Iuliu Drechsler, proprietarul magazinului „Recta” pălmuit în propriul său magazin

Iuliu Drechsler, proprietarul magazinului „Recta” pălmuit în propriul său magazin

DISTRIBUIȚI

„Un penibil incident s-a petrecut marţi într-un local din Cetate: d. Iuliu Drechsler, coproprietarul magazinului <<Recta>> a fost pălmuit de d. Arpad Bing, director proprietar a fabricei de ţesături <<Heda>>.

Precedentele sunt cu totul criminale. Dl. Arpad Bing este de ani de zile client la Recta, procurându-şi de acolo materialul necesar de fotograf-amator, acolo îşi cumpără filmele, le developează şi copiază, legându-se cu timpul o prietenie naturală între client şi magazin.

Acum câteva zile aparatul de fotografiat a dlui Arpad Bing ce-l cumpărase de la Recta a suferit un mic defect, şi cum intenţiona să plece la Semmering, la trimis pentru reparaţie la recta. În valoroasa maşină slăbise un şurub minuscul, pentru repararea căruia este nevoie de operaţie specială, care nu putea fi făcută mai bine numai la Recta, unde era un bun client.

Dl. Arpad Bing este foarte pedant pe aparatul său fotografic, de aceea a chemat la telefon pe Recta, pentru a-i explica unde a slăbit şurubul. Nici nu-şi închipuia că acest lucru poate costa şi bani, doar nu se face speze pentru o asemenea nimică unui client permanent, totuşi numai aşa din obişnuinţă a întrebat cât va costa reparaţia?

  • Două sute lei – au răspuns cei de la Recta.
  • Poate glumiţi? – a întrebat dl. Arpad Bing. Pentru strângerea unui şurub mic douăsute lei? Renunţ la el. Imediat trimit după aparat.

L-a şi adus înapoi. Dar în ce stare a ajuns înapoi aparatul scump? Abia a putut fi deschis, iar piesele din el erau slăbite.

Domnul Bing Arpad a constatat cu groază apucătura ţărănească a celor de la Recta. Cum? Nu vrei să plăteşti 200 lei? Du-l într-un alt loc şi o să vezi că vei plăti mai mult.

Domnul Bing Arpad însă nu e omul care se pretează a fi mediul acestor trucuri învechite de ceasornicar. Imediat s-a dus la magazinul Recta, unde a tras la răspundere pe Julius Drechsler, proprietarul senior al firmei. Scundul, grasul Arpad Bing pe Julius Drechsler de constituţie de gladiator, despre care se ştie că cu toată constituţia sa nu este prietenul femeilor, din contră.

  • Ce aţi făcut dumneavoastră cu acest aparat? – a întrebat revoltat domnul Arpad Bing.

Julius Drechsler, cu mâinile băgate în buzunar, cu o linişte angelică şi indiferent, a primit domnul Bing şi zâmbind cu superioritate, parcă ar răspunde: ţi-am făcut-o dacă ţi-e mult 200.

  • Ce-am fi făcut? – a făcut pe surprinsul proprietarul cu glas de femeie al Rectei.

La aceasta, şi personalul prăvăliei a început să râdă. Aşa fiind principiul de la Recta, că de clienţii vechi se râde.

Acest concert de râsete un om cu simţ nu-l poate băga în buzunar. Nici domnul Arpad Bing nu a făcut-o”. [„Înfrăţirea”, Anul III, nr.88, Timişoara, 24 ianuarie 1935].

Felix Ostrovschi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii