La Petroşani / Constantin Lupu (INSEMEX) şi actorul Şerban Ionescu (post-mortem) – cetăţeni de...

La Petroşani / Constantin Lupu (INSEMEX) şi actorul Şerban Ionescu (post-mortem) – cetăţeni de onoare

DISTRIBUIȚI

Luaţi cu evenimentele cotidiene v-am rămas datori de la ultima şedinţă ordinară de Consiliu Local Petroşani cu două proiecte de hotărâre care au vizat conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani” domnului dr.ing. Constantin Lupu, consilier local şi fost director general al INCD-INSEMEX, şi conferirea post-mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani” actorului Şerban Ionescu.
Nu vom zăbovi prea mult asupra consilierului local Constantin Lupu, pe care probabil toţi petroşenenii îl ştiu bine, la fel ca foarte multă lume din Valea Jiului şi din ţară, în condiţiile în care de o viaţă lucrează la INSEMEX, un institut naţional care a adus rezultate remarcabile în cercetarea românească, faimos şi peste hotare. Absolvent al Facultăţii de Maşini şi Instalaţii Miniere din cadrul Institutului de Mine Petroşani, promoţia 1979, şi apoi al Facultăţii de Mine de la Universitatea din Petroşani, în anul 1993, Constantin Lupu îşi desfăşoară activitatea la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani (INCD-INSEMEX) din 1975 şi până în prezent, fiind membru de seamă al unor organizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, doctor în ştiinţe tehnice şi cercetător ştiinţific gr. 1. Medaliat cu aur la al 51-lea Salon Mondial al Inovării, Cercetării şi Noilor Tehnologii de la Bruxelles, Belgia, în anul 2002, şi cu argint un an mai târziu la Salonul Internaţional de Invenţii în Domeniul Georesurselor (Inventica-Ropet) de la Petroşani, Constantin Lupu şi-a dedicat întreaga activitate în domeniul cercetării ştiinţifice la institutul petroşenean cu rezultate an de an. Acestea au fost şi motivele pentru care primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ţinut să iniţieze acest proiect, votat în unanimitate de consilierii locali prezenţi la şedinţă.
Pe îndrăgitul actor Şerban Ionescu l-au cunoscut probabil toţi iubitorii de teatru şi de film românesc. Pentru toţi cei din Vale care l-au iubit ca actor, prezentăm câteva din reperele vieţii sale, care l-au consacrat, trecute şi de iniţiatorii proiectului în „Expunerea de motive”.
Şerban Ionescu a avut la activ nu mai puţin de 32 de filme de lung metraj în care a avut roluri importante, plus alte trei seriale de televiziune de după 1989. Cei din Valea Jiului l-au putut aplauda şi admira prin anii ’80, mai exact începând cu anul 1982, când a fost repartizat la Teatrul de Stat „Valea Jiului” din Petroşani, Şerban Ionescu absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în acelaşi an, la clasa marelui profesor şi actor Amza Pellea. La Petroşani, pe scena teatrului nostru, Şerban Ionescu a jucat rolurile principale în piesele: „Locţiitorul” de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu sau „În căutarea sensului pierdut” de Ion Băieşu. Tot în vremea stagiaturii la teatrul din Petroşani, regizorul Mircea Mureşan l-a distribuit pe Şerban Ionescu în filmul „Blestemul pământului, blestemul iubirii”, după celebra carte „Ion” scrisă de inegalabilul romancier român Liviu Rebreanu. Şerban Ionescu primeşte rolul lui Ion al Glanetaşului pe care-l joacă remarcabil, până la finalul vieţii sale toţi cinefilii români identificându-l pe actor cu acest personaj de carte şi de film.
După Petroşani, a urmat pentru Şerban Ionescu un traseu care l-a consacrat definitiv: Teatrul de Comedie şi apoi a jucat o perioadă pe scena Teatrului Odeon, iar din 2002 şi până la finalul vieţii sale, pe 21 noiembrie 2012, a fost dedicat pieselor jucate pe cea mai mare scenă a ţării, Teatrul Naţional.
În anul 2002, Şerban Ionescu a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în rang de Cavaler, pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit.
A fost căsătorit cu Magda Catone, o altă doamnă a teatrului şi filmului românesc, care a debutat tot pe scena teatrului din Petroşani şi cu care a avut un fiu, Carol Ionescu, actualmente tot actor la Teatrul „Metropolis” din Bucureşti.
„Considerăm că aniversarea a 70 de ani de teatru neîntrerupt în Valea Jiului este un prilej nimerit de a omagia, fie şi postum, pe slujitorii Thaliei care au debutat sau au jucat, strălucitor, pe scândura scenei noastre”, au arătat în expunerea de motive cei trei iniţiatori ai acestui proiect, respectiv primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi consilierii Mihai Barbu şi Milu Vladislav, proiectul trecând deasemenea în unanimitate de voturi şi devenind astfel hotărâre de consiliu local.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii