Ieri Consiliul Județean Hunedoara s-a întrunit pentru a aviza documentațiile proiectului de...

Ieri Consiliul Județean Hunedoara s-a întrunit pentru a aviza documentațiile proiectului de investiții „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice”

DISTRIBUIȚI

Administrația locală din Orăștie este un exemplu de urmat pentru județul Hunedoara pentru că reușește în permanență să implementeze proiecte după proiecte, să atragă fonduri europene, guvernamentale, dar, cel mai important, reușește să le implementeze relativ repede. Pe lângă investițiile structurale, Primarul Ovidiu Laurențiu Bălan a înțeles și importanța restaurării clădirilor istorice, punerea lor în valoare și lărgirea paletei cultural- turistice.

Muzeul Civilizației Dacice

Prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 se pot accesa fondurile europene structurale şi de investiţii, în concret, cele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), printre care și cele care vizează protejarea și promovarea patrimoniului cultural.

La Orăștie, o localitate în care proiectele de investiții sunt continue, și se dezvoltă pe mai multe planuri, se urmărește implementarea obiectivul de investiții  „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice”, care este inclus în proiectul „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, in municipiul Orăștie” . În acest sens a fost nevoie de semnarea unui parteneriat dintre UAT Orăștie și UAT Județul Hunedoara, realizarea documentației și avizarea ei de cele două consilii, urmând depunerea documentației pentru atragerea finanțării.

Finanțarea obiectivului se va face atât din fondurile bugetului local, cât si din fonduri de la M.D.R.A.P. prin  Programul Operațional Regional 2014- 2020, pentru lucrările eligibile, conform Ghidului Solicitantului al POR. Valoarea totală a investiției este  de 19.734.392 lei inclusiv TVA,  din care construcții montaj 8.872.160 lei inclusiv TVA. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 24 luni.

Obiectivele generale urmărite sunt următoarele:

– Expunerea și promovarea patrimoniului arheologic descoperit în zona Cetăților Dacice;

– Realizarea unei conexiuni muzeale și turistice între Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa;

-Creerea unui spațiu de documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia;

– Relocarea patrimoniului cultural imobil al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie în același spațiu expozițional.

Pentru realizarea acestor obiective, a fost elaborată documentația tehnico – economică privind obiectivul de investiții „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice” de către S.C.Ilcor S.R.L.

Clădirea va conține săli expunere, săli de conferinţe şi expoziţii temporare, depozite şi spaţiu carantină, laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spaţii pentru pază, spaţiu pentru vânzare bilete şi suveniruri, garderobă, căi de acces (holuri, scări, ascensor), grupuri sociale.

Restaurarea Cetății Orăștiei

În data de 16 aprilie, la deschiderea apelului proiecte aferent axei 5 – Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural” în cadrul Programului Operațional Regional, Municipiul Orăștie a reușit să redepună proiectul „Restaurare, Consolidare Și Conservare Cetatea Orăștiei”.

Pentru acest proiect s-au încheiat parteneriate cu Parohia Evanghelică C.A. Orăștie și Parohia Reformată Orăștie. Responsabilitatea financiară și de implementare revenind 100% municipiului Orăștie, fiind organizat pe 2 obiective:

  1. Restaurare, consolidare și conservare Cetatea Orăștiei
  2. Realizare obiect conex amenajări exterioare Zidului Cetății

Tipurile de lucrări care se propun prin acest proiect sunt: lucrări pentru revenirea la nivelul inițial de calcare, zona incintei, zona adiacentă cetății,  lucrări de reîntregire și reconstituire a zidurilor și turnurilor cetății, amenajări exterioare Zidului Cetății: amenajare infrastructură cu alei pietonale, parcări, paviment; iluminat nocturn și ambiental, mobilier urban, vegetație decorativă, elemente de reîntregire a atmosferei istorice, stâlpi informativi, panouri informative, plachete metalice personalizate, opere de artă tematică cetate, restaurare fântână arteziană; rețele și branșamente

Valoare totală estimativă a investiției este 22.490.000 lei, din care valoarea fondurilor europene nerambursabile este de 21.755.000 lei.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii