În staţiunile Straja şi Parâng / În weekend – peste 3.000 de...

În staţiunile Straja şi Parâng / În weekend – peste 3.000 de turişti

Timp de citire: 7 minute
Vremea frumoasă şi foarte caldă a atras în weekend pe pârtiile din staţiunile montane Straja şi Parâng peste  3.000 de turişti, practicanţi ai sporturilor de iarnă şi iubitori de munte şi de zăpadă. Chiar dacă sărbătorile şi vacanţele de iarnă au trecut, se vede treaba că investiţiile făcute în aceste două staţiuni, mai ales în Straja, încep să dea roade şi bine ar fi ca până la primăvară măcar tot atâţia oameni să se regăsească constant în cele două staţiuni ale noastre, cu specificaţia că în Parâng e clar că e loc de mai bine, chiar dacă media celor care urcă a crescut faţă de anul 2016 după cum spun datele statistice.
De la doi dintre cei care se ocupă zilnic de activitatea de prevenire a accidentelor şi de salvarea celor care se accidentează sau se rătăcesc pe munte, am aflat câteva detalii despre ce s-a întâmplat în zilele de vineri, 13 ianuarie, şi sâmbătă, 14 ianuarie, în Parâng şi Straja.
În Parâng – două accidente minore
Primul cu care am stat de vorbă, sâmbătă după-amiaza, a fost Remus Popescu – şeful Salvamont Petroşani. Acesta ne-a comunicat că în săptămâna care a trecut, până sâmbătă după-amiaza, în Parâng au existat doar două cazuri de accidente pe pârtii, un caz minor de luxaţie şi un caz de un posibil genunchi fisurat, „schiorul respectiv dând de o piatră şi rostogolindu-se peste cap, lovindu-se la aterizare la genunchi, un gen de accidentare ce se întâmplă adesea pe pârtii, nimic deosebit”.
Remus Popescu ne-a semnalat faptul că „atmosfera în Parâng este excelentă, e frumos afară şi se schiază bine pe toate pârtiile, iar în staţiune sunt undeva spre 500 de oameni”. Stratul de zăpadă măsura, conform salvamontistului şef, circa 40 de centimetri, iar în ziua de vineri, 13 ianuarie, s-a schiat mai puţin deoarece vântul a cam încurcat socotelile celor sosiţi în staţiune.
Pe lângă cele două accidente minore pomenite, salvamontiştii s-au înfruntat şi cu o situaţie hazlie, care se repetă în cazurile celor care cunosc mai puţin muntele şi care nici nu sunt localnici, ci veniţi de prin ţară din zone mai dinspre câmpie sau de deal. „Am avut şi un aşa-zis caz de rătăcire. Am fost anunţaţi de cineva că s-a rătăcit, dar, de fapt, persoana se afla pe Pârtia B, însă nu ştia unde se află. Fireşte că l-am găsit repede şi l-am îndrumat spre zona pe care o cunoştea. Cazuri dintre acestea, mai hazlii, nu sunt singulare, ba chiar sunt destul de frecvente, iar noi trebuie să ne ocupăm şi de ele, n-avem ce face, siguranţa turistului fiind pe primul loc”, susţine Remus Popescu.
Telescaunul nou defect
L-am întrebat pe salvamontist şi de ce sâmbătă telescaunul nou n-a funcţionat, în condiţiile în care am aflat că au existat mai multe grupuri care au dorit să urce şi care au trebuit să facă cale întoarsă de la Rusu spre vechiul telescaun, care a funcţionat normal.
„Am înţeles că e vorba de o mică defecţiune, o placă electronică sau ceva de acest gen, dar problema se rezolvă, din câte am înţeles se lucrează şi telescaunul va porni. Oricum nu e o cerere foarte mare, mulţi turişti au urcat demult, iar dacă chiar mai sunt cetăţeni care doresc să urce o vor putea face cu vechiul telescaun, fără probleme. Dar, repet, în scurtă vreme va fi funcţional şi telescaunul nou. Iarna se mai întâmplă şi din astea, instalaţiile pe cablu oricât de performante ar fi, se mai şi defectează. Dar există o echipă pe partea tehnică şi situaţia se va restabili”.
În drumeţie pe zona spre Obârşia Lotrului
Salvamontiştii petroşeneni au monitorizat sâmbătă, prin intermediul telefoanelor, şi un grup de turişti care au urcat pe creastă.
„Este un grup experimentat, bine echipat şi care, ţinând cont de vremea bună, a dorit să treacă pe la Groapa Seacă spre Obârşia Lotrului. Cum nu este în acest moment nici ceaţă, cred că vor ajunge fără probleme, dar noi, vigilenţi, ţinem periodic legătura telefonică cu ei, astfel încât să ştim că sunt permanent în siguranţă până vor ajunge la destinaţie” , ne-a mai spus şeful salvamontiştilor petroşeneni.
Avertizare de avalanşe de gradul 3 şi 4 
În fine, încheiem prezentarea despre Parâng cu o avertizare făcută de acelaşi interlocutor: „Creasta nu implică în momentul de faţă pericol de avalanşe, văile însă da. Din cauza acumulărilor mari de zăpadă şi din cauza faptului că vremea e în încălzire pe văile din Parâng există risc de avalanşe gradul 3 şi chiar 4. În Şureanu, la fel, tot pe văile abrupte, pericolul de avalanşă e şi mai mare ca în Parâng, de gradul 4. Şureanu e un munte lin, însă cei care se aventurează cu placa pe văile acestui munte, unele deosebit de abrupte, trebuie să ţină cont de acest pericol iminent! Deci mare atenţie, este de preferat ca în această perioadă aceşti pasionaţi de sporturi extreme să renunţe la idee”.
Peste 2.500 de turişti – în Straja
De partea cealaltă, în Straja, George Resiga, şeful Salvamont Lupeni, ne-a spus sâmbătă seara că pârtiile din staţiune au fost în respectiva zi, „pe o scară de la 1 la 10 undeva la nota 7”. Asta din cauză că „vremea s-a mai înmuiat iar zona schiabilă a avut puţin de suferit, dar nu foarte tare şi e bine că se anunţă din nou puţină zăpadă şi scăderea temperaturilor în următoarea perioadă”, după cum ne-a spus acelaşi salvamontist.
În staţiunea din vestul Văii Jiului afluenţa în primele două zile de weekend a fost de peste 2.500 de turişti. În ultima săptămână, până sâmbătă la orele 18:00, accidentele pe pârtii au fost în număr de 18 (110 în total de la începutul sezonului de schi din decembrie 2016), „în general accidente minore şi specifice sezonului rece, mici traumatisme, câteva fracturi sau fisuri ale oaselor, mici luxaţii sau leziuni deloc grave”, după cum susţine George Resiga.
Ca amănunt de siguranţă pentru cei interesaţi să ajungă în staţiune, în Straja formaţiunea Salvamont are desfăşuraţi în weekend 9 salvamontişti pe zona schiabilă, doi ocupându-se cu primul-ajutor în caz de nevoie, iar ceilalţi 7 cu monitorizarea şi cu partea de salvare şi transportul în caz de accidente. Totalul băieţilor din Salvamont Lupeni este de 28, în timpul săptămânii aceştia rotindu-se pe schimburi, câte şase pe fiecare schimb.
40 de monitori de schi!
Pe de altă parte, în staţiune există nu mai puţin de 40 de monitori de schi acreditaţi, ce fac parte din cele două Şcoli de Schi din staţiune: Şcoala de Schi „Platoul Soarelui” şi Şcoala de Schi „Montana”. Să recunoaştem, puţine staţiuni din ţară au atâţia oameni calificaţi în a preda tainele schiului şi poate şi de aceea, dar şi ţinând cont de calitatea pârtiilor şi a calităţii serviciilor raportat şi la preţ, Straja a ajuns a treia staţiune din ţară la numărul de schiori de pe pârtii, conform datelor statistice ale Ministerului Turismului.
Se aşteaptă cu interes… ninsoarea 
Ca un ultim amănunt, de la George Resiga am aflat că stratul de zăpadă aşternut în urma ninsorilor mai vechi este de 25 de cm, restul de 15-20 de cm din zona schiabilă fiind acoperit de zecile de tunuri de zăpadă. Se aşteaptă ca în această săptămână să revină şi ninsorile, astfel încât cei 25 de centimetri să crească măcar tot atât. Ceea ce ar aduce pe o anumită perioadă de timp mai multă bucurie schiorilor şi turiştilor în general, dar şi cabanierilor şi administratorilor de pârtii şi transporturilor pe cablu. Dacă unii nu aşteaptă zăpada sau se gândesc cu groază la ea, în staţiunile montane ninsorile sunt aşteptate, în mod logic, cu multă bucurie.
P.S.: Sâmbătă, după orele 18:00, salvatorii montani şi jandarmeria montană au primit prin 112 un apel referitor la un caz de rătăcire a doi tineri din Petroşani în Parâng: doi fraţi din Petroşani, mari amatori de plimbat cu plăcile de snowboard, care s-au rătăcit undeva prin zona Parângului Mic.
„Pe la orele 19:30 am format echipe mixte de jandarmi montani şi salvamontişti. La un moment dat am găsit urmele lor, fiind mereu în urma lor şi destul de aproape de ei către finalul acţiunii. Au reuşit să iasă de pe Slima, undeva spre Cheile Jieţului şi pot spune că au avut mare noroc, deoarece a fost vorba de un traseu foarte periculos. Dar lumina lunii şi faptul că n-a fost viscol şi vizibilitatea îngreunată, precum şi faptul că erau destul de bine echipaţi le-a fost de mare ajutor acestor tineri, care au scăpat, pot spune, de o mare primejdie. E chiar uimitor că totul s-a terminat fără un mare necaz! Sincer, la un moment dat, azi-noapte nu credeam că-i mai găsim teferi pe-acolo, dar uite că Dumnezeu aşa a vrut şi ne bucurăm foarte tare pentru ei. În cele din urmă, văzând că sunt în faţa noastră şi că merg spre chei, am trimis împreună cu jandarmii montani o maşină pe Cheile Jieţului, dotată cu girofar şi semnale acustice, astfel că ei au venit încet către drum auzind semnalele şi aşa s-a terminat totul. Acţiunea s-a încheiat după orele 23:00, cu un final fericit de această dată”, ne-a declarat duminică dimineaţa salvamontistul Remus Popescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii