența tehnică 37.027 lei, fără TVA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii