ITM a finalizat ancheta accidentului colectiv de muncă… / Și, totuși,...

ITM a finalizat ancheta accidentului colectiv de muncă… / Și, totuși, cine răspunde pentru morţii de la mina Lupeni?

DISTRIBUIȚI

ITM Hunedoara a finalizat cercetarea tragicului evenimentului produs în 5 octombrie 2017 la Exploatarea Minieră Lupeni.

Adrian Florin Bozdog, inspector şef – Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, și Istrate Sorin Gabriel, consilier comunicare şi relaţii publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara semnează acest raport.
Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice, sunt: 1) starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; 2) prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; 3) efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; 4) susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş.
Patru mineri au fost prinși de o surpare în mina Lupeni în octombrie, anul trecut. Din cele patru persoane surprinse, una a reuşit să se evacueze singură, una a murit pe loc, a treia a avut politraumatisme care nu i-au pus viaţa în pericol, dar au necesitat o perioadă de recuperare medicală, iar a patra a încetat din viață ulterior la spital.
„Datorită complexităţii evenimentului au fost solicitate expertize tehnice complexe Universităţii din Petroşani, universitate de la care au fost implicate mai multe catedre de specialitate. Totodată, inspectorii de muncă au demarat propriile investigaţii şi anchete în paralel cu expertizele necesare. În decursul lunii ianu­arie 2018 Universitatea din Petroşani a înaintat către ITM Hunedoara forma finală a Raportului de expertiză tehnică, raport de la care inspectorii de muncă implicaţi în cercetarea evenimentului şi elucidarea cauzelor producerii acestuia au continuat cercetările. La finalizarea cercetării, conform prevederilor legale, a fost solicitat avizul Inspecţiei Muncii Bucureşti, aviz care a fost dat la începutul lunii februarie 2018.
Dosarul complet de cercetare a accidentului colectiv de muncă conţine peste 1.300 de file, din care doar procesul verbal de cercetare are cca. 50 de pagini.
Dosarul urmează să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care va instrumenta cazul din punct de vedere al naturii penale, detalii ulterioare şi mai amănunţite vor putea fi făcute publice doar după finalizarea acestor aspecte de natură penală”, se arată în raport.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii