În parcul de lângă Piaţa Centrală: „Perdea” de tuia

În parcul de lângă Piaţa Centrală: „Perdea” de tuia

Timp de citire: 5 minute

O alee centrală a parcului de lângă piaţa Petroșani are, începând cu finalul săptămânii trecute, două rânduri de tuia, de o parte şi de alta a ei.

Iată că după reabilitările făcute anul trecut, când au fost asfaltate aleile şi s-au montat bănci noi și au fost revopsite şi reparate multe dintre cele vechi şi după ce primăria a plantat tot atunci o altă serie de copaci (şi care s-au şi prins!), primăria plantează copaci şi arbuşti ornamentali în această oază de verdeaţă, practic singura de o asemenea dimensiune printre betoanele din cartier. Este vorba pe o alee a parcului de 40 de tuia, plus alţi 7-8 tei, cireşi şi arbori! Asta s-a întâmplat la Petroşani, iar „vinovaţii fără vină” sunt primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, directorul executiv Daniel Vişan şi şeful de birou, Florin Stegar. Ei au pus la cale împreună şi au avut în observaţie întreaga operaţiune de la „a” la „z”.
„În urma discuţiilor avute cu domnul primar, dumnealui a luat hotărârea de a începe activitatea curăţeniei de toamnă la nivel de municipiu Petroşani, referitor la spaţiile şi zonele verzi din domeniul public. Asta înseamnă tot ceea ce ţine de salubrizare, igienizare, tăierea vegetaţiei uscate, adunarea frunzelor uscate de pe jos din parcuri şi din zonele verzi, dar şi plantări de arbori şi pomi, pentru că acum e perioada de plantare. Am început azi cu parcul de lângă Piaţa Centrală, urmează şi restul parcurilor şi zonelor din întreg municipiul.
După cum se poate vedea, azi avem în acest parc o acţiune de plantare a unor arbuşti ornamentali şi pomi de decor, proces pe care-l vom continua şi mâine şi duminică dacă va fi cazul, eu sper să terminăm sâmbătă cu plantarea.
Avem în planul de achiziţie tuia, catalpe – un arbore anti insecte, tei, cireşi americani şi alţi arbori şi pomişori ornamentali. Acești  arbori ornamentali şi pomi ne-au costat undeva la peste 20.000 lei fără TVA, aici fiind inclus şi transportul şi plantatul plus achiziţia în sine. De acest lucru se ocupă o firmă din Lugoj, ei au venit cu o echipă de plantare a acestor copaci, astfel că noi ne vom ocupa după aceea de curăţenia parcului şi de udarea acestor copaci plantaţi acum, câteva săptămâni în permanenţă, astfel încât rădăcinile lor să se prindă cât mai bine în sol iar la primăvară să înceapă să se dezvolte. Aici, în acest parc, vom planta în această lună cel mai mult. Câţiva pomişori vom planta şi în parcul mare, vreo doi-trei tuia îi vom planta în zona cinematografului şi restul în zone din Aeroport, unde avem câţiva copaci uscaţi sau tăiaţi din cauza vechimii lor”, ne-a declarat vinerea trecută directorul executiv din primărie, energicul Daniel Vişan, chiar la faţa locului, în momentul în care lucrătorii din Lugoj se aflau în procesul de plantare a copacilor.
Din cele spuse de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi am reținut: „La Petroşani, an de an, se fac asemenea plantări de copaci, din acest punct de vedere municipiul fiind printre cele mai active din ţară. Suntem conştienţi că parcurile şi zonele verzi din zona urbană trebuie să continue să ne asigure o calitate a aerului cât mai curată, dar şi să aibă un aspect cât mai plăcut. De aceea, anual, facem plantări de arbori şi pomi ornamentali, dar şi de flori prin tot oraşul. Acolo unde tăiem copaci din cauza vechimii lor şi a pericolelor în caz de furtună, mulţi şi la solicitările cetăţenilor, replantăm alţii, astfel încât viitorul să aducă un Petroşani cu spaţii verzi şi parcuri cât mai plăcute”, ne-a mai spus primarul.
În altă ordine de idei, din discuţiile purtate cu Daniel Vişan am înţeles că procesul de modernizare a parcului de lângă piaţă (nu am înţeles de ce consilierii locali nu doresc să-i dea titulatura de Parcul „Avram Iancu”, din moment ce se află situat pe strada cu acelaşi nume; probabil din prostie…) continuă şi anul viitor. Aflat în subordinea DADPP, se pare că parcul va suferi ceva modificări în 2019. Cel puţin aşa am înţeles de la directorul DADPP, Daniel Vişan, care ne-a spus că ideea unui gard viu în locul celui existent, urât şi cu betoane este de bun augur. Un gard viu, verde, frumos, ar da un aspect extraordinar parcului! Apoi, la anul, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a spus că în acest parc, dar şi în alte zone, vor fi schimbate cu totul instalaţiile de jocuri pentru copii. Asta va însemna că puştii din zonă, deloc puţini, vor veni în parc să se joace mult mai mult decât până acum! Şi nu în ultimul rând, primarul şi directorul executiv vor să construiască pe latura de miazăzi a parcului o cişmea. „Trebuie o cişmea, în tot parcul acela nu există apă şi la anul o vom face, mai cu seamă că merg în acel parc atâţia copii şi, mai ales, pensionari”, ne spunea în vară tot primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Tot la anul, ne spune Florin Stegar, este prevăzut ca să se repare şi să se revopsească şi foişorul, fiind puse acolo şi câteva ghivece cu flori, astfel încât cei ce vor dori să stea la umbră, vara, să se simtă cât mai plăcut. Şi tot de la Florin Stegar, cel care se ocupă de coordonarea activităţii la serele de plante ale primăriei, am aflat că toate ghivecele mari din parc au fost recondiţionate, apoi vopsite cu alb ca la carte, iar la primăvară vor primi flori din serele primăriei, panseluţe, bujori, trandafiri, petunii şi ce-o mai fi pe-acolo. O treabă faină şi asta, că nu vreţi să ştiţi cum arătau aceste imense ghivece înainte!
În concluzie, iată că dacă există o preocupare lucrurile se pot schimba imediat în bine. Acest parc mulţi ani a fost lăsat bine de tot în urmă. Mulţi ziceau că se doreşte lăsarea lui în paragină voit, ca apoi să se construiască acolo altceva. În timp, s-a dovedit că sunt doar vorbe fanteziste, mai cu seamă că legea spunea clar că nu se poate schimba destinaţia unui parc. „Totul a fost doar o chestiune de timp şi de bani, nimic altceva. Iată că, încet, dar sigur, vom aduce şi acest parc la nivelul Parcului Central, cum, tot în timp, vom schimba şi faţa altor zone verzi şi parcuri. Nimic nu se poate face dintr-o dată, asta e clar, dar an de an noi avem în vedere toate acestea şi fiţi siguri că vom interveni de fiecare dată în acest sens, fireşte, în funcţie de bugetul anual local şi de fondurile de care dispunem”, ne-a mai spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii