La Petroşani / Sirenele nu au sunat, că n-au avut de ce

La Petroşani / Sirenele nu au sunat, că n-au avut de ce

Timp de citire: 3 minute

Am fost întrebat de ce la Petroşani nu au funcţionat miercuri alarmele la orele 10:00, aşa cum aflaseră din anumite surse media centrale că se va întâmpla: „Nu merg, sau de ce n-au sunat, că am înţeles de la ştiri că vor face verificări în toată ţara?”.

Această informaţie destul de aiurea redactată am auzit-o şi noi întâmplător, tot la ştiri, dis-de-dimineaţă, prin care se atrăgea atenţia cetăţenilor din toate localităţile să nu se panicheze dacă aud sirenele de alarmare. Fapt pentru care l-am şi sunat pe Ion Bunea la prima oră, acesta fiind inspectorul ce se ocupă de sistemul de alarmare din municipiu, întrebându-l dacă vor suna sirenele la Petroşani miercuri şi în ce constă verificarea şi exerciţiul de care se vorbeşte în presa centrală. Dumnealui ne-a luminat imediat, spunându-ne că tocmai ce a discutat cu cei de la ISU Hunedoara, care se ocupă cu aceste verificări şi exerciţii de alarmare periodice şi că i s-a spus că localităţile din Valea Jiului nu au pentru miercuri programate astfel de acţiuni pentru simplu motiv că la noi au fost făcute deja aceste verificări periodice şi încă n-a venit vremea să fie repetate. „Ştiam acest lucru dar am vrut să verific şi eu după ce ştirea a apărut dimineaţă în presa centrală”, ne-a mai spus funcţionarul.
Iar dacă tot am discutat cu Ion Bunea despre alarmări şi exerciţii de acest gen, reamintim că municipiul Petroşani are funcţionale în prezent 8 sirene electrice. Și așteaptă achiziţionarea unei alarme electronice, în momentul când vor fi bani, aceasta nefiind deloc ieftină. Ca să readucem aminte, în caz de dezastre, aceste sirene electrice funcţionează timp de 2 minute, iar cetăţenii pot auzi 5 semnale sonore a câte 15 secunde fiecare cu pauze de 10 secunde. Dacă se aude aşa ceva prin oraş şi n-aţi fost anunţati de niciun exerciţiu de alarmare (cum se întâmplă periodic şi atunci se fac anunţuri în mass-media locală dinainte), atunci să ştiţi că nu e deloc de bine pe-afară şi trebuie să vă luaţi măsuri.
„De exemplu, dacă sună alarma şi oamenii văd că plouă puternic sau e vânt, atunci să încerce să se adăpostească până trece vremea rea şi să evite ieşirea în oraş. Am văzut, din păcate, oameni care atunci când văd că afară cerul e negru şi se vede clar că se apropie furtuna, ei se plimbă de mână cu copiii pe stradă sau prin parc. Foarte periculos! Cred că atât noi, instituţiile abilitate, cât şi dumneavoastră, presa, trebuie să ducem o muncă mai mare de educaţie a populaţiei şi în acest sens, astfel încât numărul cetăţenilor expuşi în caz de dezastre naturale ce pot evitate să fie cât mai mic posibil. Multe cazuri tragice se petrec tocmai din cauză că unii oameni se expun absolut inutil în faţa interperiilor naturii. Una e când n-ai ce face, eşti prins în mijlocul, să zicem, unei viituri, sau a unui cutremur de pământ, fără să ai posibilitatea să faci prea multe, pentru că ai fost surprins şi alta-i să vezi că afară e vijelie, iar tu te plimbi pe stradă de parcă n-ar fi nimic”, a mai spus Ion Bunea.
Încheiem prin a spune faptul că ISU are în fiecare judeţ astfel de exerciţii bilunare, la nivel de zone, astfel încât o dată pe semestru vine rândul fiecărei localităţi. Aşa trebuia dată şi ştirea, care a ajuns de fapt o dezinformare. Deci, celor „alarmaţi” de „nealarmare” le mai spunem încă o dată că încă n-au trecut şase luni de la ultimul exerciţiu din Valea Jiului. Deci de aceea miercuri  n-au sunat alarmele la Petroşani.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii