Jiul 100. Fotbal, om la om (I) / Marin Tudorache: „Marii jucători ai...

Jiul 100. Fotbal, om la om (I) / Marin Tudorache: „Marii jucători ai Jiului s-ar răscoli în mormânt dacă ar vedea unde este acum echipa”

DISTRIBUIȚI

Anul acesta Jiul împlinește 100 de ani de existență. Nu este un moment tocmai fericit, pentru că echipa de suflet a Văii se zbate în mediocritatea Ligii a IV-a, acolo unde este resuscitată ca să nu piară. Dar nu despre lucruri triste vrem să vă povestim în ceea ce urmează, ci despre oameni care de-a lungul timpul au contribuit la scrierea unei istorii frumoase în alb-negru.

Marin Tudorache,
pentru că despre el este vorba, este unul dintre exemplele de modestie, onestitate și perseverență. 22 de ani ca jucător și alți 20 de ani ca antrenor nu sunt de ici, de colo. A început fotbalul la Jiul la vârsta de 8 ani și l-a abandonat la 30 de ani din cauza unei rupturi musculare.
Dar traseul lui Marin în fotbal nu este unul ușor de trecut cu vederea. A jucat la Jiul, Minerul Lupeni și Rapid București. „Am petrecut ani frumoși la Minerul Lupeni cu regretatul antrenor Iosif Rus, cu năbădăiosul Vasile Stafie, cu fostul primar Cornel Resmeriță, cu regretatul Mihai Basarab, cu Mircea Ciriperu, președinte”, spune Marin.
De-a lungul timpului, i-a avut ca antrenori pe Adrian Coșereanu, Ionel Grecu, Relu Buză, Leca Romulus. A colaborat cu antrenori consacrați precum: Gigi Mulțescu, Florin Marin, Aurel Șunda, Ionuț Popa, Ionuț Chirilă, Constantin Oțet, Dumitru Marcu, Puiu Benea, regretatul Gogu Tonca.
Ca jucător a bifat două promovări în Liga 1, sub era Miron Cozma și Liță Dumitru. Ca antrenor a avut parte de o promovare sub comanda lui Alin Simota, dar și cu sprijinul lui Gigi Borugă.
„Îmi amintesc de vremurile când la Jiul era Miron Cozma. Frumoase timpuri. Acum, marii jucători ai Jiului s-ar răscoli în mormânt dacă ar vedea unde se află acum echipa. Cu cât suflet se juca la Jiul. Miron Cozma a reușit o mobilizare exemplară în Vale, să atragă toată mișcarea spre fotbal, pentru că pe atunci fotbalul era mai mult decât un simplu joc, era un fenomen sau chiar un mod de viață. Cozma merită tot respectul nostru pentru ceea ce a făcut el în fotbal”, povestește Marin.
Tudorache a văzut primii dolari în fotbal când a ajuns să joace la Rapid, unde a activat un an și jumătate. Mai întâi, a dat o probă de joc la Dinamo, apoi a ajuns la… Rapid. Dar gândul lui a fost mereu sper casă, așa că a revenit în Vale. Avea 23 de ani când juca la Rapid și 30 de ani când s-a retras din fotbal. La Rapid a câștigat primii dolari, 5.000, pe care i-a și pus la CEC, pentru că așa erau atunci vremurile. „Am renunțat de tânăr la fotbal, dar am rămas implicat ca antrenor. Am antrenat la Jiul, la Minerul Lupeni, la Arieșul Turda, la Șirineasa. Nu mi-am spus ultimul cuvânt nici ca antrenor, iar eu trăiesc în fotbal și prin fiul meu Vlăduț pe care mi-aș dori să-l văd la Liga 1 pentru că are calități (Vlad Tudorache este jucător în liga a doua la ACS Energeticianul – n.r.)”, spune Marin.

I-a debutat în fotbalul mare pe Pintilii și Bicfalvi
Puțini știu că Marin Tudorache are un merit deosebit în propulsarea în fotbalul mare a jucătorilor Mihai Pintilii și Eric Bicfalvi. „Când a venit la Petroșani, nimeni nu credea în Pintilii. Eu am crezut. A debutat în Liga 1 la un meci la Galați, pe care l-am pierdut. I-am spus că, dacă vrea să-și împlinească visul și să ajungă la națională, va trebui să joace mijlocaș central, și nu fundaș central, așa cum juca când a venit de la CSM Lugoj. M-a ascultat și uite unde este acum. Un merit în venirea lui la Petroșani l-au avut Marcel Iancu și regretatul George Boboc. În promovarea lui Eric Bicfalvi, un rol important l-a avut Florin Marin. Venise atacant și l-am introdus mijlocaș central”, povestește tehnicianul.

Vrea o… Academie
Școala de fotbal deschisă în urmă cu 10 de ani de Marin Tudorache în Vale, „Pro Fotbal”, a devenit una foarte cunoscută. Mai mult, jucători tineri au plecat spre echipe cu nume în fotbalul românesc. Acum, Marin vrea să se extindă și să-și facă o Academie de Fotbal. „Vreau să deschid o Academie de Fotbal pentru fotbalul de performanță, pentru că îmi doresc mult să ducem fotbalul de la noi la un alt nivel și să-l scoatem din stadiul de fotbal de masă cum este acum”, ne-a destăinuit Tudorache.
A mai spus printre altele că se bucură că i-a avut ca și colegi de echipă pe Vasile Popa, Dan Daniel, Horațiu Lasconi, Daniel Timofte, Fane Țîră, Leo Toader, Marian Bâcu, Nicolae Negrilă, Viorel Vancea, Ianos Bojtor, Rico Cristea, Florin Stoica, Toni Sedecaru. „Jucătorii erau foarte uniți pe vremuri la Jiul. Și asta ne definea ca spirit de echipă”. Ce vremuri!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii