”În 2015 am auzit pentru prima dată sintagma: lichidare Complex Energetic Hunedoara”

”În 2015 am auzit pentru prima dată sintagma: lichidare Complex Energetic Hunedoara”

DISTRIBUIȚI

Luni, 13 august, lucrătorii de la Termocentrala Mintia au ieșit din  nou în stradă pentru plata asigurărilor sociale și respectarea promisiunilor ce vizează păstrarea în funcțiune a tuturor grupurilor de producție. Energeticienii au fost liniștiți în luna martie, dar se consideră mințiți. De fapt, când vine vorba despre Complexul Energetic Hunedoara se spun doar jumătăți de adevăr, sau nu se comunică deloc. 

Scindare sau lichidare. Scindare și lichidare?
Unul dintre adevărurile neasumate a fost acela că, din cauza jafului grozav din minerit, și lipsei de rentabilitate, în 2015 se vorbea chiar despre lichidarea Complexului Energetic Hunedoara. În 2016, secretarul  de stat în Ministerul Energiei instalat de PSD, Doru Vișan, vorbea despre scindarea activității complexului , iar astăzi se presupune, că termocentralele și mineritul vor fi două ramuri diferite, dar după scindare mineritul va fi purtătorul grosului datoriilor CEH. Datorii imense acumulate în timp, cu toate că la formarea complexului acesta a pornit la drum cu datorii zero.
„În data de 15 februarie 2015, făceam o conferință de presă, după ce în  Comisia de buget și  finanțe am auzit prima dată sintagma lichidare Complex Energetic Hunedoara. Aveam în față troica: Comisia Europeană, Bancă mondială și FMI. Am înțepenit, pentru că eram nepregătită pe subiect, am intervenit abrupt și am zis ca avem nevoie de soluții constructive. Independența energetică este esențială pentru independența unei țări, și am cerut soluții. Discuția s-a temporizat, apoi în pauză, un finlandez de la FMI mi-a spus: aveți la complexul energetic o structură de cost de te izbește peste ochi.  Practic, îmi spunea sunteți hoți, doamnă! Am făcut adrese, interpelări peste interpelări. Când a văzut că nu mă mai termin cu sesizările,  Nistor a ieșit cu atacul la persoană, și spunea că eu bat câmpii, că este progres la complex, iar că eu am intrat în politică să mă îmbogățesc!”, a răspuns senatorul Carmen Hărău la întrebarea ce ați făcut dumneavostră pentru CEH.
„La fiecare buget am amendament pentru instalațiile de mediu la termocentrale.  Am insistat pentru investiții în minerit și energie. Și pentru investițiile de la Paroșeni am depus în primul mandat amendament la buget pentru investițiile de mediu”, a explicat Carmen Hărău.

Lipsa răspunderii manageriale – o mare greșeală
Deputatul Lucian Octavian Heiuș menționează că dumnealui, fiind finanțist, nu a putut decât să depună sesizări în vede­rea realizării unor controale, dar  toate s-au oprit undeva la un anumit nivel. Legea a răspunderii manageriale din domeniul public este una din marile lipsuri. În schimb, prin ordonanța corporatistă 109, au fost exceptate toate companiile de stat de la răspunderea managerială.
„Pentru CEH nicio finanțare pentru investiții. Minele se închid, și ce este cel mai grav, minerii mor. Am făcut nenumărate demersuri la Ministerul Energiei pentru a sprijinii acest operator economic, dar la ei totul este poezie. La noi totul este tragedie. I-am solicitat și premierului Dăncilă să ne răspundă ce demersuri face pentru Proiectul Pilot finanțat din fonduri europene cu privire la zonele miniere în care se restrânge activitatea. Niciun răspuns”, insistă senatorul referitor la acest subiect sensibil.

Investiții zero, răspundere zero, voturi cu găleata
„Cel mai mare agent economic al  județului este condus spre colaps. Spitale, școli, stațiuni turistice sunt lăsate de izbeliște. Fără finanțare, fără sprijin, doar cu gargară. Se închid minele, nu se mai dă căldură la oameni, zero investiții! Iar lucrul cel mai grav este că incompetența și lăcomia duce la pierderea de vieți omenești. Chiar crede dl. Dragnea că viața unui miner poate fi acoperită cu 20.000 lei despăgubire de la stat?! Știe domnia-sa și alții asemenea că acești oameni au copii, soții, părinți, pe care cei ce au distrus acest complex îi au pe conștiință? Deocamdată, în Teleorman se face un stadion gigantic, căci chelului îi lipsește tichia de mărgăritar! Din județul nostru PSD ia voturi, de mult prea multă vreme, fără să le merite!”, subliniază senatorul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii