La Primăria Petroșani, / Vorbiri pe seama strategiei Văii Jiului

La Primăria Petroșani, / Vorbiri pe seama strategiei Văii Jiului

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 24 iunie, începând cu orele 14,00, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Petroșani a avut loc un nou workshop, după cel de săptămâna trecută de la Petrila, pe subiectul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului.

La întâlnire au participat reprezentanți ai firmei de consultanță contractată de Comisia Europeană după cum se știe, e vorba de cei de la „PricewaterhouseCoopers” (PwC), reprezentanți ai Primăriei municipiului Petroșani, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, reprezentanți ai unor ONG-uri de pe raza localității, precum și reprezentanți din mediul privat petroșenean. Invitați de asemenea la întâlnire au fost și cei din cadrul CEH și din cadrul sindicatelor miniere, după cum ne transmitea încă de miercuri dimineața primarul în cadrul unei conferințe de presă, dar din ce ne-am uitat prin sală nici vorbă să vedem pe cineva din cadrul complexului energetic.
Discuțiile au fost interesante, iar reprezentanții firmei de consiliere, care au în vedere Strategia Văii Jiului pentru perioada 2021-2027, privind atragerea de fonduri europene pe ITI, POR, sau pe „Just Transitions” – legat de platforma creată de CE pentru fostele zone miniere (apropo, domnilor de la CEH, nici asta nu vă interesează?), au avut ce să-și noteze și să rețină din discuții și din prezentarea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi făcută la începutul acțiunii.
De altfel, tot primarul Petroșaniului a prezentat încă o dată ideea creării unei „zone metropolitane”. A se înțelege clar, zona metropolitană nu are nimic de a face cu cealaltă idee, „Valea Jiului un singur oraș”, idee despre care și primarul Iacob-Ridzi a menționat, chiar miercuri în sala de ședințe, că nu poate fi implementată mai repede de perioada 2024-2028. Interesant este faptul că cei de la „PwC” au fost de acord întru totul cu această idee – de altfel și Uniunea Europeană are o politică de agreare a zonelor metropolitane, deoarece spre aceste zone se îndreaptă mai repede fondurile europene pentru așa-zisele proiecte integrate, proiecte de amploare pentru zone urbane ce depășesc suta de mii de locuitori, acestea fiind finanțate mai rapid și mai sigur, în detrimentul zonelor urbane izolate de câteva zeci sau chiar mii de locuitori.
Rămâne de văzut cum vor cădea toate primăriile din Valea Jiului de-acord cu această idee de „zonă metropolitană”, care, dacă ținem cont că anul 2021 nu e departe, trebuie marșată destul de repede! Că altfel poate iar pierdem trenul și rămânem prin gară, eventual cu Strategia în mână și cu câteva proiecte micuțe, fără cine știe ce valoare, că la asta suntem campioni… Rămâne de văzut, dă-le Doamne înțelepciune celor care conduc primăriile, vorba creștinului!
Vom reveni și cu alte aspecte din cadrul acestui workshop absolut interesant, dar de la care au lipsit destui oameni, inclusiv oameni de afaceri care puteau aduce mult mai multe și mai variate idei de viitor. Faptul că aceștia au lipsit și că la aceste întruniri nu participă oameni din societatea reală a Văii Jiului arată capitalul de credibilitatea al celor care se ocupă de strategia Văii Jiului… Nu se știe a câta…

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii