Maistrul Nicolae Renţea

Maistrul Nicolae Renţea

Timp de citire: 3 minute

„Nicolae Renţea este cel mai tânăr maistru de la secţia de aglomerare a minereurilor din C.S. Hunedoara. Îşi îndeplineşte conştiincios această muncă din 1957. Înainte de a-i fi încredinţată funcţia de maistru, el a fost muncitor la dozare şi apoi dispecer în aceiaşi secţie. Toţi muncitorii din secţie îl ştiu ca pe un om cu multă voinţă şi putere de muncă.

În această perioadă îl preocupă mult tehnologia fabricării aglomeratului autofondant. În timpul său liber, îl găseşti studiind cărţi de specialitate, iar în unele cazuri, când nu le înţelege, cere ajutorul inginerilor, comuniştilor cu experienţă. Comunistul Valentin Răileanu, inginer şef de schimb şi inginer Aurel Surdu, şeful secţiei, l-au sprijinit să înţeleagă mai profund procesul fabricării aglomeratului autofondant. Ei l-au ajutat să înţeleagă că acest produs are o mare importanţă în fabricarea fontei. Un bun maistru aglomeratorist, trebuie să cunoască bine şi meseria de furnalist, cu care este în strânsă legătură.

Preocupările maistrului Nicolae Renţea însufleţesc în muncă întregul schimb. De aceea, nu întâmplător, schimbul pe care îl conduce este schimb fruntaş în întrecerea socialistă. Activitatea lui este strâns legată de cea a tuturor oamenilor din schimb. El îi cunoaşte bine şi ştie, cum să ajute pe fiecare în parte. El însuşi povesteşte cu drag despre oamenii cu care lucrează şi de la care învaţă încă multe lucruri. Cei mai mulţi îi sunt însă recunoscători pentru modul tovărăşesc în care îi ajută să muncească mai bine, mai spornic, în rezolvarea sarcinilor de producţie.

Tovarăşul Simion Vartolomeu este un muncitor harnic. El n-a avut însă posibilitatea în trecut să înveţe carte. Din iniţiativă proprie, maistrul comunist Nicolae Renţea s-a angajat să-l ajute să înveţe carte. Deseori, după terminarea lucrului, amândoi stăteau aplecaţi asupra unei cărţi ale cărei taine Vartolomeu începea să le desluşească. Astfel l-a ajutat maistrul să-şi lumineze mintea. Aşa a început omul să scrie, întâi mai stângaci, apoi tot mai bine. Când a scris primele cuvinte, a fost o mare bucurie pentru amândoi. Acum, Simion Vartolomeu citeşte, află lucruri noi din paginile cărţilor. Dar, în inimă i-a rămas numele acestui maistru comunist. În el a descoperit dragoste de oameni, însufleţire – calităţi comune tuturor comuniştilor. Aceasta l-a îndemnat să ceară organizaţiei de bază de partid să-l primească în rândurile candidaţilor.

Ajutorul maistrului l-au simţit nu numai odată şi tinerii Gheorghe Ciuntrilă, Dumitru Dascălu şi alţii. El i-a ajutat să se pregătească pentru a deveni candidaţi de partid. Ajutat îndeaproape, în perioada de candidatură, tovarăşul Dascălu s-a ridicat la nivelul cerut unui membru de partid. Datorită calităţilor sale organizatorice, conducerea secţiei i-a încredinţat funcţia de şef de echipă.

Maistrul Nicolae Renţea este şi un propagandist neobosit. În anul şcolar de învăţământ politic U.T.M. 1959-1960, cercul pe care l-a condus a obţinut rezultate bune în ridicarea nivelului politic al tinerilor, situându-se printre cercurile fruntaşe din combinat. Nu este lipsit de importanţă nici faptul că el conduce şi brigada utemistă de muncă patriotică. De la începutul anului şi până în prezent, brigada pe care o conduce a efectuat peste 5.000 ore de muncă voluntară şi a colectat peste 200.000 kg fier vechi.

Toate acestea dovedesc că deşi are sarcini complexe, tovarăşul Renţea ştie să şi le ducă cu succes la îndeplinire. Cu asemenea oameni se mândreşte întregul colectiv. Aceştia sunt oamenii zilelor noastre, oameni crescuţi şi educaţi de partid în spiritul dragostei faţă de muncă”. [„Drumul Socialismului”, Anul XII, nr.1770, 3 septembrie 1960].

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii