În Valea Jiului / Sute de kilometri de piste pentru ciclismul montan? (II)

În Valea Jiului / Sute de kilometri de piste pentru ciclismul montan? (II)

DISTRIBUIȚI

Prezentăm întâlnirea de miercuri, 27 martie, a primarilor din Valea Jiului și a administratorului public al județului Costel Avram cu reprezentanți ai unor firme, asociații și ONG-uri ce au legătură cu turismul montan sau cu ciclismul montan. 

Dan Matei Bates
„Campionatul Național de Ciclism Montan Enduro se apropie și totul merge foarte bine în Straja. Avem azi o întâlnire aici să atragem mai mulți susținători pentru acest sport și nu sunt sigur dacă putem să lucrăm toți cei ce ne-am strâns azi, dar sper asta, pentru că îmi doresc ca Valea Jiului să devină un rai al ciclismului montan. Vreau să spun că dacă oficialii de azi și oamenii în general vor dori să investească, din acest sport turismul montan va putea câștiga foarte mult, iar cei ce se ocupă de asta la fel. Avem o zonă foarte frumoasă, avem tot ce ne trebuie pentru acest sport și, în primul rând, avem gondole și telescaune în trei stațiuni, asta fiind cel mai important deoarece acum nu mai trebuie să plătim nimic pentru toate astea, deci nu mai investim bani că sunt, ceea ce este super și contituie un real avantaj. Am adus niște experți aici, am fost în Italia, am fost să stăm de vorbă la cea mai importantă organizație globală în materie de ciclism montan, IMBA, International Mountain Bike Association, și mi-am lăsat deoparte foarte mult viața mea ca să mă implic în acest proiect pe care-l doresc pentru Valea Jiului. Am făcut patru piste în Straja, în Pasul Vâlcan alte câte ceva, dar eu sper să facem peste 500 km de piste cu ajutorul și implicarea celor care azi au răspuns chemării noastre. Angajăm un expert de la Reșița, care e azi aici și e cel mai bun din România. Se numește Cătălin Gavrilă de la Bike Tech și încercăm ca acest proiect să devină un succes pentru turismul și sportul din Valea Jiului”, a declarat printre altele Dan Matei Bates.

Primarul Petroșaniului
„Este un proiect foarte bun și este o alternativă serioasă la ceea ce înseamnă turismul de vară în Valea Jiului față de oferta existentă azi. Prin acest proiect am putea să viabilizăm capacitățile noastre turistice din munte, care să fie active și vara, nu doar pe perioada anotimpului rece. Ceea ce s-a reușit la Straja cred că va reuși în toate stațiunile, deci și în Parâng, vorbim de traseele de coborâre. Pe de altă parte, sunt convins că se va reuși și prin acele trasee lungi, care să aibă o comunicare directă între ele și care să aducă satisfacții iubitorilor de turism montan din toată țara și, de ce nu, din toată Europa. E un sport care are din ce în ce mai mulți adepți, iar în Straja în ultimele veri s-a simțit cu siguranță acest lucru. Sperăm ca asta să se întâmple și la Petroșani și prin toată Valea Jiului”, a declarat pentru ZVJ, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Primarul Petrilei
„Este un proiect cu o idee extraordinară și vreau azi să văd cum poate fi el implementat și la Petrila. Este vorba, am înțeles, de două circuite amenajate pentru ciclismul montan în fiecare localitate a Văii Jiului, cu posibilitatea de comunicare între ele. Astfel, ciclistul putând face câteva sute de kilometri prin natura atât de generoasă și de unică a Văii Jiului. Este un proiect care, dacă va fi pus în funcțiune, sunt convins că va atrage bikeri din toată lumea, nu numai din țara noastră, iar pentru acest sport știu că există interes inclusiv la Petrila. O să vedem ce va fi și dacă ne punem cu toții de acord cu siguranță vom discuta inclusiv chestiunile tehnice și traseele stabilite altă dată și la modul concret. Cert este că ideea este interesantă și în principiu noi la Petrila am fi de acord”, a menționat pentru ZVJ, primarul Petrilei, Vasile Jurca.

Emil Părău
„Vorbim de toată Valea Jiului, de la Petrila până la Câmpu lui Neag și la final acest circuit amenajat pentru ciclismul montan vrem să-l legăm și de județele din apropiere, fiind vorba de județele Gorj, Caraș-Severin și Vâlcea. Ne gândim. Aceste trasee amenajate vor fi făcute pe trasee montane existente, dar pe de altă parte în fiecare stațiune a noastră, Parâng, Pasul Vâlcan și Straja vor fi și trasee de coborâre. În Straja după cum știți sunt deja trei astfel de trasee, două deja au o vechime de doi ani de zile (este vorba de traseul Baloo și traseul Lupului), iar anul acesta tot în Straja va fi organizat și campionatul național. Pentru aceasta, vom încerca acolo să facem unul dintre cele mai interesante trasee de coborâre, din Vârful Straja până jos în Lupeni! Va fi ceva deosebit. Aceste trasee de care vorbim azi vor putea face, de ce nu, să folosim mai mult și pe timpul verii aceste instalații pe cablu deținute de cele trei stațiuni. Pentru asta deja s-a vorbit cu Primăria Lupeni și atât noi ca firmă, ca investitor privat, cât și primăria (telescaun care merge până în Vârful Straja) vom pune la telescaunele noastre niște dispozitive speciale aduse din Austria, ca bicicliștii să poată urca până sus în munte lejer. De când funcționează aceste două circuite în Straja, în ultimii doi ani, bineînțeles că în fiecare weekend de vară am observat o creștere evidentă a numărului de turiști. Din păcate, noi încă n-am putut să ne permitem să dăm drumul la instalații toată săptămâna, vara, dar în fiecare weekend, în jur de 200-300 de bicicliști din țară, în special din Ardeal (Sibiu, Cluj), Banat (Timișoara) și Oltenia (Vâlcea) au venit pentru aceste trasee. Anul trecut s-a făcut și în Pasul Vâlcan un astfel de traseu și sperăm ca anul acesta să fie și în Parâng. Dar vor fi și acele trasee lungi pentru cei care merg cu mountain bike-ul, în așa fel trebuie să calculăm încât să facem în jur de 500-600 de km în maxim doi-trei ani de zile. Americanul Bates a fost inițiatorul acestor trasee, a fost pentru asta și la un curs de pregătire în Austria, apoi prin Italia, iar ce vă pot spune este că tot el a luat legătura și cu cei care trasează astfel de trasee și sunt specialiști în domeniu. Azi am venit împreună să vedem dacă proiectul nostru va fi sprijinit și de primăriile noastre, de factorii de decizie din consiliul județean, ca un tot unitar pentru sprijinirea și relansarea turismului de vară din Valea Jiului”, ne-a declarat lupeneanul Emil Părău, administratorul firmei COMEXIM R Lupeni, și unul dintre susținătorii de bază ai turismului local lupenean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii