La Petroșani / Anveloparea termică a 3 blocuri cam cât o parcare în...

La Petroșani / Anveloparea termică a 3 blocuri cam cât o parcare în Deva

DISTRIBUIȚI

• Guvernul pentru unii mumă, pentru alții ciumă: 5.877 lei/apartament la Petrila și 2.082 lei/apartament la Petroșani

Blocurile anvelopate cu bani de la guvern au fost făcute de mântuială. Sigur ați mai auzit acest lucru, dar când se vede cu ochiul liber orice încercare de contestare a acuzațiilor este inutilă. 

Însă problema a fost și continuă să fie subfinanțarea lucrărilor la Petroșani, ceea ce se traduce în lucrări de proastă calitate.
La Petroșani doar 12 blocuri au primit finanțare prin Programul Național de Reabilitare Termică a Blocurilor, majoritatea pe strada Păcii. Dar cu toate că au fost acceptate la finanțare, banii au venit greu, licitațiile s-au desfășurat anevoios, decontările lucrărilor cu țârâita, responsabilitățile asociațiilor de proprietari u au fost sancționate. Doar primăria s-a achitat la timp de procentul financiar pe care trebuia să îl plătească.
Programul de anvelopare a fost lansat în anul 2009. La Petroșani s-a alocat finanțarea necesară, dar în 2012, de exemplu, programul a fost blocat, apoi reluat. Nici acum nu au fost finalizate lucrările de anvelopare pentru toată bateria de blocuri de pe strada Păcii, pentru că unii constructori au renunțat la lucrări, sau au intrat în faliment.
Pentru că au sublicitat pentru a prinde un contract pe fonduri publice, constructorii au folosit materiale slab calitative, au lucrat în grabă, doar pentru a se achita de contract, iar acum se văd aceste lipsuri. Multe dintre blocuri au burlanele instalate desprinse sau rupte, iar sistemul de preluare a apelor pluviale este disfuncțional. Acest lucru înseamnă afectarea lucrărilor de anvelopare, îmbibarea fațadelor cu apă, iar în loc de creștere a performanței energetice beneficiarii direcți ai investiției s-au trezit cu mucegai pe pereți.
Unele firme de construcții s-au trezit în incapacitatea de a se achita de contracte la ani de zile distanță de la momentul câștigării acestor contracte, iar acum se parcurg proceduri anevoioase pentru rezilierea contractelor și reluarea licitațiilor. Pentru lucrările nefinalizate Ministerul Dezvoltării a alocat anul acesta fonduri pentru realizarea lucrărilor, însă banii sunt sub necesarul realizării unor lucrări de calitate. Practic, și în această următoare etapă se va lucra ca până acum. Primăria Petroșani a primit pentru finalizarea blocurilor 12, 18 și 20 de pe strada Păcii (90 de apartamente) suma de 187.441 lei, cam cât cheltuiește Primăria Deva pentru realizarea unei parcări. De exemplu, pentru realizarea unei parcări de 990 mp la Deva s-au cheltuit 163.350 lei fără TVA. Sumele pentru anvelopare ridicole și nu pot plăti decât lucrări deficitare.
La Petrila, pentru blocurile 29 și 58 de pe strada 8 Martie și blocurile 33 și 6 de pe strada Muncii (în total 117 apartamente) au fost alocate 687.634 lei. La un calcul matematic simplu, Ministerul Dezvoltării a considerat că este firesc să aloci 5.877 lei per apartament la Petrila și 2.082 de lei per apartament la Petroșani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii