La un sfert de secol de viață, ceva, într-adevăr, de VIS(A): Fabrica de...

La un sfert de secol de viață, ceva, într-adevăr, de VIS(A): Fabrica de Mobilă din Colonia Petroșaniului

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai mari investiții private din Valea Jiului a fost inaugurată la Petroșani vineri, 26 iulie. Cu această ocazie, firma VISA a celebrat și frumoasa vârstă de 25 de ani de funcționare. Investiția se ridică la peste două milioane de euro. În fabrică vor lucra aproape 100 de angajați, cu un salariu mediu de 3.000 lei, plus alte facilități (masă caldă, bonuri de masă, bani de coafor  etc.). 

Latura oficială
Prima parte a întâlnirii a avut loc în curtea interioară animată de zeci de invitați, printre care primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, și soția sa Monica, oameni de afaceri, directorul Spitalului de Urgență Petroșani, directori de filiale locale de bănci și de instituții private ori de stat, colaboratori și parteneri în cei 25 de ani de funcționare a firmei VISA. Alături de toți aceștia s-au aflat angajați ai firmei VISA. Câteva fete frumoase au oferit manifestării, pe lângă un pahar de șampanie, un plus de grație. Amfitrionul întâlnirii, omul de afaceri petroșenean Sorin Apostu, a avut o vorbă bună și un salut de mulțumire pentru fiecare invitat sosit.
Soarele arzător, dar plăcut, făcea ca atmosfera să fie una frumoasă, relaxată.
Părintele Gabriel Bulf a apropiat distinsa adunare de divinitate, arătând că nimic, nici chiar fabrica de mobilă VISA, nu se poate face fără ajutorul lui Dumnezeu. După care, Sorin Apostu a spus câteva vorbe simțite, poftind invitații la un „demo” al celor 28 de utilaje achiziționate pentru această fabrică, toate unul și unul, de ultimă generație și de performanțe.
Pe fluxul tehnologic, invitații au văzut cu ochii lor cum funcționează și ce face fiecare utilaj în parte.

Două… într-unul
Din cele povestite de Sorin Apostu am reținut câteva aspecte referitoare la noua investiție și la jubileul de 25 de ani al firmei VISA: „În mod practic, astăzi noi marcăm două evenimente. Unul din ele vizează 25 de ani de existență a societății VISA, iar un al doilea marchează inaugurarea unei fabrici, ca o încununare a ceea ce înseamnă primul eveniment”.

28 utilaje care mai de care
„Este o fabrică modernă și care va intra cu produse pe mai multe piețe. Din ce spun furnizorii de utilaje, fabrica noastră este una dintre cele mai moderne fabrici din Transilvania. Am achiziționat 28 de utilaje de ultima generație, cu comenzi numerice și care sunt la momentul actual de top în această industrie (…)”.

Investiție de milioane (euro)
„Investiția a fost în total de 2.180.000 euro. Din care, în jur de 300.000 de euro a însemnat un credit bancar luat de la Banca Transilvania, iar 600.000 de euro au provenit din fonduri europene. Diferența până la 2.180.000 de euro a fost pusă de noi”.

Limita posibilităților tehnice: infinitul…
„De reținut este faptul că limita a ceea ce se poate face în această fabrică este infinitul, este imaginația pe care fiecare o are. Eu cred că nu poate cineva să își imagineze ceva în domeniul mobilierului și aici să nu se poată face. Avem mașini cu comenzi numerice în trei axe, în cinci axe, atât pe zona de lemn masiv, cât și pe zona tăieri, pe zona de pal sau pe zona de compozite, avem zona de printare 3D, avem zona de foliere, avem zona de termo formare. La fel, avem zona de vopsire, facem vopsirile în high gloss – asta înseamnă că dacă oglinda are reflexibilitate de 100%, noi scoatem treaba asta undeva la 90%. Deci, suntem capabili să facem aproape orice”.

60 de locuri de muncă
„S-au creat în jur de 60 de locuri de muncă, într-o primă fază, dar suntem într-o continuă perioadă de angajări. Personal, estimez că mai avem nevoie de vreo 30 de persoane numai pe această zonă”.

High tech
„Foarte important este faptul că este o investiție de high tech, deci de înaltă tehnologie. Numai softul care gestionează nu utilajele, ci ceea ce se întâmplă în interiorul fabricii a costat 60.000 de euro. Deci, suntem, zic eu, la cele mai înalte nivele tehnice”.

Tinerii lucrează pe mașini sute de mii de euro
„Ceea ce mă bucură cel mai tare este că am găsit tineri – chiar foarte tineri – care lucrează pe astfel de utilaje, care au fost la specializare în Italia și Franța. Au venit, de asemenea, italienii și francezii și i-au specializat și aici. Ca să vă dau două exemple, pe CNC-ul în cinci axe care valorează aproape 300.000 de euro lucrează un tânăr de 19 ani. El este din Uricani și a câștigat de patru ani la rând premiul național la concursul de meserii în domeniul lemnului și fabricării mobilei. Pe un alt CNC, în trei axe, lucrează un alt tânăr care are doar 20 de ani. Îmi pun foarte mare încredere în acești tineri – și alții ca ei – de perspectivă și până acum pot spune că am avut extrem de multe surprize plăcute cu acești – încă – adolescenți”.

Patriotismul local costă
„De ce am ales Valea Jiului? Avem potențial ca zonă. Văd un drum cu speranțe. De asta am făcut fabrica aici. În altă parte, tot atât m-ar fi costat… Ba poate că, probabil, m-ar fi costat mai puțin în Cluj sau în Baia-Mare, fiindcă după cum știți noi, Hunedoara, suntem în zona 5 de dezvoltare, intitulată cea mai bogată zonă și ca atare avem cota de co-participare pe fonduri europene ca fiind cea mai mare! Adică, noi, aici în Valea Jiului, avem o cotă de co-participare pe fonduri europene de 45%. Dacă aș fi avut firma în Cluj, de exemplu, cota de co-participare pe fondurile europene ar fi fost de… 35%! Asta este… se pare că suntem mai bogați decât cei din Cluj și din alte orașe mari…”.

La Mulți Ani, Visa!
„Vizavi de firma VISA, facem acum 25 de ani de când funcționăm. 25 de ani înseamnă o vârstă frumoasă… Spun asta gândindu-mă că eu sau dumneavoastră, dacă ați sta să vă gândiți, fiecare, unde eram și ce făceam acum 25 de ani, ne-am da seama că e o lungă perioadă în care s-au întâmplat multe. E vorba, totuși, de un sfert de secol. Firma noastră în tot acest timp a crescut lent, a crescut sănătos. Suntem într-o dezvoltare continuă, zic eu și sănătoasă. Eu sper să mai trăiesc împreună cu familia mulți ani de-acum încolo în Valea Jiului. De altfel, de foarte mulți ani, împreună cu soția mea am luat decizia de a rămâne în Vale. Iar dacă n-am plecat mai demult e foarte puțin probabil de a mai pleca de-aici încolo.
Vreau să le mulțumesc pe această cale în primul rând colegilor pe care i-am avut de-a lungul anilor și care au făcut posibil ca noi astăzi să fim aici și să fim la nivelul la care suntem! La Mulți Ani, VISA!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii