Jiul Petroșani – 100 de ani în alb-negru. Om la om (X)...

Jiul Petroșani – 100 de ani în alb-negru. Om la om (X) / Romulus Leca – într-un duelul memorabil cu Mircea Lucescu

DISTRIBUIȚI

Romulus Leca a fost în slujba Jiului timp de 17 ani, dintre care doi ani ca jucător și 15 ani ca antrenor. S-a identificat cu istoria Jiului și a jucat alături de nume mari, de adevărate „legende vii”, cum sunt Mulțescu, Stoichiță, Tonca, Stocker.

Din Deltă pe… Jiu 
Povestea lui Romulus Leca la Jiul a început în anul 1974. Era la echipa Delta Tulcea în Liga 2. Echipa sa a fost cazată la același hotel cu Jiul Petroșani la o vilă din Snagov.
„Acolo aveam să cunosc viitoarea mea echipă. Echipa mea urma să joace semifinala de Cupa României cu Poli Timișoara în cuplaj cu echipa Jiul, care juca cu ASA Târgu Mureș. Cuplajul se juca pe stadionul Dinamo. Îmi pare rău că nu am jucat finala cu Jiul. A fost anul în care Jiul a câștigat contra echipei Poli Timișoara cu scorul de 3-1 și a luat cupa. Noi am pierdut cu 1-0 în fața celor de la Poli. Am fost văzut de conducerea echipei Jiul, Mircea Pascu, Traian Ivănescu și Otto Abraham, și la scurt timp am ajuns la Petroșani. Mi s-a oferit să fac o facultate la Petroșani și o sumă frumoasă de bani pe vremea aceea. Cluburile s-au înțeles, iar eu am venit la Petroșani unde am și rămas de 46 de ani”, povestește fostul jiulist.

A pus ghetele în cui la 32 de ani
Cariera de jucător la Jiul a fost una scurtă. Ca jucător a evoluat doar doi ani. „Nu am jucat decât doi ani la Jiului, apoi am plecat ca jucător în Divizia B la Minerul Lupeni, unde am stat șase ani. A fost o perioadă frumoasă pentru mine cea petrecută la Lupeni”.
La 32 de ani, Romulus Leca s-a lăsat de fotbal în urma unei accidentări și a îmbrățișat cariera de antrenor pentru o perioadă de 15 ani. În tot acest timp, apreciatului antrenor i-au trecut prin mână sute de jucători.

Un antrenor sever
A fost mai întâi antrenor la echipa de juniori a Jiului, pe când Jiul avea un centru performant de copii și juniori. „Pe atunci Jiul era în prima ligă, iar eu eram antrenor pentru echipa de tineret a Jiului. Îmi amintesc cu drag de acele vremuri, dar și de jucătorii mari pe care Jiul i-a avut. La un moment dat, am fost numit șeful Centrului de Copii și Juniori. Pentru mine, în antrenorat cea mai mare realizare a fost atunci când am activat ca antrenor secund în Divizia A alături de Petre Libardi și Gogu Tonca”.
Romulus Leca era cunoscut ca fiind un antrenor sever, cu principii de la care nu s-a abătut niciodată. I-au trecut prin mână nume de jucători ca Daniel Timofte, Toni Sedecaru, Damian Militaru, Marin Tudorache, Daniel Huza, regretatul Oaidă (tatăl jucătorului Răzvan Oaidă ajuns la Steaua), frații Dodu, Popoviciu și mulți mulți alții.
„Am dat și mulți jucători la loturile naționale, Daniel Timofte care a și jucat la Campionatul Mondial din Irlanda. Tudorache, Krautil, Codescu, Ghițan, Botezatu, Axente, Ceacusta, Henzel, Doroș, Florin Stoica, Szabo, Dodu, regretatul Cămărășan”, spune tehnicianul. Cu acești jucători Jiul a câștigat campionatul de juniori două ediții la rând, iar Jiul a luat parte la turneele finale zonale.

Înotător și pescar
A lucrat în perioada 1974-1976 ca jucător cu marele profesor Jacky Ionescu, dar și cu Teodor Pop. „Îmi amintesc cu plăcere că într-un cantonament la Cabana Voievodul, în zona Petrilei, în plină iarnă, eu venind de la Tulcea m-am aruncat în apa Jiețului, până la fund. Băieții au făcut o chetă să mă plătească să vadă dacă sunt în stare să fac asta. Era zăpada până la brâu. Am scăpat nerăcit. Au fost amintiri frumoase. La fel și la bazinul de la un hotel din Pitești. La băieți le plăcea mult cum înot. Trebuie să spun că de mic copil am fost pasionat de înot și de pescuit”.

Duel – unu la unu cu marele „Il Luce”
Fără îndoială, pentru Romulus Leca, Jiul rămâne marea lui iubire alături de celelalte trei echipe de suflet, FCM Galați (antrenor Constantin Teașcă), Delta Tulcea și Minerul Lupeni. „În campionatul 1975-1976 la Petroșani, un meci 5-1 cu Sportul Studențesc, în Divizia A, cu Rică Răducanu, în poartă, a urmat returul unde am pierdut cu 6-1. Profesorul Jacky s-a înfuriat pe mine că nu am făcut marcaj cum trebuie adversarului și a ţipat după mine: pescare, aruncă năvodul. În acel sezon nu au fost probleme de retrogradare, așa că înfrângerea a trecut neobservată, iar noi ne-am menținut în divizie”.
Romulus Leca l-a avut ca adversar pe marele Mircea Lucescu, într-un meci la București, contra lui Dinamo. A câștigat Dinamo cu scorul de 5-0, cu Dudu Georgescu, golgheterul absolut al campionatului de atunci. Fundaș stânga fiind, Romulus Leca era depășit de Mircea Lucescu precum o rachetă. La un moment dat, petroșeneanul i-a strigat lui „Il Luce”: „Las-o mai moale, că mi se topesc crampoanele”. Imediat după meci, colegii l-au și luat în vizor pe Romulus Leca. „Seara după meci, era la televizor celebrul film Cu mâinile curate. Atunci colegii mi-au strigat Domn Semaca, nu trage, sunt eu Lăscărică, făcând aluzie la meciul în care Mircea Lucescu m-a depășit de foarte multe ori. Amintiri frumoase care fac din Jiul o echipă nemuritoare, chiar dacă demult nu mai existăm pe harta fotbalului românesc”, spune Romulus Leca.
La Minerul Lupeni a jucat pe un alt post, atacant central. A fost golgheterul echipei din Lupeni, marcând nu mai puțin de 86 de goluri.

Sub era Cozma
În perioada lui Miron Cozma, Romulus Leca a format a doua echipă puternică și valoroasă de juniori a Jiului cu: Boytte, Coiculescu, Horațiu Popa, Colceag, Ahrițculesei, Rujoi, Sămean, Medragoniu, Dougassa, Marincău, verișorii Boloș, Petrescu, Dumitrescu și alții. Cu această echipă, Jiul a luat locul trei la Cluj și a bifat participarea la turnee internaționale din Franța, Germania, Belgia, Olanda.
S-a retras din activitatea de antrenor după ce a format zeci de caractere, viitori fotbaliști, care nu l-au uitat pe priceputul tehnician.
„M-am retras din activitatea de antrenor de la Jiul odată cu desființarea. Am mai antrenat la Minerul Lupeni, Minerul Bărbăteni, Hațeg, Lonea. Pentru mine fotbalul a fost a doua casă, iar faptul că Jiul nu mai este ca odinioară mă doare profund. Eu nu cred că mai avem șanse să ne reabilităm, pentru ca fotbalul românesc a scăzut mult. Cât privește Jiul, eu spun că dacă nu ar fi fost problemele cu Miron Cozma și Alin Simota, Jiul ar fi fost și acum în Liga 1”, a conchis Romulus Leca.

Remember
Echipa Jiul Petroșani 1975-1976 (antrenor Jacky Ionescu): Ioan Gabriel, Gogu Tonca, S. Rusu, Stocker, I. Bălan, N. Toma, Ștefan Covaci, Romulus Leca, Lulu Homan, Mihai Stoichiță, Alexandru Moldovan, Rozsnyai, Gigi Mulțescu, Nițu, G. Stan, Traian Stoica, V. Niculescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii