În chestiunea „Zilele Municipiului Lupeni” / Facem spectacol sau facem… spectacol?

În chestiunea „Zilele Municipiului Lupeni” / Facem spectacol sau facem… spectacol?

DISTRIBUIȚI

Consilierul local lupenean Cristian Roşu a punctat foarte bine la imagine în ultimele zile cu un pas politic bine făcut. Mai bine spus o piruetă, făcută atunci când a abordat chestiunea organizării Zilelor Municipiul Lupeni. A cerut părerea cetățenilor despre cum ar trebui să voteze la alocarea sumei de 15.000 de lei pentru zilele localităţii. Bineînțeles, oamenii s-au bucurat că au fost chestionați şi că se ține cont de părerea lor. O chestiune lăudabilă. Mai puțin lăudabilă este însă crearea inutilă a unei controverse şi propagarea ei, absolut aiurea, în media. Pe scurt: cu banii de bâlci nu s-ar putea asfalta nici intrarea în Palatul Cultural.
Personal,
îl stimez pe consilierul Roşu. Este bine intenționat şi reprezintă vocea populației în Consiliul Local al municipiului Lupeni. Tocmai pentru că nu face parte din grupul consilierilor care votează ca oile, ci ştie mereu ce votează şi când să intervină sau să facă opoziție, suntem siguri că ştie şi faptul că banii de la capitolul „Cultură şi religie…”, din bugetul local, nu vor fi cheltuiți niciodată pentru lucrări de asfaltare. Dumnealui insinua că Lupeniul, fiind dator lipit, numai de chiuit şi jucat nu-i arde. La nivel teoretic, are dreptate. Nu-ți iei gel de păr ca să te coafezi, dacă tu nu ai şampon să te speli mai întâi. Doar că, atunci când vine vorba de bugetul local, lucrurile nu stau aşa. La începutul fiecărui an se votează bugetul. Practic, se votează pe secțiuni câți bani unde se alocă şi cam cum vor fi cheltuiți. Una dintre direcțiile de finanțare din banii locali este Capitolul „Cultură, recreere şi religie”, împărțit la rândul său în subcapitole. Practic, banii din acest capitol sunt alocați pentru premieri, organizare de spectacole, finanțări de evenimente publice etc. Aşadar,  banii din acest capitol nu sunt folosiți la asfaltări. Şi primarul Cornel Resmeriță, dar şi consilierul Cristian Roşu ştiu foarte bine acest lucru.
Ce fac primarii când fac bâlci de zilele localităţii?
Fiecare primar din localităţile Văii preferă, în fiecare an, să aloce bani şi să organizeze acele zile ale oraşului/ municipiului. De fiecare dată, vorbim despre acelaşi bâlci: tarabe, oale, cocoşei, bere, mici, gălăgie, mizerie, pipi pe garduri. Bineînțeles, şi un spectacol cu artişti, nume mai mici sau mai mari, care costă mai mult sau mai puțin. Ideea este că o mare parte din cetățeni iubesc astfel de manifestări. Le place să facă o plimbare printre tarabe, să cheltuiască bani pe prostii, să se relaxeze la terasă şi să audă câte un artist cântând. Sunt lucruri mărunte, care plac. De multe ori chiar se utilizează sume mici de către primării, pentru că spectacolul intră la pachet cu organizarea bâlciului. Este şi cazul Lupeniului. Suma de 15.000 de lei pentru organizarea Zilelor Municipiului Lupeni este mică. Este un sfert din suma cheltuită de Aninoasa pentru acelaşi eveniment. Se şi explică în nota de fundamentare: banii se vor cheltui pentru amenajarea locului, cazarea artiştilor. Banii cheltuiți de primari pentru aceste zile ar putea fi folosiți la premierea unor elevi excepționali la învățătură, sau la premierea unor sportivi? Da, dar nu s-ar mai puncta la populație la acelaşi nivel. Mai corect spus ar fi însă că toate au rostul lor: şi premierea elevilor merituoşi, a sportivilor de performanţă, dar şi spectacolele.
Spectacol în parc, bâlci la ocol
Potrivit explicațiilor oferite în Nota de fundamentare, Zilele municipiului Lupeniului ar urma să fie organizate în octombrie. Scena va fi amplasată în Parcul Copiilor Bărbăteni. Dacă numărul agenților economici interesaţi este mai mare decât poate să cuprindă parcul, organizarea se va muta pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în zona Ocolului Silvic Lupeni.
Sonia LIBERESCU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii