La Lupeni, / Proiectul european, „Bahtalo! Împreună combatem sărăcia” continuă

La Lupeni, / Proiectul european, „Bahtalo! Împreună combatem sărăcia” continuă

DISTRIBUIȚI

Din ianuarie 2018 de la demararea lui, ZVJ a scris de proiectul „BAHTALO”. Ținând cont de amploarea proiectului dar și de impactul său pentru populația săracă din Lupeni nici nu a fost de mirare să tot scriem. La finalul acestui an, proiectul de care azi vorbim, derulat prin POCU, în valoare totală de 26.858.967,39 lei își va înceta misiunea. Dar până atunci mai este. Astăzi vom prezenta încă o activitate ce se derulează prin acest proiect, care va aduce o viață mai bună pentru 16 familii care vor beneficia de roadele acestei activități de care vorbim.

Blocul social M1 de pe strada Viitorului va fi reabilitat. Vor beneficia 16 familii cu probleme 
Pentru început să vedem ce ne-a spus marți, 23 iunie, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, legat de cele 16 familii.
„Grație implementării proiectului Bahtalo! Împreună combatem sărăcia și discriminarea de către Primăria municipiului Lupeni, vom reuși pe fonduri europene să reabilităm blocul M1 de pe strada Viitorului. Licitația de 1,4 milioane lei a avut loc, iar în perioada următoare vor începe lucrările. În urma acestor lucrări, Primăria municipiului Lupeni va asigura pentru 16 familii beneficiare direct a acestei investiții de lucrări, o viață mai bună, un confort demn de zilele pe care le trăim și de care ar trebui să aibă parte, într-o lume normală, toată lumea. Apartamentele sociale vizate din acel bloc sunt acum într-o stare avansată de degradare și necesită reparații capitale, ca toată clădirea, de altfel. Se vor executa lucrări de zidărie atât la interior, cât și la exterior. Se vor înlocui toate ușile și ferestrele, se va repara acoperișul, se vor reabilita rețelele sanitare și electrice, vor fi făcute o serie de lucrări și tot ce trebuie pentru ca aceste familii, formate din mai multe persoane vulnerabile, să aibă parte de o bucurie și să poată să treacă mai ușor peste greutățile vieții”, a declarat miercuri primarul Lucian Resmeriță.

Un proiect amplu și complex, cum altul asemănător n-a mai fost până la acest moment prin Vale
Proiectul de care vorbim, cum spuneam și la început este un proiect amplu, complex. În cadrul lui s-au desfășurat mai multe componente, 960 de cetățeni din Lupeni, din categoria persoane vulnerabile, din care 361 de etnie rromă, beneficiind direct de programe legate de protecție socială, de educație, de sănătate, de formare profesională și antreprenorială, iar unii, prin atragere de fonduri europene, de reabilitare de locuință socială. Accesul la servicii de sănătate, educație și cultură al celor din grupul-țintă a dat substanță și greutate acestui proiect, bine gândit și implementat de primărie, sub coordonarea atentă a primarului Lucian Resmeriță.
Una dintre mulțumirile edilului lupenean legat de acest amplu proiect este și faptul că în urma cursurilor de formare profesională și antreprenorială, peste 120 de persoane au devenit angajați în câmpul muncii, oameni care până mai ieri umpleau cozile la șomaj sau la ajutoarele sociale.
„Da, avem satisfacția că peste 120 de oameni din Lupeni, din categoria persoanelor vulnerabile, și-au găsit un loc de muncă în urma implementării acestui proiect. Acești oameni au în acest moment un loc de muncă, deci salarii decente și traiul familiilor lor asigurat. Proiectul prevede subvenții pentru fiecare din acești oameni angajați de 2.200 lei pe lună. Noi ne dorim din suflet ca angajările acestea să fie păstrate și după ce programele din proiect își vor înceta activitatea. Pe de altă parte, să nu uităm că în cadrul acestor programe din proiect, 375 de copii din cadrul acestor familii au beneficiat și ei, în mod direct, de foarte multe beneficii, lucruri pozitive care nu trebuie uitate și care trebuie amintite. Acest proiect a avut în general un impact pozitiv și a lăsat urmări bune beneficiarilor, iar noi ne bucurăm că am putut să implementăm la Lupeni un astfel de proiect de o asemenea dimensiune și complexitate. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care s-au ocupat în mod direct de implementarea proiectului, de programele derulate și de tot ce a însemnat acest proiect, de la inițierea și proiectarea lui până la finalul din acest an”, a mai subliniat în încheiere Lucian Resmeriță.

Adunarea beneficiilor acestui proiect se va face în decembrie 2020
În decembrie, la închiderea de proiect vom trage linie și vom analiza în amănunt tot ce s-a întâmplat în cadrul acestui proiect, că mai sunt multe de spus, chestiuni legate de reabilitarea clădirii ce adăpostea pe vremuri Stomatologia, din centru, de micile afaceri nou înființate pe acest proiect de oameni care până mai ieri nu aveau ce pune pe masă la copii, de beneficiile obținute pe linie educațională de către cei peste 350 de copii care s-au intersectat cu programele variate ale acestui proiect, de sutele de persoane, în afară de cele peste 120 de persoane angajate, care au beneficiat de diverse activități în cadrul proiectului și de multe altele. Deocamdată ne oprim aici și să sperăm că această șansă primită de mulți dintre cei aproape 1.000 de lupeneni din grupul țintă al proiectului va fi valorificată în continuare, astfel încât ei să profite la maximum de noua viață, cu siguranță una mai bună atunci când ai ce pune la copii pe masă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii